Diós-aszaltgyümölcsös csirkemell őzgerincformában sütve

Tavaly nyáron készítettem el először az "őzgerincformás csirkemellet", amely azóta is óriási kedvenc az egész családom körében > sőt, Apa és Milán sokszor kérik, hogy ezt készítsem el ebédre vagy vacsorára. Számomra is nagyon finom, és imádom készíteni, mert gyorsan össze lehet állítani, aztán elvan magának a sütőben bő fél órát és már ehető is! De amikor valamelyik nap a férjem ismét azt kérte tőlem, hogy ez legyen vacsorára, úgy gondoltam, hogy most egy picit változatosabbá kellene tenni... Mivel Mi nagyon szeretjük a húsételeket gyümölcsökkel, a gondolataimban pillanatok alatt kialakult egy változat erre az ételre. Gyorsan beszereztem még hozzá 1-2 dolgot, aztán el is készítettem, és amíg sült, "rögvest" papírra jegyeztem, hogy miből mennyit tettem bele > hogyha finom lesz, akkor meg tudjam veletek is osztani a pontos receptet. :) ...és most kíváncsian várjátok a végeredményt, igaz? :) Nagyon finom lett! :)) Olyannyira, hogy mindannyian "degeszre" ettük magunkat belőle. ...és már azon gondolkodom, hogy mikor sütöm meg ismét. ;-)) Ezt Nektek is ki kell próbálnotok, nem fogjátok megbánni!




Hozzávalók: (1 db őzgerincformához)
- 70 dkg csirkemellfilé
- 9-10 szelet bacon
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 7-8 evőkanál darált dió
- 1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint - és attól is függ, mennyire sós a bacon)
- 1 csipet őrölt bors
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 7 dkg aszalt szilva
- 7 dkg aszalt sárgabarack
- 2 dl főzőtejszín

+ vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
- 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa


1. A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a felesleges vizet és felkockázom - sózom, borsozom, összekeverem, és megforgatom az 1 evőkanál lisztben. Az aszalt gyümölcsöket 4 darabra vágom. A kétféle reszelt sajtot és a darált diót összekeverem, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, majd alaposan összekeverem, és veszek ki ebből a masszából 2-3 evőkanálnyit és félreteszem. A többibe beleteszem a csirkemellet és az asztalt szilvát, barackot, és ezzel is jól elkeverem.
2. Az őzgerincformát kivajazom, hintek bele zsemlemorzsát (mindenhol érje a formát), majd a bacon szeleteket sorban belefektetem a formába úgy, hogy mindkét oldalán túl lógjon a szalonna (ha nem készítettetek még ilyen őzgerinces csirkemellet, akkor ide kattintva megnézhetitek képekben, hogy kell beletenni a formába). Majd belehalmozom a csirkemelles masszát, elegyengetem, ráhajtogatom a bacont, és a félretett 2-3 evőkanálnyi tojásos-tejszínes, sajtos masszát rákenem a tetejére. 
3. A formát ráteszem egy sütőpapíros tepsire, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöm. Ezután kiborítom a formából a sütőpapíros tepsire és 200 fokon hagyom egy kicsit pirulni a másik oldalát is kb. 10 percig. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Párolt rizzsel tálalom, de a mazsola rajongóknak ajánlom, hogy mazsolás rizzsel tálalják, mert nagyon jól illik hozzá. 
Hidegen és melegen is fogyasztható ez a csirkemell. 




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez nagyon szép; a hozzávalókból ítélve pedig finom lehet! Legközelebb cseréld le (akár végleg :) a főzőtejszínt habtejszínre, még finomabb, krémesebb végeredményt fogsz kapni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tanácsot Zsuzsa, megfogadom, legközelebb kipróbálom habtejszínnel... :)

      Törlés
  2. Ez nekünk is bejönne! A hagyományosat elkészítettem szilveszterre, és nagy sikert arattam vele! :-))

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, gazdag, sok minden van benne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és finooom! (már aki szereti a gyümölcsös husit)
      Köszi Wanna, hogy bekukkantottál hozzám.

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet, és jó ötlet volt feldobni az aszalt gyümölcsökkel! :) Finom, szaftos, gyümölcsös, tökéletes köret hozzá a párolt rizs! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajni.
      Jé, most vettem észre, hogy nem Hankka néven jöttél most hozzám... :)

      Törlés
  5. Micsoda ízkombináció! Én biztosan megenném, de a család többi tagja nem hiszem. Ők inkább hagyományosak a húst tekintve. Ha közelebb lennél kérnék egy szeletkét, hogy kóstoltassam végig a családot:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig szívesen adnék Neked belőle kóstolót Hajni. :) Sőt, nem csak kóstolót, hanem egy egész tányérral (jóllakásig) ;-))

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki!! Finom lehetett. Van itthon mindkét féle aszalt gyümölcs, meg dió is. Lehet kipróbálom a hét végén. Odakattintottam a készítéshez, nagyon édes volt a kis Milán, ahogy Ő is tologatta a kis játék fűnyíróját :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María (Milán nevében is). :)
      Kíváncsi vagyok, hogy végül elkészítetted-e hétvégén és hogy ízlett Nektek...? :)

      Törlés
  7. Micsoda látvány.......nagyon finom lehet, úgy hogy érdemes elkészíteni, és el is fogom. Tökéletes a látvánnyal együtt!!!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tücsi. Ha elkészítetted, írd meg légyszi, hogy ízlett Neked és a családnak...!

      Törlés
  8. Azta, de jól néz ki, nagyon-nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lilla. Tudom, hogy Ti szeretitek az ilyen jellegű ételeket... érdemes elkészítened. Egyszerű, viszonylag gyors, nincs vele sok macera, és finom. ;-)

      Törlés
  9. Izgalmas összhatás! Nagyon guszta, én szeretném...

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néz ki! Én szívesen megkóstolnám, mielőtt a családnak elkészítem, mert elég szokatlan (nálunk) az összetevők együttese, nem biztos, hogy mindenki szeretné.
    Talán előbb egy kis adagocskán ki kéne próbálnom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy próbát tényleg megér kedves Marisz. De valahogy úgy érzem, hogy ízlene a családodnak. Ha közelebb laknál, nagyon szívesen megkínálnálak vele, hogy megkóstolhasd...

      Törlés
  11. Igazán jól néz ki! Szoktam tölteni aszalt gyümölcsökkel a csirkemellet, de így még annál is finomabb lehet. Mikor is teszteljem?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minél hamarabb Gerdi, minél hamarabb! ;-))
      Köszi, hogy benéztél...

      Törlés
  12. Ó de nagyon guszta :) Csupa finomság van benne, és a csirke gyümölcs társítás is szuper :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin. Mi is szeretjük a gyümölcs-husi párosítást. :P

      Törlés
  13. Karácsonykor kóstoltam aszalt szilvás husit. Az nagyon ízlett, ezt is szívesen megkóstoltam volna. :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  14. Gabriella,micsoda isteni lehet ez a tekercs,kipróbálom,el is mentem a receptet! Köszi!!!Nagyon guszta!!!:):)

    VálaszTörlés
  15. Megnéztem az előző bejegyzést is,az sem rossz,de jót tett a változtatás,mert így látszatra is sokkal finomabb lehet!!!És már biztos hogy elkészítem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, és hogy elkészíted. :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla!
      Igen, szerintem darabokra hull enélkül a húsos cucc, mivel a bacon összesülve/megpirulva fogja össze az egészet. Elkészíthető enélkül is természetesen, de akkor számíts arra, hogy amikor melegen szeded ki, akkor csak darabokban fogod tudni kivenni. Ha teljesen kihűlve akarod tálalni, akkor talán valamelyest ki fog jönni egyben, és talán lehet majd szeletelni is, de nem vagyok benne biztos. Ráadásul a bacon ad neki egy kis plusz ízt is...

      Mindenképpen örülök, hogy megkérdeztél, és ha elkészíted, megírnád légy szíves, hogy sikerült? Kíváncsi vagyok rá.
      Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!
      Gabriella

      Törlés
    2. Hú, köszi! Így inkább meg se csinálom. Keresünk szalonnát és azzal készítem el. Mindenképpen meg fogjuk kóstolni!! :)
      A másik őzgerinces csirkemellet hónapokkal ezelőtt már leteszteltük, abból kiindulva éreztem, hogy a húsos cucc a bacon nélkül szétesik. :)
      Köszönöm a gyors választ! Üdv.: Csilla

      Törlés
  17. Közben el is készült. Baconnel. Nagyon finom lett. :) Nem mertem anélkül próbálkozni! Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla: Örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett! :) Szívesen segítek - amiben tudok. :)
      Köszönöm, hogy megírtad.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  18. KomlósinéErzsike2013. december 13. 17:01

    Nagyon finom lehetett!-biztos elkészítem.

    VálaszTörlés
  19. KomlósinéErzsike2013. december 13. 17:03

    Biztosan nagyon finom !-elkészítem.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gabriella!
    Ma ünnepeljük Anyukám születésnapját, hogy megkönyítsem szüleim dolgát bevállaltam a sütés főzést, hogy a vacsorára mindennel meglegyünk. Anyukám imádja a gyümölcsös húsokat, de mivel a család java a "húst hússal" oldalt erősíti, ezért igen ritkán (ha étterembe mennek Apuval) jut gyümölcsös húsokkal.
    Úgyhogy igazán örültem ennek a receptnek, és izgatottan várom az eredményt. Sajnos nem találtam itthon őzgerinc formát. ezért egy keskeny jénai tálban fogom elkészíteni. Izgatottan várom az eredményt. Szalonnába tekert májat is sütök (csak hogy biztosra menjek a "húst hússal" párti családtagoknál ;) ) mellé. Este beszámolok az eredményről!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Réka!
      Nagyon örülök, hogy ezt az ételt választottad Édesanyád születésnapjára - biztos ízlett Neki, de azért kíváncsian várom a beszámolódat. :)
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  21. Kedves Gabi!
    Most fogom harmadszorra bevetni ezt a fogást. Nagyon szeretem, és eddig sikert aratott a vendégeknél is.
    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  22. Kedves Gabriella!
    Karácsonyra ezt sütöttem, és nagyon nagy sikert arattam vele! Nagyon puha/porhanyós volt a belseje, kellemesen ropogós a külseje, és hát az íze... az valami fenomenális! Hálás köszönet a receptért! ❤

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban