2013. július 10., szerda

Napraforgó kalács - sonkás-sajtos-tejfölös és fokhagymás-vajas töltelékkel

Valamelyik nap nálunk voltak Milán kis barátnői, a gyerekeknek készítettem uzsonnára ezeket a napraforgókat, hogy játszás közben egyenek is valamit. Igen, jól olvastátok: barátnői. :) A környéken/utcában Milánhoz hasonló korban csak lányok vannak, de Őt ez nem zavarja, sőt. :)) Mosolygok, amikor azt mondja, hogy: "Anya, ezek a lányok odavannak értem!" :)) Általában a lányok jönnek hozzánk, persze néha Mi is "átkeveredünk" a szomszédba hozzájuk. Oviba is el szoktunk már menni egy-egy fél órára játszani, barátkozni - és ott már fiúk is vannak. Tehát a baráti kör egyre csak bővül, mivel Milán nagyon közvetlen és barátságos kisfiú, imádja a gyerekeket. Ki tudja, néhány hónap múlva hány gyerek fog szaladgálni az udvarunkon...? 

Visszatérve a Napraforgóra...  Olyan sok helyen szerepel, persze először én is Limaránál láttam meg - azóta szeretném elkészíteni, de csak most került rá sor. A joghurttól nagyon laza, könnyű kelt tésztát kapunk, a töltelék variációja pedig végtelen: lehet sós vagy édes változat is - amit csak el tudunk képzelni. Első ránézésre kicsit macerásnak tűnik, de amikor már a másodikat készíti az ember, úgy megy, mint a karikacsapás. :)) Nagyon tetszik és ízlik, a gyerekek odavoltak érte - más töltelékkel is ki fogom próbálni.




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 140 g joghurt (vagy kefir)
- 3 evőkanál olaj
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- kb. 1,8 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő

+ a tetejére a lekenéshez 1 tojás
- szezámmag

A sonkás töltelékhez:
- 30 dkg sonka 
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 5-7 dkg reszelt trappista sajt
- 2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint
A töltelék készítése közben lehet kóstolni és ízlés szerint ízesítsük a mustárral és tejföllel is.

A fokhagymás-vajas töltelékhez:
- 5 dkg puha vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint






Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát. 
2. A sonkás töltelékhez a sonkát ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk), a hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ízlés szerint elkészítjük. 
3. A fokhagymás-vajas töltelékhez a puha vajat a sóval és borssal összekeverjük.
4. Amikor a tészta megkelt, 4 egyforma kerek cipót gömbölyítünk belőle. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és 2-3 mm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük és megkenjük a sonkás töltelékkel. Kinyújtjuk a másik cipót is, befedjük vele a tölteléket. 
5. Egy poharat lisztbe mártunk és picit benyomjuk vele a tészta közepét (de ne lyukasszuk át a tésztát). Majd pizzavágóval egyforma cikkekre szeleteljük a kört (a tésztát), és minden szeletet kétszer vagy háromszor megtekerünk.
A másik két cipót is ugyanígy kinyújtjuk és elkészítjük, csak fokhagymás-vajas töltelékkel kenjük meg.
6. Kb. 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét és a közepét megszórjuk szezámmaggal. 
7. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük (vagy amíg szépen kezd pirulni a teteje). 
8. Amikor megsült, 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Langyosan vagy hidegen is fogyasztható egy pohár tej vagy tea kíséretében... vagy csak magában.

Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Isteni finomat és szépet sütöttél! Egyszer majd én is rászánom magam, mert én is rég tervezem :)))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a kalácsod. Én is készítettem már, természetesen Limara receptje alapján. Jó látni nálad, eszembe juttattad, hogy még nincs fenn, ráadásul igen régen volt. Én pizzásan és fokhagymás sajtosan csináltam, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  3. Na igen,egy újabb kipróbálandó lett a listámon! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a kalácsod, és a bögrék is szépek :)
    Én is szoktam "napraforgót" sütni, de eddig csak édeset, gesztenyést és diósat. A tiéd nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  5. Fincsi! Holnap jöhet reggelire vagy uzsonnára, mindegy, bármikor meg tudom enni! :-))

    VálaszTörlés
  6. Milyen szép lett a kalácsod! Nagyon guszta! :)
    Én is készítettem már, csak tepertővel.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű! :) Nyelek nagyokat a képeket nézve, meghiszem, hogy ízlett a kicsiknek! :)

    VálaszTörlés
  8. Medvehagymapestósan szoktam késziteni! De ma igy is kipróbálom... ebédre... :)

    VálaszTörlés
  9. Gabi, tényleg egy kis találékonysággal milyen szépeket lehet készíteni. Nagyon mutatós!

    VálaszTörlés
  10. Milán háremet tart? ;-) Hát ez kész, finoman kuncogok a kis szivtipró-palántán. A kalács (is) gyönyörűséges! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  11. kiss nehéz ildikó2013. október 27. 16:57

    te jószagú úristen ezzz álomszép na kedden meg is sütöm <3

    VálaszTörlés
  12. Hát ez nagyon finom , ma elkészítettem , csak ajánlani tudom

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés