Kapros-túrós lepény és gulyásleves - nálunk most bográcsban

Évekkel ezelőtt Keresztanyámnál ettünk ilyen kelt túrós lepényt (csak akkor kapor hiányában anélkül). Annyira ízlett a férjemnek és persze nekem is - azóta várólistán szerepel az elkészítése. Valamelyik nap Anyukám "ezer éves" süteményes könyvében megakadt a szemem ezen a recepten - a kert tele van kaporral, semmi sem állhatta utamat a sütéshez. :) Aki még nem készített hasonlót, tegye meg, mert nagyon finomságos! Könnyű, puha kelt tészta, kapros túrós töltelék és a tetején megkoronázza egy finom tejfölös réteg.






Hozzávalók a tésztához: 
20x25 cm-es tepsihez
 2 dl langyos tej
 1 dkg élesztő
 1 tojás
 5 dkg zsír 
 25 dkg liszt
 csipet só
 1 evőkanál kristálycukor

A töltelékhez:
 50 dkg túró
 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
 2 tojássárgája
 3 tojásfehérje
 1 evőkanál búzadara
 1-2 teáskanál friss kapor apróra vágva (vagy ízlés szerint)

A tetejére:
 2 evőkanál tejföl
 1 evőkanál cukor
 1 tojássárgája




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben kelesztjük kb. fél óráig. (Lágy tésztát kapunk, de ha kicsit ragacsos, akkor még adjunk hozzá pici lisztet a kelesztés előtt.)
2. A töltelék hozzávalóit a tojásfehérjék kivételével jól összekeverjük, majd a fehérjét kemény habbá verve óvatosan hozzáadjuk a töltelékhez.
3. Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vékonyan kizsírozott/lisztezett tepsibe tesszük. Rákenjük egyenletesen a tölteléket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Közben összekeverjük a tejfölös masszát, rákenjük a túrós töltelékre és továbbsütjük a süteményt még 10-15 percig (vagy amíg kezd picit pirulni a teteje - a sütési idő sütőfüggő).

 Gulyásleves - nálunk most bográcsban

Az elmúlt években a férjem minden estére igényli a levest (pedig azelőtt nem volt nagy levesfogyasztó). Én nem nagyon szeretem a leveseket, 1 hétig is ellennék nélküle, de persze a krémleveseket imádom, és van még ezen kívül néhány, ami nagy kedvencem - például a gulyásleves. Utána egy finom kelt sütemény (akár sós vagy édes változatban) és már kész is van a vacsora. Ez most is így történt nálunk: gulyásleves volt kapros-túrós lepénnyel. Persze a leves most a bográcsban készült, abban talán még finomabb. 
Tudom, a gulyásleves elkészítésénél ahány ház, annyi szokás. Anyukám például szokott beletenni csipetkét is, mert szerinte anélkül nem szabad elkészíteni, de én nem szeretem a levesben, úgyhogy nálam ez most kimaradt - nézzétek el ezt nekem.


Erős napfényben fotóztam a teraszon, 
emiatt a levesem színe kicsit világos lett.
Ráadásul elfogyott Anyukám házi paprika porja,
az annyira finom és attól olyan szép színt kap az étel.
A bolti paprikával viszont olyan fakó lett. De attól nagyon finom! :)

Hozzávalók:
 4 nagyobb fej vöröshagyma
 30-40 dkg sertéscomb
 2 paradicsom
 4 szál sárgarépa
 2 szál fehérrépa (petrezselyemgyökér)
 1 tv paprika
 1 kis doboz sűrített paradicsom
 20 dkg burgonya (nálam most újburgonya - végre van a kertben)
 só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint
 pici olaj vagy zsír

Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk (ha bográcsban készül, akkor abban). Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott húst, a megmosott és meghámozott 4 cikkre vágott paradicsomot - ha szükséges pici vízzel felöntjük
2. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a tv paprikát, a megtisztított és felszeletelt (vagy hosszúra vágva) sárga- és fehérrépákat + a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk ízlés szerint őrölt pirospaprikával és őrölt borssal. (Ha szükséges, akkor pici vizet ismét önthetünk alá, hogy le ne égjen.) 
3. Ha bográcsban készítjük, akkor kb. 40-50 perc elteltével (ha tűzhelyen készül, akkor hamarabb), amikor a hús félig megpuhult, megsózzuk, majd amikor a hús már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, hosszú hasábokra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd amikor már majdnem kész, akkor a kívánt sűrűségűre felhígítjuk még vízzel és forralunk rajta egyet. 
Gazdagíthatjuk csipetkével is. 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Csodás a süteményed és a levesed is nagyon guszta! Nagyon jókor jött ez a kapros túrós nem hiszed, de ma délután keresgéltem éppen recepteket nézegettem kapros-túróst még nem sütöttem eddig. Férjuram kérdezte hogy mikor sütök kapros túróst meglepődtem hogy ilyen óhaja van ! Tetszik a recepted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva.
      Örülnék, ha elkészítenéd a kapros-túrós lepényem, mert nagyon finom, és biztos vagyok benne, hogy ízleni fog a férjednek is. :)

      Törlés
  2. Édesen még nem sütöttem kapros túróst. De egyszer fogok, mert kíváncsi vagyok rá. Majd jövök a receptér!
    Tetszik a leveses tányérod! Meg a leves is:-) Régen mi is mindig ettünk vacsorára levest, de aztán elmaradt. Ebédre viszont szigorúan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi.
      Nálunk muszáj vacsorára készíteni a levest, mert a férjem egész nap dolgozik, emiatt a főétkezés a vacsora idejére tevődik.

      Törlés
  3. Finom ebédetek volt, tökéletes így együtt! :) A kapros túrós lepényt mi is nagyon szeretjük, gyönyörű lett nálad! :)

    VálaszTörlés
  4. A nagymamám készített nagyon sokat régen, most nekem is eszembe juttattad és én is fogok.A gulyáslevest is nagyon szeretjük csipetkével :-)

    VálaszTörlés
  5. Mindkettő nagyszerű! Így ahogy van jöhetne hozzánk is, eltüntetnék pillanatok alatt:-)

    VálaszTörlés
  6. Már megint egy csoda a lepényed. Látszik, a képeken, hogy milyen jó kis tésztája van. Valamikorra beütemezem az elkészítését. A gulyásleves is nagy kedvenc. Jó kis párosítás.

    VálaszTörlés
  7. Gabikám, tudod milyen régen nem ettem ilyet! Nem is emlékszem rá... Imádom a kapros-túrós pitét! Csodás!!!

    VálaszTörlés
  8. Gabikám, csodás ez a sütid, 2 hét alatt másodszor sütöm. Imádjuk........nálunk cukor helyett édesítővel készül, de nem ront rajta. Langyosan a legfinomabb. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Andrea, én is annyira szeretem!
      Szívesen a receptet.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban