Kati szelet - avagy Katóka
Gyerekkori kedvenc sütemény. Anyukám minden karácsonyra és húsvétra megsütötte. Nagyon finom süti, gyorsan, könnyen el lehet készíteni, és nem kíván sok hozzávalót. A töltelékbe Anyukám mindig tett kakaóport is, a régi besárgult könyvben viszont nem szerepel. Én most anélkül készítettem el, de bevallom, kakaóporral még finomabb, úgyhogy szerintem ne hagyjátok ki. Igazából én most amiatt hagytam ki, mert azt hittem, hogy a nagy ünnepi sütögetés alatt elfogyott, végül kiderült, hogy van még egy dobozzal. 😊
MÁR KÉT S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók a tésztához:
25x25 cm-es tepsihez
25x25 cm-es tepsihez
15 dkg zsír
2 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1 doboz tejföl (kb 15-17 dkg)
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás cukor
kb. 1,5 dl tej
2 evőkanál sárgabaracklekvár
0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
+ 1 tésztalap összetördelve (melyet előzőleg kisütöttünk)
Máz a tetejére:
2 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
3-4 dkg csokoládé
Elkészítés:
- A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk kb. 25x25 cm-es lapokká. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt - inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. (a kisült lapokat egymásra rakva félretesszük egy fatáblára)
- Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát) és a kakaóport, jól összekeverjük. A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
- Összeállításnál: az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot (nagyon picit rányomkodjuk).
- A mázhoz egy lábosban vizet forralunk, majd levesszük a tűzről!!, erre a gőzölgő lábosra ráhelyezünk egy fém tálat (a tál jól takarja be a lábost, hogy a gőz ne tudjon sehol kijönni, de a fém tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). A fém tálba tesszük a tojások fehérjét és a kristálycukorral habbá verjük a gőz felett. Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét.
- A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott (megtörölt) késsel.
Jó étvágyat!
Kakaópor nélkül is nagyon-nagyon guszta, gyönyörű szeletek! :)
VálaszTörlésDe guszta sütike. Sosem hallottam még róla. Biztos nagyon finom, ezért el is kérem. Olyan vidámak a képek :o)
VálaszTörlésNálunk is terítékre kerül Ünnepekkor, szereti mindenki. :)
VálaszTörlésNagyon guszták a szeletkék.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésSikerekben bővelkedő, békés, boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak egyaránt!
A sütemény neve ismerősen cseng nekem, de még nem kóstoltam. Jó kis vendégmarasztaló. Nagyon vidámak a képek, öröm enni ilyen szép tányérból.
VálaszTörlésGabika, kívánok neked és a családodnak nagyon boldog új évet, sok sikert és szerencsét a vágyaid megvalósulásához! BUÉK!
Kedves Gabi, nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek! :)
VálaszTörlésEz a süti nálunk is nagy kedvenc volt, s máig is az. Igazi örökzöld:-)
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok nektek!
Boldog Új Évet Kívánok neked! Ez a süteményed is nagyon gyönyörű!
VálaszTörlésMár több helyen felfigyeltem a katóka szeletre, de még soha nem kóstoltam. Pedig finom lehet, a kinézete nagyon csábító!
VálaszTörlésBoldog "014-es esztendőt kívánok! :)
Nemcsak a süti de a tányérok is csodálatosak!!!! Boldog Új Évet kívánok!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszenek Nektek a képek, és persze a süti is. :)) Köszönöm, hogy benéztetek...
VálaszTörlésBoldog új évet Nektek is!!
Már nagyon sok éve én is megszoktam sütni,és nagyon finom! A családom nagyon szereti.
VálaszTörlésÖrülök, hogy nálatok is kedvenc ez a süti. :)
TörlésNalam ez Katoka szelet, es kakao helyett fahej van a tesztaban. Probaljatok ki ugy is, nalunk kedvenc :)
VálaszTörlésKöszi Andrienn, egyszer fahéjjal is kipróbálom. :)
TörlésBár már ettem ilyen sütit de most sütöttem először és valóban nagyon finom lett! Köszönöm a finom receptet! :)
VálaszTörlésNagyon szívese Katus. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett. :)
TörlésNagyon finom ez a süti, kislányom kedvence a Katóka. Létezik az interneten egy bizonyos Böbe féle puncsos - az ennek a sikeretlenebb változata, mert a középső lapot nem locsoljuk, hanem "forrázzuk" nagyon sok tejjel és a végeredmény nem túl megnyerő. Éppen ezért ez az eredeti recept a tuti és másképp nem is fogom csinálni!
VálaszTörlésEz a legjobb recept a világon, kislányaim kedvence na persze az enyém is. Elkészíteni sem nehéz és a kislányom is részt vehet s sütésben. Létezik a neten egy bizonyos Böbe féle puncsos, ami a Katókának a sikeretlenebb változata. Nálunk csak Katóka :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Örülök, hogy így gondolod...
TörlésNekem is gyerekkori es meg mindig kedvenc sutim, es Katoka neven. Az a kakaopor kell bele, finomabb is, szebb is szerintem, es jo sok rum, persze a gyerekek miatt rumaroma.
VálaszTörlésNálunk is gyerekkori kedvenc, a Nagymamám sűrűn sütötte a kedvemért, és nem tartott sokáig, ha rászabadultam. :) Ő is kakaóporral, és rumaromával készítette.
VálaszTörlésNekem meglepetés volt, amikor a neten Kati szelet néven azonosítottam a sütit, mert Ő mindig tortadarát szórt a tetejére, ezért mi nemes egyszerűséggel "Egérszaros süti"-nek /bocsi!/ nevezzük. :)))
Hétvégén lesz a szülinapom, azt hiszem, meg is lepem magam egy adaggal az emlékére, bár nekem sosem sikerül olyan finomra, mint amilyenre Ő sütötte. :(