Hólabda - Anyukám receptje szerint

Gyerekkorom legnagyobb kedvence - Anyukám minden karácsonyra megsütötte, elmaradhatatlan volt. Bevallom, még most is rajongok ezért a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményért. Rajongói tábora egyre csak a nő családom körében, hiszen a férjem régebben nem ismerte ezt a finomságot (persze ezen nagyon csodálkozom, mert szinte mindenki ismeri), mostanra viszont Ő is és kisfiam is "rabja lett" a hólabdának.




Hozzávalók a tésztához:
kb. 35-40 darabhoz
8 tojás
25 dkg porcukor
(Anyukám receptjében 40 dkg porcukor szerepel - ízlésfüggő)
9 kanál forró víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
4 dl tej
 2 púpos evőkanál liszt
 20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum vagy rumaroma

+ a hempergetéshez: 10-12 dkg kókuszreszelék


MÁR KÉT  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a forró vízzel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is hozzákeverjük óvatosan.
  2. A massza felét enyhén kivajazott/lisztezett 40x25 cm-es tepsibe egyengetjük, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát! Belemártunk a tésztába egy hústűt vagy tiszta fogpiszkálót és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A megsült tésztát kiborítjuk egy fa táblára vagy sütemény rácsra. Majd a tepsit egy papírtörlővel áttöröljük, ismét bevajazzuk enyhén és meghintjük liszttel, majd a tésztamassza második felét is beleegyengetjük a tepsibe és ugyanúgy megsütjük, mint az előzőt.
  3. Amikor mindkét adag tészta megsült, egy kb 4,5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk és addig hűlni hagyjuk,  míg elkészül a krém.
  4. A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük - majd hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt teljesen kihűtjük!
  5. A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverjük, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadjuk a vajkrémhez és habosra kikavarjuk.
  6. A kakaós piskóta korongokból kettőt összeragasztunk a krémmel, körbe is kenjük + a tetejét is, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük.
  7. Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tároljuk!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Én középiskolás koromban tanultam egy osztálytársamtól, azóta mi is elkészítjük szinr menden karácsonyban:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, helyes kis hólabdák! :) Nálunk is nagy kedvenc, mi csokizni szoktuk a tetejét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka. Anyukám soha nem csorgatta le a tetejét csokival, én is megmaradtam ennél a változatnál. :) Egyébként én azt, amelyiknek csoki van a tetején, kozáksapkának ismerem - az is nagyon finom lehet. :)

      Törlés
  3. IMÁÁÁDOM a hólabdát. Bocsi a nagybetűkért, de még ennél is nagyobbal gondoltam. Mifelénk kozáksapka címen csokival a tetején fut de úgy egyébként emlékezetből nagyjából ugyanez. Nagyon szép hógolyókat idéző sütijeid lettek, ilyenekkel én is szívesen hógolyóznék.

    VálaszTörlés
  4. Ó ez nálunk is örök "darab"volt:))Imádtam.
    Megsütném én is,de nálunk nem fogynak a sütemények az ünnepek alatt.Én meg mégsem falhatom fel mindet.Sajnos.

    Nálad már előkerültek a karácsoni díszek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen fura, hogy a családod nem szereti a sütiket... Az én családom nagy süti imádó, ha minden nap sütnék, akkor sem unnák meg. (de azért minden nap nem sütök:))

      Igen, amikor borús, szürke idő van, akkor már szeretek picit karácsonyi hangulatban lenni, ilyenkor előveszem a díszeket is a fotókhoz. De amikor még szép napsütéses idő van, akkor még élvezem az őszt. :)
      Köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  5. Ez tényleg hólabda, mert tiszta fehér:-) Nagyon mutatós így elkészítve! Nálunk a Sógor kedvence, persze mi is szeretjük, de meglehetősen ritkán készül.
    Szépek a fotóid, s már nálad is kész karácsonyi hangulat van!

    VálaszTörlés
  6. Beteszem a karácsonyi süti menübe. Nekem nem volt meg a receptje, de ismertem. Köszi:-)

    VálaszTörlés
  7. Már igazi Karácsonyi képek, igazi Karácsonyi sütivel! Csodás mind! :o)

    VálaszTörlés
  8. De jó, hogy eszembe juttattad ezt a sütit!:) Nagyon régen nem készítettem már el.
    (Amit Hankka említett, hogy becsokizzák a tetejét, akkor az kozáksapka már:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roza! Örülök, hogy eszedbe juttattam ezt a sütit. A sok új sütinek köszönhetően nálunk is nagyon régen készült, pedig gyerekkoromban tényleg minden karácsonykor ott volt az ünnepi asztalon. Szép emlékek jutottak róla eszembe, amikor most készítettem... :)

      Én is ismerem azt a változatot, amelynek csokis a teteje, és az tényleg kozáksapka néven szerepel.

      Törlés
  9. Köszi a receptet, most sütöttem meg, és isteni finom lett! Szerintem senki se várja meg, míg valami ünnep lesz, mert ez megéri, hogy egy évben többször megsüssük. Férjem szerint jobb, mint a raffaello :) Üdv: Írisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Írisz, nagyon örülök, hogy ízlett a sütemény. :)

      Törlés
  10. Én 8 tojásból készítem, fele piskóta, másik fele kakaós. Ha csak kókuszba hempergetem, valóban hólabda, ha csokis a teteje, kozáksapka. Mindegyik fajtája kedvenc a családomban.
    A csokis tetejű inkább nagyobb ünnepekre készül, mert macerásabb. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Nektek is kedvenc. :) Köszönöm szépen, hogy írtál, gyerek máskor is. :)

      Törlés
  11. Nagyon jó recept de dupla adagot kell sütni mert hamar elfogy.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Nagyon örülök, hogy ízlett, szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen, hogy megírtad.

      Törlés
  12. Kedves Gabi! Koszonet es hala ezert a receptert. Megsutottem, tokeletes lett, pont, mint Anyukam receptje (ami Magyarorszagon van, en pedig nem). Es a helyi karacsonyi sutisuto versenyre ezzel nevezek be, hadd tudjak meg az angolok, hogy van sutemeny a mince pie-on es Christmas puddingon kivul is. ;-) Ha nyertem, ertesitelek!!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gabi! Koszonet es hala a receptert. Megsutottem, pont olyan lett, mint Anyue. A penteki helyi karacsonyi sutisuto versenyen ezzel fogok indulni, hogy megmutassam az angoloknak, mi mit eszunk otthon karacsonykor. :-) Ha nyerek, szolok! ;-) Udvozlettel: Filo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Filo!
      Nagyon örülök, hogy megsütötted és hogy ennyire ízlett ez a hólabda. Köszönöm szépen, hogy megírtad, és mindenképp írj kérlek, hogy mit értél el vele. Én nagyon drukkolok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella (Gabi)

      Törlés
  14. Kedves Gabi! Mekkora tepsiben kell sütni, mennyi ideig? Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  15. Bocs, már látom a tepsi méretet:)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szeretem olvasni, nézegetni a receptjeidet, a kis történeteket. Nagyon jól szerkesztett oldal, jól használható leírásokkal, szép fotókkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mirabella!
      Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszik az oldalam. :) Köszönöm szépen, hogy írtál.
      Gyere csak bármikor, szeretettel látlak...
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  17. Megcsináltam, nagyon finom volt! :-) Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan örömmel olvasom Zsófia. Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál nekem.

      Törlés
  18. Szia ,
    Nagyon tetszenek a receptjeid, különösen a hólabda , megsütném most karácsonyra de vajon helyettesíthetném a lisztet pudingporral, rontana a krém állagán vagy édesmindegy?
    Köszi a választ
    Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Katica!
      Örülök, hogy tetszenek a receptek. :)
      Igen, szerintem helyettesítheted a lisztet pudingporral a krémben, hasonló lesz az állaga.
      Jó sütést kívánok, és szép Karácsonyt!
      Gabriella

      Törlés
  19. Szia! Örülök, hogy rátaláltam az oldaladon a hólabdára! Gyerekkoromban nagymamám is sokszor készítette (én segítettem kenegetni)! Az a kérdésem, hogy szerinted lehetséges, hogy a krémbe nem tett tejet és lisztet, se pudingot? Én úgy emlékszem, hogy csak a rummal ízesített cukros vajat kentük bele és rá!
    Előre is köszi a választ!
    Üdv.: Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta!
      Igen, létezik olyan hólabda recept is, hogy rumos-vajas a krém. De nálunk Anyukám mindig ezzel a főzött krémmel készítette.
      Örülök, hogy itt vagy, kellemes nézelődést kívánok neked itt a blogon!
      Üdv. Gabriella

      Törlés
  20. Kedves Gabriella!

    Nagyon finom lett! Köszönöm!!!
    Barbara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara!
      Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlik.
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  21. Sziasztok,
    A maradék piskótából mit csináltok, ami a szaggatás után marad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika!
      A maradék piskótából lehet pohárkrémeket készíteni: szép üvegpoharakba egy réteg piskóta, egy réteg krém és így tovább. A krém készülhet bármiből: mascarpone, túró, tejszínhab és gyümölcsökkel is feldobhatjuk.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
    2. Ó,dehogy pohárkrém...addigra elfogy!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban