Néger torta vagy kocka
Gyerekkoromban ettem utoljára ilyen sütit, amikor Anyukám sütötte. Annyira szeretem!! Évek óta szemezek vele az egyik sütis könyvemben, és nem is tudom, miért nem sütöttem meg eddig, hiszen olyan egyszerű elkészíteni, ráadásul nem kell hozzá sok dolog. Általában süteményként szokták készíteni kockára szeletelve, ezért hívják Néger kockának. De én most Apukám születésnapjára tortaformában sütöttem meg. Isten éltessen Apukám!
Ha nem torta, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.
Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű tortaformához)
- 2 tojás
- 10 dkg szoba hőmérsékletű margarin (vagy vaj)
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor
A habhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj
1. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a tojások sárgájával. A fehérjét a kristálycukorral habbá verem.
A margarinos tojássárgás masszába beleszitálom a kakaóporos lisztet, majd beleforgatom a fehérje habot is.
2. A tortaformát margarinnal kikenem, enyhén lisztezem és belesimítom a tésztát. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 18-20 percig sütöm. (Hagyományos sütőben 210 fokon 18-20 perc, de inkább tűpróba!!)
3. A hab hozzávalóit gőz felett felverem, és a langyosra hűlt tésztára kenem - hagyom picit dermedni.
4. A csokoládét gőz felett megolvasztom, elkeverem benne az olajat és bevonom vele a tortát.
Hűtőben tárolom, és ha megdermedt, akkor szeletelem forró vízbe mártott késsel (a kést minden szeletelésnél forró vízbe mártom és megtörlöm, így szépen lehet szeletelni)
Itt is megemlítem - hátha valaki az elejét nem olvasta el - hogy ha nem tortaformában, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.
Valóban jó ötlet tortaként sütni, így talán még mutatósabb! :) Finomnak mindenképpen nagyon finom, látszik a fotóidon is! :)
VálaszTörlésKedves vagy Hankka, köszi. :)
Törlésörülök, hogy tetszett a torta ötlet! nagyon szép lett és biztos vagyok benne nagyon finom is! :)
VálaszTörlésKöszi!! :)
TörlésHű ez klassz lehet. Még sosem ettem, de most kedvet kaptam hozzá. A 18 cm-es forma nekünk biztos nem lenne elég. :)
VálaszTörlésKöszi. A 18 cm-es forma valóban kicsi, de ha szülinapra sütök tortát, akkor végül is elég (még attól függetlenül is, hogy a nagyon szűk családom 6 fő és mind a hatan süti rajongók vagyunk:)), mert a születésnapokra még sok más sütemény is készül, úgyhogy végül is dőzsölhetünk tortán kívül is. :)))
TörlésNagyon szép lett! Isten éltesse apukádat utólag is!
VálaszTörlésKöszönöm Hani - Apukám nevében is. :)
TörlésTényleg jó ötlet, hogy torta készült belőle...
VálaszTörlésIsten éltesse Édesapádat!!:)
Köszönöm szépen Roza - a Papám nevében is. :)
TörlésSzép lett a tortád, ínycsiklandó az a szeletke:-) jó ötlet torta formában sütni más típusú sütiket is.
VálaszTörlésIgaz, jó ötlet? :) Köszi Hajni.
TörlésDe rég is sütöttem négert! Gyerekkorunkban gyakori vendég volt. Egyszerű, és nagyon finom. Tortaformába eszembe nem jutott volna!
VálaszTörlésApukádat Isten éltesse sokáig!
Köszönöm szépen Gerdi - Apukám nevében is.
TörlésEbből lett a múltkor a kelyhem, csak az én receptemben főzött krém van. Nagyon guszta így tortának is.
VálaszTörlésKöszi Kriszti.
TörlésHú, ezer éve nem ettem ilyet! De jó ötlet, meg is csinálom hamarosan! :-)
VálaszTörlésCsináld csak... ;-)
TörlésBoldog születésnapot édesapádnak, így utólag is. :) Mutatós és finom tortával lepted meg.
VálaszTörlésA férjem mindennap megtudná enni a négerkockát, annyira szereti. Azt hiszem meglepem egy ilyen csodás tortával, hadd örüljön neki.:)
Biztos fog örülni neki a férjed... :)
TörlésKöszönöm szépen Okki - Apukám nevében is.
Isten éltesse sokáig!
VálaszTörlésMicsoda süti - torta!! alig bírom magam visszatartani, hogy le ne rohanjak a büfébe!!
Köszönöm Gabi.
TörlésSzia! 22 cm-s a tortaformám, megfelel az adott mennyiség akkor is?
VálaszTörlésSzia!
TörlésSzerintem nyugodtan készítheted 22 cm-es formába is, kicsivel alacsonyabb lesz a tészta.
Köszönöm szépen, megcsináltam és nagyon jó lett, az meg, hogy finom-e, az majd a következő 1 órában kiderül, meglepetésnek készítettem: ))
TörlésÖrülök, hogy jól sikerült. :) Szerintem biztos, hogy fog ízleni is... ;-) Ha van kedved, megírhatod, hogy tetszett a meglepetés és a kóstolás...? :)
TörlésSzia! Köszönöm szépen a receptet, nagyon örültek a meglepetésnek, és az meg, hogy mennyire sikerült finomra, arról is árulkodott, hogy Nekem csak 1 szelet jutott :( Teljesen "kisajátították maguknak" : )) De nem bánom, mivel örömet szereztem vele, még egyszer nagyon köszönöm: ))
TörlésGondoltam én, hogy ízleni fog, nagyon finom sütemény. Örülök, hogy sikered volt a meglepetéssel. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésÜdv.:
Gabriella
Nálunk is a család nagy kedvence ez az egyszerű, de nagyszerű tészta. Én a hab alá mindig kenek vékony rétegben sárgabarack lekvárt, így sokkal finomabb és kevésbé érződik száraznak a tészta.
VálaszTörlésTovábbi sok sikert. :D
Én is ismerem ezt a változatot, de valahogy mindig elfelejtem alá a lekvárt, legközelebb most már kipróbálom úgy is. Köszi. :)
Törlés