Mézzel-tejjel sült csirke - gombamártással

Tudjátok, hogy nagyon szeretem az ilyen tepsis ételeket, amivel nincs sok gond - csak szépen belerakunk mindent a tepsibe, be a sütőbe, néha ránézünk, és közben lehet mást csinálni. Amellett, hogy ilyen egyszerű, azt is meg kell említeni - mivel tejben és mézben párolódik - nagyon finom omlós húsról van szó, és persze az sem mellékes, hogy a konyhában mennyei illatokat áraszt. Nálunk valamikor december elején készült az adventi időszakban, de télen még nagyon sokszor el fogom készíteni - ajánlom Nektek is.
Ha valaki nem szereti a gombát, nyugodtan készítheti anélkül is, finom lesz...



 Hozzávalók: 4 személyre
- 1 csirke darabolva (kb. 80 dkg-os)
- 3 dl tej
- 1 dl méz
- 20 dkg csiperkegomba
- őrölt csemegepaprika ízlés szerint
- 5 dkg sima liszt
- só, őrölt fehér- vagy fekete bors ízlés szerint
- vaj




Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, minden darabot sózunk, borsozunk, megszórjuk paprikával, lisztbe forgatjuk, és kivajazott tepsibe helyezzük egymás mellé - dobálhatunk még a húsra ide-oda kis darabka vajat.
2. 190 fokos sütőben fél óra alatt pirosra sütjük. 
3. Közben a mézet felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, majd a sütőből kivett csirkére locsoljuk. Visszatesszük a sütőbe, és takaréklángon (kb. 170 fokon légkeveréses) 40 perc alatt készre pároljuk. (nem kell lefedni - a sütési idő sütőfüggő, húsvillával ellenőrizzük, hogy jól átpuhult-e)
4. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a csirkére, majd további 10 percig sütjük.
5. A sütőből kivéve tálra helyezzük a húst, a gombát a tepsiben hagyjuk, összekeverjük a szafttal és visszatesszük a sütőbe még kb. 5 percre. Majd a húst a gombás mártással és hasábburgonyával tálaljuk. Kínálhatunk mellé félszáraz fehérbort is.




Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. Nagyon jól hangzik, mentem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük az ilyen tepsis ételeket. Amilyen egyszerűen elkészíthetőek, épp olyan finomak is. Én is viszem a receptet. :)

    VálaszTörlés
  3. 80 dkg-os darabolt csirkének nem sok a 85 perces sütésidő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütési időt mindig tájékoztató jellegűnek írom, hogy nálam eddig sült (és így látom, hogy ha legközelebb sütöm, mennyi ideig kell sülnie). De persze minden sütő más, így a sütési idő eltérhet mindenkinél.
      ...és persze arra is figyelni kell, hogy e recept szerint nem kell lefóliázni a tepsit, és nem magas hőfokon sül a csirke. Először kb. 25-30 percig 190 fokon pirulgat, majd kb 40 percig 170 fokon lassan párolódik a tejes keverékben.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban