2012. november 22., csütörtök

Gesztenyetorta

Lehet, hogy unalmasan hangzik, ha ismét azt írom: nagyon egyszerű elkészíteni ezt a gesztenyés piskótán alapuló gesztenyekrémes tortát. De mit csináljak, ha valóban így van? Ettől függetlenül - vagy éppen emiatt - nyugodtan elkészíthetjük bármilyen ünnepi alkalomra. Például karácsonykor az ünnepi asztalon nagyon el tudom képzelni...




Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 4 tojás
- 7-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 17 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor

A gesztenyekrémhez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 17 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor 
- 2 evőkanál rum vagy rum aroma







1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a porcukorral kikeverem, hozzáadom a gesztenyemasszát, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a keményre felvert tojások fehérjét. 
Kivajazott/lisztezett tortaformába öntöm a tésztát, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, mindenképpen tűpróbát használjunk, ha nem ragad a tészta a tűre, akkor megsült)
Ha sütés közben a tészta teteje jobban sülne, mint belül, akkor letakarom alufóliával, és úgy sütöm tovább.
2. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát és a rumot - jól összedolgozom.
3. Ha a tészta kihűlt, akkor középen vízszintesen kettévágom, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kívül is (oldalt és felül). 
A maradék krémet nyomózsákba töltve feldíszítem a tortát. A gesztenyemasszából kis golyókat formázok, és szintén díszítésre használom. 


Jó étvágyat!

25 megjegyzés:

  1. Ez tuti sikert aratna nálunk is. Übergesztenyés és mellesleg fotogén is :) Szupi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! :) Attól, hogy egyszerűen elkészíthető, még lehet nagyon finom! :) Sőt, pont ezért igazán gazdasszonybarát torta, egyszerű és finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós, teljesen profi módon készült :) Nagyon finom lehet, a gesztenyét én is nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is nagyon csinos kis torta:))

    Az összetevők rövid listája pedig még inkább arra ösztönöz,hogy én is megsüssem.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett! Felnőttekül szeretjük a gesztenyét, a gyerekek sajnos nem eszik meg.

    VálaszTörlés
  6. Most elmentem a receptet a könyvtáramba,és megsütöm karácsonyra,mivel minden karácsonykor tejszínes gesztenye torta volt az asztalon!!!Nem beszélve arról,hogy könnyű elkészíteni,és ebben a rohanó világban nem is kell más!! Isteni finom lehet!!!!Köszi!!

    VálaszTörlés
  7. Ja és minél egyszerűbb annál népszerűbb!!!!

    VálaszTörlés
  8. A gesztenyések a gyengéim. Nagyon jó kis torta, minden nap is szívesen megennék egy szeletkét belőle. Szülinapi tortának is jó választás, nálunk is vagy gesztenyés vagy mogyorótorta van ilyenkor. Itt is kívánok neked boldog születésnapot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Nea, köszönöm szépen. :)))

      Törlés
  9. Szép lett a tortád! :)
    Nagy sikere lenne nálunk, szeretjük a gesztenyét.

    VálaszTörlés
  10. Egyáltalán nem amatőr a tortád. Pompás íze lehet! Karácsonykor nálunk is szokott lenni vagy kocka formán, vagy roládban...

    VálaszTörlés
  11. Igazán szép lett! És az ízét is szívesen letesztelném...:)

    VálaszTörlés
  12. Gusztusos tortácska! Különben meg az íze a lényeg! :-))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szép kis tortát sütöttél! Gesztenyetorta sosem lehet unalmas:) Nálunk is gyakori vendég:)

    VálaszTörlés
  14. Egyszerűen nagyszerű! De tényleg, így ahogy van, igazán szép! Ráadásul csupa gesztenye...

    VálaszTörlés
  15. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, OLYAN KEDVESEK VAGYTOK! PUSZI NEKTEK!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gabriella! Én 21 cm-es formában sütöttem, hát nem lett olyan magas mint szerettem volna. Meg a fehérje is kicsit összeesett. (ezt lehet én szúrtam el :). ) Tudnál abban segíteni hogy a hozzávalókat mennyivel emeljem a 21 cm-es formához? Amúgy nagyon fincsi lett, és nagyon könnyű tészta. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      A hozzávalókat szorozd fel 1,5-tel, szerintem úgy megfelelő lesz a 21 cm-es formához.
      Örülök, hogy ízlett egyébként.

      Törlés
  17. Ja meg még a krém lett nagyon sűrű nekem, azt nem tudom miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hmm.... nem tudom, nekem nem szokott sűrű lenni ez a krém...

      Törlés
  18. Köszönöm szépen a választ, kipróbálom még. :)

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gabriella!
    Ha 25 cm-es tortaformám van akkor hogy variáljam az arányokat? Nagyon köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 25 cm-es formához szerintem duplázni kell az összes hozzávaló mennyiségét és úgy szép magas torta lesz elegendő krémmel.

      Törlés