2012. november 28., szerda

Sajttal töltött párna

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, teával, tejjel, kávéval - ki mikor és mivel szeretné... Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is puha marad (ha egyáltalán marad belőle :)).




Hozzávalók: 8 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só
- 2 evőkanál olaj

+ 8 szelet sajt a tölteléknek (én szeletelt edami sajttal készítettem, de lehet trappista sajt is)
+ 1 tojás a tetejére




1. A tejet és az olajat beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztben elkeverem az élesztőt, cukrot, sót - beleöntöm az üstbe. Elindítom a dagasztás programot.
Ha végzett a gép, kb. 45 percig kelesztem a tésztát a kikapcsolt gépben.
2. Ha megkelt a tészta, két részre osztom, mindkettőt téglalapra nyújtom, négy egyenlő részre vágom. Minden rész felső felének közepét beirdalom, alsó részébe teszem a szelet sajtot (a sajt szeletet ketté hajtva teszem bele), és összehajtom. (a széleket érdemes jól összecsípni, hogy ne folyjon ki belőle sütés közben a sajt)




3. Sütőpapíros tepsibe teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő - hagyományos sütőben picivel több idő)
4. Amikor megsült, pár percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon. 


Jó étvágyat!

2012. november 26., hétfő

CSOKIS-BANÁNOS KEVERT PITE

Igen! Ismét egy nagyon egyszerű sütivel jövök. :) Bár nem valami mutatós, de gyors (bő fél óra alatt elkészíthető), és finom is.
Talán azért választok és készítek mostanában ilyen egyszerű finomságokat, mert nagyon kevés az időm... Tehát időhiányosoknak mindenképp ajánlom kipróbálásra! ...és persze másoknak is. :-))




 Hozzávalók: (20x30 cm-es tepsihez vagy 25 cm átmérőjű piteformához - legközelebb piteformában fogom)

- 3 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 érett banán pépesítve
- 1 tábla ét- vagy tejcsokoládé (kb. 50 g-os)




1. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat mindkét cukorral habosra keverem, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a pépes banánt. A sütőporral elkevert liszttel csomómentesre keverem, majd óvatosan hozzáforgatom a tojások keményre vert habját. Végül beleszórom az apróra darabolt csokit.
2. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. 
(Persze sima sütőben is lehet sütni, de a sütési idő sütőfüggő, inkább tűpróbát végezzünk!)


Jó étvágyat!

2012. november 22., csütörtök

Gesztenyetorta

Lehet, hogy unalmasan hangzik, ha ismét azt írom: nagyon egyszerű elkészíteni ezt a gesztenyés piskótán alapuló gesztenyekrémes tortát. De mit csináljak, ha valóban így van? Ettől függetlenül - vagy éppen emiatt - nyugodtan elkészíthetjük bármilyen ünnepi alkalomra. Például karácsonykor az ünnepi asztalon nagyon el tudom képzelni...




Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 4 tojás
- 7-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 17 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor

A gesztenyekrémhez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 17 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor 
- 2 evőkanál rum vagy rum aroma







1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a porcukorral kikeverem, hozzáadom a gesztenyemasszát, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a keményre felvert tojások fehérjét. 
Kivajazott/lisztezett tortaformába öntöm a tésztát, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, mindenképpen tűpróbát használjunk, ha nem ragad a tészta a tűre, akkor megsült)
Ha sütés közben a tészta teteje jobban sülne, mint belül, akkor letakarom alufóliával, és úgy sütöm tovább.
2. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát és a rumot - jól összedolgozom.
3. Ha a tészta kihűlt, akkor középen vízszintesen kettévágom, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kívül is (oldalt és felül). 
A maradék krémet nyomózsákba töltve feldíszítem a tortát. A gesztenyemasszából kis golyókat formázok, és szintén díszítésre használom. 


Jó étvágyat!

2012. november 18., vasárnap

Tejfölös csodasüti

Egyszerű, mindennapi hozzávalókból lehet összeállítani ezt a csoda finom süteményt, ráadásul az elkészítése sem bonyolult feladat. :) Hétvégi süteménynek kiváló a család számára, de a vendégek előtt sem vallunk vele szégyent. Finom kakaós tészta között kellemes vaníliás-tejfölös krém - hmmm... mit szóltok? 
A családom körében óriási sikert arattam ezzel a sütivel.  (A kisfiam egyébként is tejföl rajongó, képes bekanalazni egy 2 dl-es tejfölt csak úgy - gondolhatjátok, hogy neki ez a sütemény nagyon "bejött".  :)




Hozzávalók a tésztához: 20x25 cm-es tepsihez
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg margarin
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál tejföl (ha nagyon száraz/morzsalékosnak érezzük a tésztát, akkor lehet még hozzáadni annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

A krémhez:
- 0,5 l tej
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagy doboz tejföl (375 g-os)




Elkészítés:
1. A tejben sűrűre főzöm a pudingport a kétféle cukorral, és hagyom kihűlni. Majd hozzáadom a tejfölt és mixerrel simára keverem.
2. A tésztához a lisztben elkeverem a szódabikarbónát és elmorzsolom benne a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát. Ha nagyon száraz/morzsalékosnak érezzük a tésztát, akkor lehet még hozzáadni annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
3. Kétfelé veszem, kinyújtom mindkettőt tepsi nagyságúra. Ne ijedjünk meg, ha egy picit nehéz nyújtani és alakítgatni, hiszen omlós tésztáról van szó - ha türelmesen csináljuk, sikerülni fog. Az egyiket belehelyezem a tepsibe, melyen egyenletesen eloszlatom a krémet, majd befedem a másik lappal.
4. 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő - hagyományos sütőben picivel több ideig tart)
5. Ha teljesen kihűlt, akkor csodaszépen lehet szeletelni.  (az én családom soha nem bírja kivárni a teljes kihűlési időt, emiatt nekem szinte soha nem sikerül szépre szeletelnem :))




Jó étvágyat!



 Délután sétálni voltam a kisfiammal
- mint minden délután,
és amikor hazaértünk, ez a látvány fogadott az étkezőasztalon. :)
 (A virágokat a férjemtől kaptam házassági évfordulóra
a macit a kisfiamtól 2 évvel ezelőtt Anyák napjára.) 
 ♥ 



Szép napot! :) 

2012. november 15., csütörtök

Sonkás szendvics egy picit másképp :)

Puha kelt tészta, a kedvenc sonkánk és már kész is a reggeli a családunknak egy pohár tej vagy egy csésze tea mellé. De nagyon jól csomagolható iskolai tízóraiként a gyerekeknek is. Az Én kisfiam imádja - tulajdonképpen miatta szoktam ilyen klassz ötleteket kipróbálni. :) Ezt éppen egy videón találtam...




Hozzávalók: (12-13 darabhoz)
- 30 dkg finomliszt
- 1-1,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 1 csapott teáskanál só
- 1,5-2 dkg friss élesztő

+ 12-13 szelet sonka
- a tetejére 1 felvert tojás
- esetleg reszelt trappista sajt




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe pakolom: tojás, vaj, fél dl tej, a sóval elkevert liszt, ennek közepébe kis mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, erre ráöntök még fél dl tejet. Ha a gép elkezd dagasztani, és úgy látom, hogy a tészta még picit kemény, akkor a maradék fél dl tejből annyit öntök hozzá, hogy egy kellemesen lágy tésztát kapjak.
Dagasztás után a kikapcsolt gépben kelesztem a tésztát duplájára.
2. Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra és egy kb. 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket szaggatok. 
A további teendők a fotón láthatók:




 3. Az elkészült kis szendvicskéket felvert tojással lekenem, majd sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, sima sütőben picivel több ideig tart)
4. Amikor megsültek, akkor pár percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, aztán fogyasztható.




Jó étvágyat!

2012. november 13., kedd

Puha mézeskalács - pihentetés nélkül

Tudom, még egy picit odébb van karácsony, de a mézeskalácsban az a jó, hogy hetekkel hamarabb is meg lehet sütni, aztán napközben tenni-venni a lakásban, közben 1-2 mézest "kilopni" a dobozból és majszolni. :) 
Íme a kedvenc mézes receptem! Nagyon egyszerűen elkészíthető, és szinte pillanatok alatt kisül 2-3 tepsivel. A tészta összegyúrása után azonnal süthető, nem kell hűtőben pihentetni, ráadásul sütés után azonnal puha, nem kell napokig várni, amíg megpuhul. ...és egy jól záródó dobozban hetekig puha is marad - bár nem tudom, kinél bírja ki addig. :)
A kisfiam és a szüleim  imádják a mézeskalácsot, Én és a férjem viszont soha nem voltunk mézes kedvelők, de ezt a puha figurákat a kedvencünkké fogadtuk - olyannyira, hogy szinte egymás ellen esszük. :) Az ünnep előtti időszakban nem győzöm sütni. Próbáljátok ki Ti is, nem fogtok benne csalódni!






 Hozzávalók:
 50 dkg finomliszt
kb. 1 dl méz
15 dkg porcukor
 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
 1 kávéskanál szódabikarbóna
 2 tojás
 15 dkg vaj (esetleg margarin)

Karácsonyi mézeskalács kiszúró formákat kedvező áron az alábbi linken találtok a webáruházban:


Elkészítés:
1. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel, majd elmorzsolom a vajjal/margarinnal. Majd a többi hozzávalóval egy jól formázható masszává gyúrom. A mézet adom hozzá utoljára fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell bele az 1 dl.
2. Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtom, és különböző karácsonyi formákkal kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom.
3. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütöm. (hagyományos sütőben 180 fokon 8 percig) 8 percnél tovább nem sütöm, még akkor sem, ha puhának érzem, amikor kiveszem a sütőből - mire kihűl, pont megfelelő lesz!!
Azonnal puha - és jól záródó dobozban sokáig puha is marad!

Ha szeretnétek írókázni a mézeskalácsot...
Hozzávalók az írókához:
 1 tojásfehérje
 kb. 15 dkg porcukor
 1 csapott evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:
1. A porcukorba beleteszem az étkezési keményítőt, kis lyukú szűrőn átszitálom.
2. A robotgéppel elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a porcukrot, és a citromlevet is beleöntöm. Lehet, hogy kell még hozzá pici porcukor, annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
3. A masszát egy zacskóba töltöm, melyet elkötök vagy összegumizom, valamint a sarkánál vágok egy icipici lyukat, amellyel már lehet is írókázni a süteményekre.





Jó étvágyat! 

Mézes forrás: itt , íróka: Nők Lapja

2012. november 11., vasárnap

Kinder szelet + eltelt 1 év a blog indulása óta

Vékony piskótaréteg között könnyű hab finom csokoládékrémmel... Igaz, jól hangzik? Ünnepre és vendégvárásra is megállja a helyét ez a sütemény - a sok hab és krém ellenére egyáltalán nem édes.
Bár én nem nagyon szeretem a krémes süteményeket, a családomnak (főleg a férjemnek) évek óta nagy kedvenc ez a sütemény, emiatt mindenképpen itt a helye. :) Remélem Nektek is tetszik...? 




(A fehér habnak vastagabbnak kell lenni, de nekem csak 2 dl habtejszín volt itthon - hirtelen ötlet alapján készült el most ez a sütemény, és már nem akartam menni vásárolni. Viszont a receptben megfelelően fog szerepelni.)

Hozzávalók a tésztához: (kb. 20x30 tepsihez)
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

A krémhez:
- 2 csomag csokoládé puding       
- 5 dl tej                                               
- 6 evőkanál cukor                             
- 1-2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)          
- 20 dkg puha vaj (nem olvasztott, csak puha!)
- 15 dkg porcukor

A habhoz:
- 4 dl tejszín (a Hulalát szoktam)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag habfixáló

A tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj




1. A 6 tojásból piskótát készítek. A tojásokat szétválasztom: a sárgáját a cukorral habosra keverem, fokozatosan hozzáadom a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet, majd óvatosan hozzáforgatom a tojások felvert kemény habját.
A tepsit kivajazom/lisztezem és két lapban kisütöm a piskótát 180 fokos légkeveréses sütőben (persze sima sütőben is lehet).
2. A csokoládé pudingot a tejjel és a kristálycukorral sűrűre főzöm, majd folytonos kevergetés mellett kihűtöm.
3. A vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinghoz adom a két evőkanál kakaóporral és jó habosra kikeverem a krémet.
4. A hideg tejszínt a vaníliás cukorral habosra verem, majd hozzáadom a habfixálót.
5. A kihűlt piskótalapra kenem a tejszínhab felét egyenletesen, erre rákenem a csokoládékrémet, majd a tejszínhab másik felét, ezután ráhelyezem a másik piskótalapot. 
6. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal, és a sütemény tetejére kenem.
Néhány órára hűtőbe teszem dermedni, hogy szépen lehessen szeletelni. (Mi ezt a dermedési időt soha nem tudjuk kivárni. :)) 


Jó étvágyat! 


 
Ma 1 éves a blogom!
...jöjjön egy kis történet a blog első évéről (akit a Kinder süti érdekel, ugorja át ezt a részt :)).
Szeretek a konyhában tevékenykedni - főzni is, de leginkább sütni. :) Rengeteg receptem van: könyvekben, cetliken, újságokban, + újakat is szeretek kipróbálni, emiatt gondoltam 1 évvel ezelőtt azt, hogy jó lenne egy blog, ahol rendszerezni tudnám családom kedvenc receptjeit. Pár napig csak gondolkodtam ezen, majd férjem hatására 2011. november 11-én létre hoztam ezt a blogot, amit azóta is egyedül csinosítgatok/szépítgetek, a fotókat is egyedül készítem minden ételről/süteményről hol több, néha kevesebb sikerrel - ez attól is függ, mikor mennyi időm van a képek készítésére. 
Bevallom, amikor elindítottam a blogot, nem gondoltam, hogy számon fogom tartani az első születésnapját. Aztán ahogy teltek a hónapok és egyre kevesebb idő jutott a blogra + közben rájöttem, hogy hiába "csak" egy kellemes kikapcsolódásnak/hobbinak szánom, bizony elég sok idő és munka van benne, úgy egyre jobban felértékelődött bennem a blogvezetés, és a vele járó elmúlt 1 év. Emiatt úgy éreztem, megérdemli, hogy megemlítsem az első szülinapját. :)
Nem szeretnék senkit sem untatni statisztikai adatokkal, de azt azért le szeretném írni, hogy az elmúlt 1 évben 154 ezerszer kattintottatok a blogomra, és ezt mindenképpen meg szeretném köszönni Nektek. Egy kezdő blogtól az első évben ez nagyon szép szám! 
Egy év alatt rengeteg kedves üzenetet és megjegyzést kaptam Tőletek, melyet köszönök szépen - ezek sok erőt és kitartást adtak ahhoz, hogy tovább csináljam, mert néha bizony belefáradtam. Köszönetképpen ismét egy finom süteményreceptet hoztam Nektek, melyet fent láthattatok. :)  

2012. november 7., szerda

Csokoládékrémes kuglóf


Férjem kuglóf rajongó, úgyhogy ideje volt elkezdenem a kuglóf sütését - pláne, hogy két hónappal ezelőtt kaptam tőle ajándékba (csak úgy :)) többek között egy kuglóf formát is. :) 
Aki szereti a kuglófot és a csokikrémet, annak ajánlom ezt a változatot, mert nagyon könnyed a tésztája, nem fullasztó, hamar elkészül, és viszonylag egyszerű elkészíteni. Egyedül a csokoládékrém betöltése igényel kézügyességet. 




 Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)

A töltelékhez:
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál jó minőségű kakaópor (cukrozatlan)
- 5 dkg vaj



 



1. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom az olajat és a vizet. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatom a keményre felvert tojásfehérjéket.
2. A töltelékhez a cukrot kikeverem a vízzel és a kakaóporral, majd egy kis lábasban forralok rajta egyet a vajjal. Ha szép fényes lesz, akkor kész van - hűlni hagyom egy kicsit.
3. A tészta/massza felét a kivajazott/lisztezett formába egyengetem, melynek közepébe kis árokszerű mélyedést készítek, ebbe próbálom ügyesen beleönteni a kakaós krémet. Ne folyjon ki a tésztából a krém!! Ezt a műveletet tényleg ügyesen kell csinálni, mert akkor sütés közben beleragad/beleéghet a formába!! Majd a maradék tésztát a tetejére igazítom.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. (nálam ez 20 perc) De a tűpróbát ne hagyjuk figyelmen kívül!!
Pár percig a formában hagyom hűlni, amikor már langyosabb, akkor óvatosan kiborítom egy tányérra.
Porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

2012. november 5., hétfő

Hólabda - Anyukám receptje szerint

Gyerekkorom legnagyobb kedvence - Anyukám minden karácsonyra megsütötte, elmaradhatatlan volt. Bevallom, még most is rajongok ezért a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményért. Rajongói tábora egyre csak a nő családom körében, hiszen a férjem régebben nem ismerte ezt a finomságot (persze ezen nagyon csodálkozom, mert szinte mindenki ismeri), mostanra viszont Ő is és kisfiam is "rabja lett" a hólabdának. :)) 


Új fotók - 2015. december
A kisfiamnak készítettem: ezekkel a hólabdákkal kínálta meg a kis pajtásait
az ovis születésnapján :)



Hozzávalók a tésztához:
kb. 35-40 darabhoz
8 tojás
25 dkg porcukor
(Anyukám receptjében 40 dkg porcukor szerepel, úgyhogy ez ízlésfüggő)
9 kanál forró víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
4 dl tej
 2 púpos evőkanál liszt
 20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum vagy rumaroma

+ a hempergetéshez: 10-12 dkg kókuszreszelék

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a porcukorral habosra keverem, majd a forró vízzel jól kikeverem, hozzáadom a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is hozzákeverem óvatosan.
A massza felét enyhén kivajazott/lisztezett 40x25 cm-es tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütöm. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát! Belemártunk a tésztába egy hústűt vagy tiszta fogpiszkálót és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A megsült tésztát kiborítom egy fa táblára vagy rácsra. Majd a tepsit egy papírtörlővel áttörlöm, ismét bevajazom enyhén és meghintem liszttel, majd a tésztamassza második felét is beleegyengetem a tepsibe és ugyanúgy megsütöm, mint az előzőt.
2. Amikor mindkét adag tészta megsült, egy kb 4,5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom és addig hűlni hagyom,  míg elkészül a krém.
3. A krémhez a tejet simára keverem a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzöm - majd hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt teljesen kihűtöm!
A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverem, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadom a vajkrémhez és habosra kikavarom.
4. A kakaós piskóta korongokból kettőt összeragasztok a krémmel, körbe is kenem és a tetejét is, majd kókuszreszelékbe meghempergetem.
Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tárolom!






Jó étvágyat!


2012. novemberi fotó

2012. november 3., szombat

Csavart fonott kakaós kalács

Több blogon is láttam ezt a formázást régebben, de amikor tegnap egy videón is megláttam, tudtam, hogy most már tényleg el kell készítenem valamelyik kelt tészta receptem alapján. :) Finom uzsonna lett ebből a kellemesen kakaós, kívül itt-ott enyhén ropogós, belül puha kalácsból. A tölteléket variálhatjuk a kedvünk és családunk ízlése szerint: diósan, mogyorókrémesen, fahéjasan egyaránt. Az Én családom most a kakaós változatot szavazta meg. :)
Igazán mutatós kalácska. Bár én a nagy rohanásban elfelejtettem lekenni tojással, úgy még szebb szerintem. :)




Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 3 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál étolaj
- 2,5 dkg puha vaj

A töltelékhez:
- 1-2 evőkanál étolaj
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

+ esetleg a tetejére 1 felvert tojás



 
Gépi dagasztásnál:
1. A lisztet a cukorral és a sóval összekeverem. A tojást, a puha vajat, az olajat és másfél dl tejet beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok és belemorzsolom az élesztőt, erre ráöntöm a maradék fél dl tejet. Elindítom a dagasztás programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát a kikapcsolt gépben kelesztem duplájára.
2. A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverem.
3. Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, lekenem az olajjal, majd rászitálom a porcukros-kakaós keveréket. Feltekerem a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágom úgy, hogy az egyik végénél nem megyek ki teljesen a vágással, hagyok kb. 2 cm-t, ami még összefogja a tésztát. Az így kapott két részt kicsit csavarva összefonom, majd kör alakú kalácsot formázok belőle. 




4. Sütőpapíros tepsire helyezem, hagyom még kelni kb. 15 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, sima sütőben valamivel tovább tart a sütés - inkább végezzünk tűpróbát, ha a tűre már nem ragad a tészta, akkor megsült)
5. A tepsin hagyom langyosra hűlni és fogyasztható. 


Jó étvágyat!