Pehelykönnyű túrós pite

A pehelykönnyű jelzőt nem én adtam a süteménynek, ezzel a névvel szerepel egy nagyon régi, besárgult lapú, rojtosra használt süteményes könyvben, amely még az Anyukámé volt. Figyelemfelkeltő neve van ennek a sütinek, talán én is a neve miatt "szúrtam ki" a könyvben, és kíváncsian vártam a végeredményt, amikor a sütésére került sor. A név nem hazudtolta meg magát: valóban egy pehelykönnyű, kellemes citromos túrótöltelékkel rendelkező pitéről van szó. Kedvencünkké fogadtuk!! :)) Ja, és könnyű elkészíteni... Nem fogjátok megbánni, ha megsütitek! :)




Hozzávalók a tésztához:  
kb. 20x30 cm-es tepsihez
- 4 tojássárgája
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- kb. fél dl langyos tej
- 5 dkg friss élesztő (a könyvben 5 dkg élesztő szerepel, de ha valaki úgy gondolja, 3 dkg élesztővel is elég elkészíteni, nehogy élesztő íze legyen a végén - én most 5 dkg-mal készítettem, nagyon jó volt így is, de legközelebb lehet, hogy 3 dkg élesztővel próbálom meg)
- 30 dkg liszt
- 1 csipet kristálycukor

A töltelékhez:
- 75 dkg tehéntúró
- 20-25 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 cs. vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint (aki nem szereti, elhagyható)
- 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál liszt


Pöttyös Otthon webáruház az alábbi linken:




 Anyukám besárgult lapú, nagyon régi
süteményes könyve -
ebben a könyvben szerepel ez a recept is.


Elkészítés:
  1. A tojássárgákat a margarinnal habosra keverem. Hozzáadom a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a lisztet, majd alaposan kidolgozom rétestészta keménységűre.
  2. Két részre osztom, az egyiket kinyújtom a tepsi méretére és belehelyezem a tepsibe. 
  3. A töltelékhez áttöröm a túrót, simára keverem a porcukorral és vaníliás cukorral. Ízesítem a mazsolával, a reszelt citrom héjával, hozzáadom a tojások keményre felvert habját és az 1 evőkanál lisztet. 
  4. A tölteléket a tésztával kibélelt tepsibe egyengetem, majd kinyújtom a másik tésztát is, melyet ráhelyezek a töltelékre. Egy órát pihentetem a süteményt!
  5. A sütőt 220 fokra felmelegítem, majd amikor a süteményt elkezdem sütni, leveszem 170 fokra és légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (a sütési idő sütő függő)
  6. Amikor megsült, a még meleg süteményt meghintem porcukorral, és kockákra vágva tálalom.    




Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. Ez megint milyen szép! És milyen finom lehet!!! Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
  2. nagyon guszta ez a süti - igazi ünnepi asztalra való ! a kép alapján soha nem gondoltam volna, hogy 5 (!) deka élesztő van benne. De teljesen megbízom az ilyen régi "rongyosokban" - és persze Benned ! biztosan ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia, rég hallottam rólad. :)
      Én is csodálkoztam, amikor megláttam a könyvben, hogy 30 dkg liszthez 5 dkg élesztő kell!! El is bizonytalanodtam egy pillanatra, végül úgy gondoltam, hogy először megcsinálom 5 dkg-mal, ahogy a könyvben is szerepel, és ha nem jó, akkor legközelebb variálok rajta. Végül is jó volt 5 dkg-mal is, de ha úgy gondolod, elég beletenni 3 dkg élesztőt. Viszont érdemes megsütnöd, mert meglátod, milyen finom! :)
      Köszönöm szépen, hogy benéztél, üdvözöllek! :)

      Törlés
  3. Gyönyörűséges! :) Látszik rajta, hogy mennyire könnyed és finom! :)

    VálaszTörlés
  4. Csodásan fest ez a pite! Elképzelem, hogy milyen pehelykönnyű és milyen finom és úgy de úgy kellene 1-2 szeletke:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen küldenék neked kedves Emi, de elhiszed, hogy már egy morzsa sincs belőle? :) Örülök, hogy mostanában ismét többet hallok rólad.
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  5. Nem tűnt első nézésre keltnek a tésztája,azt hittem gyúrt lapok. Érdekesek ezek a régi receptek,hogy milyen kevés liszthez teszi az 5 dkg élesztőt, de én teljesen megbízok a régi receptekben.Látszik, hogy omlós, könnyed. Erre visszatérek:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajni, érdemes visszatérned ehhez a recepthez! :))

      Törlés
  6. Nálad elég sok pehelykönnyű recept van és egyik gusztább mint a másik! :)Ebbe is kedvem támadt beleharapni, tuti hogy csak úgy szállna körülöttem a porcukor :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Édeskonyha! Valóban létezik még egy pehelykönnyű burgonyás pogácsám is - annak a nevét én találtam ki, mert annyira könnyű a tésztája, hogy amikor először sütöttem, tényleg ez a név jutott eszembe róla, hogy "pehenykönnyű".
      Ennek a sütinek a nevét viszont nem én találtam ki, így szerepel a könyvben, de találó a neve, valóban pehelykönnyű... és nagyon finooom!!! :)) Süsd meg! :)

      Törlés
  7. Ismerem, nagyon finom süti! Nálunk kizárólag mazsola nélkül készülhet, mert minek tegyek bele, ha úgy is kipiszkálják... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti. Ha nem szeretitek a mazsolát, akkor tényleg nem kell beletenned, úgyis ki fogják belőle piszkálni - simán elhagyható belőle. :) De nálunk a férjem nagy mazsola rajongó - és most már a kisfiam is, úgyhogy nálunk mindenbe kerül mazsola, amibe bele lehet tenni... :o)

      Törlés
  8. A képeken is átjön, hogy pehelykönnyű:) Nagyon szeretjük a túrós sütiket, ha tehetem sütök is:) Nagy kincs az ilyen szakácskönyv, nekem is volt egy, de sajnos ország váltások során semmit nem tudtam magammal hozni. Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu. Tényleg kincs ez a régi süteményes könyv, olyan szívesen és örömmel lapozgatom.
      Szép hétvégét Nektek is! :)

      Törlés
  9. De szívesen átlapoznám azt a szakácskönyvet!
    Nagyon guszta sütike, a túró már önmagában siker, hát ha még ilyen jól néz ki!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép a süti,a recept meg tuti tökéletes,a régisége miatt!!!Érdekelne,hogy ki írta a könyvet, a borítót nem láthatjuk?
    Az öcsémtől kaptam egyszer kölcsön egy nagyon régi szakácskönyvet,abban is micsoda receptek voltak,írós vajjal,10 tojássárgával,stb.csuda finomságok voltak benne.Kiírtam jó néhányat,alkalomadtán megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megmutatnám a könyv borítóját, de nincs meg. Így találtam - nem volt meg sem az első, sem a hátsó borítója. :/ Emiatt én sem tudom a könyv címét és az íróját sem. Rögtön a kelt tésztákkal indul a könyv...
      Kíváncsian várom, hogy Te milyen finomságokat készítesz a régi szakácskönyvedből...? :)

      Törlés
  11. Csodafinom lehet, már a képek alapján látszik!

    VálaszTörlés
  12. Ezt is megsütöttem. Igazi finomság. Pont olyan lett, mint a képen. Először furcsálltam, hogy a tésztába alig kell cukor, de éppen az a jó ebben a sütiben, hogy nem túl édes. A fini túrótöltelék miatt fel sem tűnik, hogy nem édes a tészta.Köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megsütötted ezt a sütit is. :)) Igen, nekem és a családomnak is azért ízlik, mert nem olyan édes (nem szeretünk túl édesen semmi ilyesmit:)). De jó, hogy Neked is ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad. További jó sütögetést kívánok! Biztos találsz még nálam valami finomat... ;-))

      Törlés
  13. Ahogy ígértem, ezt a sütit sem hagytam ki ! Sőt alig vártam, hogy megsüssem! Sokat vaciláltam az élesztő mennyiségen, végül az arany középutat választottam : 4 dkg-mal készitettem a tésztát :-)
    Tényleg nagyon finom és ahogy Honey irta, mintha az én asztalomon lévő sütit fényképezted volna ! Felvéve a kedvencek közé. Ezzel még elvarázsolok néhány vendéget ! :-D

    VálaszTörlés
  14. Sylvia, örülök, hogy ezt is megsütötted, és hogy ez is ízlett, tetszett Neked - egészségetekre! ...és annak is úgy örülök, hogy minden hétvégén jelentkezel, szinte már várom. :-))
    Köszönöm szépen! Szép vasárnapot! :)

    VálaszTörlés
  15. Nemreg fedeztem fel ezt a szupi receptet, es tegnap meg is csinaltam! En inkabb fözni szeretek, a sutesre nehezebben veszem ra magam. Ennek ellenere nem tudtam ellenallni es a vegeredmeny pont olyan lett, mint a kepen. Nem is akartam hinni a szememnek. Raadasul eletemben ez volt a harmadik (!) alkalom, hogy kelttesztat allitottam elö:) Fantasztikus recept, köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Nemreg fedeztem fel ezt a szupi receptet, es tegnap meg is csinaltam! En inkabb fözni szeretek, a sutesre nehezebben veszem ra magam. Ennek ellenere nem tudtam ellenallni es a vegeredmeny pont olyan lett, mint a kepen. Nem is akartam hinni a szememnek. Raadasul eletemben ez volt a harmadik (!) alkalom, hogy kelttesztat allitottam elö:) Fantasztikus recept, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktória!
      Örömmel olvastam sorait, kedves, hogy megírta mindezt Nekem. Köszönöm szépen! :)
      Szívesen látom máskor is, biztos akad még olyan recept, amely elnyeri a tetszését...
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  17. Nagyon régen fent van repertoáromban,kb 40 éve sütöm.Valóban elég hozzá a 3dkg élesztő.Én eddig tojássárgájával kentem sütés előtt,lehet ezután nem fogom? Igaz úgy nem kell már rá cukor.

    VálaszTörlés
  18. Édesanyámtól kaptam majdnem 20 éve az első szakácskönyvemet. A nagy szakácskönyv a címe. Abban majdnem ugyanígy szerepel élesztős túrós néven. Nagyon sok jó recept van benne, ezt még nem sütöttem meg, de most kedvet kaptam hozzá! Gyönyörű és édes a képed, gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Gabriella, köszönöm szépen. Örülök, hogy kedvet tudtam Neked adni a süti elkészítéséhez. :)

      Törlés
  19. Koszonom szepen ezt a kivalo receptet most sult ki es valoban pehelykonnyu az ize leirhatatlan......!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy ennyire ízlik. :) Nekem is kedvencem ez a sütemény.

      Törlés
  20. Kedves Gabriella a tepsit nem kell kikenni zsiradékkal mielött belehelyezem a tésztàt?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban