Kati szelet - avagy Katóka

Gyerekkori kedvenc süteményem - legalább is az egyik kedvencem! 😍 Anyukám minden karácsonyra és húsvétra megsütötte. Omlós tészta, rumos, sárgabarackos töltelékkel, roppanós sült tojáshabbal a tetején, és egy pici reszelt csokoládéval. Nagyon finom sütemény gyorsan, könnyen el lehet készíteni, és nem kíván sok hozzávalót. A töltelékbe Anyukám mindig tett kakaóport is, de én most anélkül készítettem el. Bevallom, kakaóporral még finomabb, úgyhogy szerintem ne hagyjátok ki. Igazából nálam most amiatt maradt ki a kakaópor, mert azt hittem, hogy a nagy ünnepi sütögetés alatt elfogyott, végül kiderült, hogy mégis csak volt itthon még egy dobozzal... 


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM 

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók a tésztához:  
25x25 cm-es tepsihez
 15 dkg zsír
 2 tojássárgája
 15 dkg kristálycukor
 50 dkg finomliszt
 1 csomag sütőpor (12 g)
 1 doboz tejföl (kb 15-17 dkg)

A töltelékhez:
 1 csomag vaníliás cukor
 kb. 1,5 dl tej
 2 evőkanál sárgabaracklekvár
 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 10 dkg puha vaj
 15 dkg porcukor

+ 1 tésztalap összetördelve (melyet előzőleg kisütöttünk)

Máz a tetejére:
 2 tojásfehérje
 20 dkg kristálycukor
 3-4 dkg csokoládé




Elkészítés:
  1. A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk kb. 25x25 cm-es lapokká. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt - inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. (a kisült lapokat egymásra rakva félretesszük egy fatáblára) 
  2. Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát) és a kakaóport, jól összekeverjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
  3. Összeállításnál: az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot (nagyon picit rányomkodjuk).
  4. A mázhoz egy lábosban vizet forralunk, majd levesszük a tűzről!!, erre a gőzölgő lábosra ráhelyezünk egy fém tálat (a tál jól takarja be a lábost, hogy a gőz ne tudjon sehol kijönni, de a fém tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). A fém tálba tesszük a tojások fehérjét és a kristálycukorral habbá verjük a gőz felett. Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét.
  5. A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott (megtörölt) késsel.

Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Kakaópor nélkül is nagyon-nagyon guszta, gyönyörű szeletek! :)

    VálaszTörlés
  2. De guszta sütike. Sosem hallottam még róla. Biztos nagyon finom, ezért el is kérem. Olyan vidámak a képek :o)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is terítékre kerül Ünnepekkor, szereti mindenki. :)
    Nagyon guszták a szeletkék.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella!
    Sikerekben bővelkedő, békés, boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak egyaránt!

    VálaszTörlés
  5. A sütemény neve ismerősen cseng nekem, de még nem kóstoltam. Jó kis vendégmarasztaló. Nagyon vidámak a képek, öröm enni ilyen szép tányérból.

    Gabika, kívánok neked és a családodnak nagyon boldog új évet, sok sikert és szerencsét a vágyaid megvalósulásához! BUÉK!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabi, nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez a süti nálunk is nagy kedvenc volt, s máig is az. Igazi örökzöld:-)
    Boldog új évet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  8. Boldog Új Évet Kívánok neked! Ez a süteményed is nagyon gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Már több helyen felfigyeltem a katóka szeletre, de még soha nem kóstoltam. Pedig finom lehet, a kinézete nagyon csábító!
    Boldog "014-es esztendőt kívánok! :)

    VálaszTörlés
  10. Nemcsak a süti de a tányérok is csodálatosak!!!! Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülök, hogy tetszenek Nektek a képek, és persze a süti is. :)) Köszönöm, hogy benéztetek...
    Boldog új évet Nektek is!!

    VálaszTörlés
  12. Már nagyon sok éve én is megszoktam sütni,és nagyon finom! A családom nagyon szereti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálatok is kedvenc ez a süti. :)

      Törlés
  13. Nalam ez Katoka szelet, es kakao helyett fahej van a tesztaban. Probaljatok ki ugy is, nalunk kedvenc :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Andrienn, egyszer fahéjjal is kipróbálom. :)

      Törlés
  14. Bár már ettem ilyen sütit de most sütöttem először és valóban nagyon finom lett! Köszönöm a finom receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívese Katus. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett. :)

      Törlés
  15. Nagyon finom ez a süti, kislányom kedvence a Katóka. Létezik az interneten egy bizonyos Böbe féle puncsos - az ennek a sikeretlenebb változata, mert a középső lapot nem locsoljuk, hanem "forrázzuk" nagyon sok tejjel és a végeredmény nem túl megnyerő. Éppen ezért ez az eredeti recept a tuti és másképp nem is fogom csinálni!

    VálaszTörlés
  16. Ez a legjobb recept a világon, kislányaim kedvence na persze az enyém is. Elkészíteni sem nehéz és a kislányom is részt vehet s sütésben. Létezik a neten egy bizonyos Böbe féle puncsos, ami a Katókának a sikeretlenebb változata. Nálunk csak Katóka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Örülök, hogy így gondolod...

      Törlés
  17. Nekem is gyerekkori es meg mindig kedvenc sutim, es Katoka neven. Az a kakaopor kell bele, finomabb is, szebb is szerintem, es jo sok rum, persze a gyerekek miatt rumaroma.

    VálaszTörlés
  18. Nálunk is gyerekkori kedvenc, a Nagymamám sűrűn sütötte a kedvemért, és nem tartott sokáig, ha rászabadultam. :) Ő is kakaóporral, és rumaromával készítette.
    Nekem meglepetés volt, amikor a neten Kati szelet néven azonosítottam a sütit, mert Ő mindig tortadarát szórt a tetejére, ezért mi nemes egyszerűséggel "Egérszaros süti"-nek /bocsi!/ nevezzük. :)))
    Hétvégén lesz a szülinapom, azt hiszem, meg is lepem magam egy adaggal az emlékére, bár nekem sosem sikerül olyan finomra, mint amilyenre Ő sütötte. :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban