2013. december 29., vasárnap

Kati szelet - avagy Katóka

Úgy tűnik, mostanában nagyon nosztalgikus hangulatban vagyok, ismét egy gyerekkori kedvenc süteményt hozok. Anyukám minden karácsonyra és húsvétra megsütötte. Szerintem sokan ismeritek... Nagyon finom sütiről van szó, gyorsan, könnyen el lehet készíteni, és nem kíván sok hozzávalót. A töltelékbe Anyukám mindig tett kakaóport is, a régi besárgult könyvben viszont nem szerepel. Én most anélkül készítettem el, de bevallom, kakaóporral még finomabb, úgyhogy szerintem ne hagyjátok ki. Igazából én most amiatt hagytam ki, mert azt hittem, hogy a nagy ünnepi sütögetés alatt elfogyott, végül kiderült, hogy van még egy dobozzal. :) 






A porcelán készlet a webáruházban az alábbi linken megtalálható:
 www.pottyosotthon.hu


Hozzávalók a tésztához:  
(25x25 cm-es tepsihez)
 15 dkg zsír
 2 tojássárgája
 15 dkg kristálycukor
 50 dkg sima liszt
 1 csomag sütőpor (12 g)
 1 doboz tejföl (kb 15-17 dkg)

A töltelékhez:
 1 csomag vaníliás cukor
 kb. 1,5 dl tej
 2 evőkanál sárgabaracklekvár
 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 10 dkg puha vaj
 15 dkg porcukor

+ 1 tésztalap összetördelve (melyet előzőleg kisütöttünk)

Máz a tetejére:
 2 tojásfehérje
 20 dkg kristálycukor
 3-4 dkg csokoládé




A recept a kedvenc régi süteményes könyvemben



Elkészítés:
1. A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk kb. 25x25 cm-es lapokká. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt - inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. (a kisült lapokat egymásra rakva félretesszük egy fatáblára) 
2. Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát) és a kakaóport, jól összekeverjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
3. Összeállításnál: az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot (nagyon picit rányomkodjuk).
4. A mázhoz egy lábosban vizet forralunk, majd levesszük a tűzről!!, erre a gőzölgő lábosra ráhelyezünk egy fém tálat (a tál jól takarja be a lábost, hogy a gőz ne tudjon sehol kijönni, de a fém tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). A fém tálba tesszük a tojások fehérjét és a kristálycukorral habbá verjük a gőz felett. Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét.
5. A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott (megtörölt) késsel.




Jó étvágyat!

21 megjegyzés:

  1. Kakaópor nélkül is nagyon-nagyon guszta, gyönyörű szeletek! :)

    VálaszTörlés
  2. De guszta sütike. Sosem hallottam még róla. Biztos nagyon finom, ezért el is kérem. Olyan vidámak a képek :o)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is terítékre kerül Ünnepekkor, szereti mindenki. :)
    Nagyon guszták a szeletkék.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella!
    Sikerekben bővelkedő, békés, boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak egyaránt!

    VálaszTörlés
  5. A sütemény neve ismerősen cseng nekem, de még nem kóstoltam. Jó kis vendégmarasztaló. Nagyon vidámak a képek, öröm enni ilyen szép tányérból.

    Gabika, kívánok neked és a családodnak nagyon boldog új évet, sok sikert és szerencsét a vágyaid megvalósulásához! BUÉK!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabi, nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez a süti nálunk is nagy kedvenc volt, s máig is az. Igazi örökzöld:-)
    Boldog új évet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  8. Boldog Új Évet Kívánok neked! Ez a süteményed is nagyon gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Már több helyen felfigyeltem a katóka szeletre, de még soha nem kóstoltam. Pedig finom lehet, a kinézete nagyon csábító!
    Boldog "014-es esztendőt kívánok! :)

    VálaszTörlés
  10. Nemcsak a süti de a tányérok is csodálatosak!!!! Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülök, hogy tetszenek Nektek a képek, és persze a süti is. :)) Köszönöm, hogy benéztetek...
    Boldog új évet Nektek is!!

    VálaszTörlés
  12. Már nagyon sok éve én is megszoktam sütni,és nagyon finom! A családom nagyon szereti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálatok is kedvenc ez a süti. :)

      Törlés
  13. Nalam ez Katoka szelet, es kakao helyett fahej van a tesztaban. Probaljatok ki ugy is, nalunk kedvenc :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Andrienn, egyszer fahéjjal is kipróbálom. :)

      Törlés
  14. Bár már ettem ilyen sütit de most sütöttem először és valóban nagyon finom lett! Köszönöm a finom receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívese Katus. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett. :)

      Törlés
  15. Nagyon finom ez a süti, kislányom kedvence a Katóka. Létezik az interneten egy bizonyos Böbe féle puncsos - az ennek a sikeretlenebb változata, mert a középső lapot nem locsoljuk, hanem "forrázzuk" nagyon sok tejjel és a végeredmény nem túl megnyerő. Éppen ezért ez az eredeti recept a tuti és másképp nem is fogom csinálni!

    VálaszTörlés
  16. Ez a legjobb recept a világon, kislányaim kedvence na persze az enyém is. Elkészíteni sem nehéz és a kislányom is részt vehet s sütésben. Létezik a neten egy bizonyos Böbe féle puncsos, ami a Katókának a sikeretlenebb változata. Nálunk csak Katóka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Örülök, hogy így gondolod...

      Törlés
  17. Nekem is gyerekkori es meg mindig kedvenc sutim, es Katoka neven. Az a kakaopor kell bele, finomabb is, szebb is szerintem, es jo sok rum, persze a gyerekek miatt rumaroma.

    VálaszTörlés