2013. január 26., szombat

Néger torta vagy kocka

Gyerekkoromban ettem utoljára ilyen sütit, amikor Anyukám sütötte. Annyira szeretem!! Évek óta szemezek vele az egyik sütis könyvemben, és nem is tudom, miért nem sütöttem meg eddig, hiszen olyan egyszerű elkészíteni, ráadásul nem kell hozzá sok dolog. Általában süteményként szokták készíteni kockára szeletelve, ezért hívják Néger kockának. De én most Apukám születésnapjára tortaformában sütöttem meg. Isten éltessen Apukám!
Ha nem torta, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.




Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű tortaformához)
- 2 tojás
- 10 dkg szoba hőmérsékletű margarin (vagy vaj)
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor

A habhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje

A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj




1. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a tojások sárgájával. A fehérjét a kristálycukorral habbá verem. 
A margarinos tojássárgás masszába beleszitálom a kakaóporos lisztet, majd beleforgatom a fehérje habot is.
2. A tortaformát margarinnal kikenem, enyhén lisztezem és belesimítom a tésztát. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 18-20 percig sütöm. (Hagyományos sütőben 210 fokon 18-20 perc, de inkább tűpróba!!)
3. A hab hozzávalóit gőz felett felverem, és a langyosra hűlt tésztára kenem - hagyom picit dermedni.
4. A csokoládét gőz felett megolvasztom, elkeverem benne az olajat és bevonom vele a tortát. 
Hűtőben tárolom, és ha megdermedt, akkor szeletelem forró vízbe mártott késsel (a kést minden szeletelésnél forró vízbe mártom és megtörlöm, így szépen lehet szeletelni)

Itt is megemlítem - hátha valaki az elejét nem olvasta el - hogy ha nem tortaformában, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.


Jó étvágyat! 


Recept: saját
Torta forma ötlet Colors in the Kitchen

30 megjegyzés:

  1. Valóban jó ötlet tortaként sütni, így talán még mutatósabb! :) Finomnak mindenképpen nagyon finom, látszik a fotóidon is! :)

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy tetszett a torta ötlet! nagyon szép lett és biztos vagyok benne nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  3. Hű ez klassz lehet. Még sosem ettem, de most kedvet kaptam hozzá. A 18 cm-es forma nekünk biztos nem lenne elég. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. A 18 cm-es forma valóban kicsi, de ha szülinapra sütök tortát, akkor végül is elég (még attól függetlenül is, hogy a nagyon szűk családom 6 fő és mind a hatan süti rajongók vagyunk:)), mert a születésnapokra még sok más sütemény is készül, úgyhogy végül is dőzsölhetünk tortán kívül is. :)))

      Törlés
  4. Nagyon szép lett! Isten éltesse apukádat utólag is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hani - Apukám nevében is. :)

      Törlés
  5. Tényleg jó ötlet, hogy torta készült belőle...
    Isten éltesse Édesapádat!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Roza - a Papám nevében is. :)

      Törlés
  6. Szép lett a tortád, ínycsiklandó az a szeletke:-) jó ötlet torta formában sütni más típusú sütiket is.

    VálaszTörlés
  7. De rég is sütöttem négert! Gyerekkorunkban gyakori vendég volt. Egyszerű, és nagyon finom. Tortaformába eszembe nem jutott volna!
    Apukádat Isten éltesse sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi - Apukám nevében is.

      Törlés
  8. Ebből lett a múltkor a kelyhem, csak az én receptemben főzött krém van. Nagyon guszta így tortának is.

    VálaszTörlés
  9. Hú, ezer éve nem ettem ilyet! De jó ötlet, meg is csinálom hamarosan! :-)

    VálaszTörlés
  10. Boldog születésnapot édesapádnak, így utólag is. :) Mutatós és finom tortával lepted meg.

    A férjem mindennap megtudná enni a négerkockát, annyira szereti. Azt hiszem meglepem egy ilyen csodás tortával, hadd örüljön neki.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos fog örülni neki a férjed... :)
      Köszönöm szépen Okki - Apukám nevében is.

      Törlés
  11. Isten éltesse sokáig!
    Micsoda süti - torta!! alig bírom magam visszatartani, hogy le ne rohanjak a büfébe!!

    VálaszTörlés
  12. Szia! 22 cm-s a tortaformám, megfelel az adott mennyiség akkor is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szerintem nyugodtan készítheted 22 cm-es formába is, kicsivel alacsonyabb lesz a tészta.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, megcsináltam és nagyon jó lett, az meg, hogy finom-e, az majd a következő 1 órában kiderül, meglepetésnek készítettem: ))

      Törlés
    3. Örülök, hogy jól sikerült. :) Szerintem biztos, hogy fog ízleni is... ;-) Ha van kedved, megírhatod, hogy tetszett a meglepetés és a kóstolás...? :)

      Törlés
    4. Szia! Köszönöm szépen a receptet, nagyon örültek a meglepetésnek, és az meg, hogy mennyire sikerült finomra, arról is árulkodott, hogy Nekem csak 1 szelet jutott :( Teljesen "kisajátították maguknak" : )) De nem bánom, mivel örömet szereztem vele, még egyszer nagyon köszönöm: ))

      Törlés
    5. Gondoltam én, hogy ízleni fog, nagyon finom sütemény. Örülök, hogy sikered volt a meglepetéssel. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  13. Nálunk is a család nagy kedvence ez az egyszerű, de nagyszerű tészta. Én a hab alá mindig kenek vékony rétegben sárgabarack lekvárt, így sokkal finomabb és kevésbé érződik száraznak a tészta.
    További sok sikert. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ismerem ezt a változatot, de valahogy mindig elfelejtem alá a lekvárt, legközelebb most már kipróbálom úgy is. Köszi. :)

      Törlés