Túrós hamis kalács - az egyszerűség és gyorsaság jegyében
A hozzávalók kimérését is beleszámítva 5 perc alatt összeállítható ez a kalács-szerű, szaftos sütemény. Ezután már csak a sütési időt kell kivárni ahhoz, hogy elfogyaszthassa a család - tehát igazán nincs vele sok gond. 😊 Kalács kinézetét a hosszúkás formának köszönheti - színes cukorkákkal megszórva ünnepélyesebbé tehetjük. Nagyon finom házi sárgabaracklekvárral is.
Kezdő háziasszonyoknak, és időhiányban szenvedő konyhatündéreknek is ajánlom, mert egyszerű és finom.
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg tehéntúró
25 dkg finomliszt
2-3 evőkanál mazsola
fél csomag sütőpor (6 g)
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj
2 dl tejföl
A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a sütőporral. A mazsolát megmossuk, lecsöpögtetjük. A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a túrót, a vajat és tejfölt. Ezután folyamatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is, végül mehet bele a mazsola.
- Egy hosszúkás formát (pl. püspökkenyér formát) vékonyan kivajazunk/lisztezünk és a tésztát beleegyengetjük.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük aranybarnára. Ha a teteje nagyon szépen megsült, sütés közben letakarjuk fóliával és úgy sütjük tovább, hogy ne égjen meg. (A sütési idő első 30 percében légkeveréses programon sütöm, a hátralévő időben pedig alsó-felső sütésen. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Ne ijedjünk meg, a tészta nem sül meg teljesen szárazra, szaftos, picit pudingszerű marad - az állagát hasonlíthatnám a rizsfelfújt állagához.
- Amikor langyosra hűlt, óvatosan kiborítjuk a formából.
Jó étvágyat!
De nagyon guszta! :) Külön jó, hogy ennyire egyszerűen és gyorsan elkészíthető, igazán háziasszonybarát sütemény! :)
VálaszTörlésAnnyira nem is hamis, hiszen van benne túró! :o) Nagyon fincsi kalács! Én biztos mazsola nélkül sütöm meg, mert csak kipiszkálnák belőle...Guszta!
VálaszTörlésnem hamis túrós, hanem hamis kalács :)
TörlésAzt hittem nincs benne túró, azért hamis:-) finom lehet, látszik milyen szaftos.
VálaszTörlésAdtál egy újabb uzsonna kalácsot. Köszi!:-)
Túró van benne. A "hamis" nevet azért találtam ki neki, mert nem kelt tésztás kalács, csak sima kavart a tésztája. :)
TörlésKöszi Hajni.
Nagyon szép lett, imádnám a teámhoz:) Először azt hittem csokival van bevonva olyan szépre sült a teteje. Gondolom a túrótól jó puha marad a tésztája, már ha marad belőle:)
VálaszTörlésPuha marad, sőt inkább szaftos jellegű. Olyan az állaga, mint a rizsfelfújtnak...
TörlésKöszi Trollanyu. :)
Tényleg nagyon egyszerű! S legalább ugyanolyan finom lehet. Főleg baracklekvárral!
VálaszTörlésDe jó, ilyet én is szeretnék!
VálaszTörlésNagyon guszta a sütid és tényleg gyorsan elkészíthető!:)
VálaszTörlésEgyszerű de nagyszerű:))
VálaszTörlésEz jól hangzik, holnap megsütöm! Köszi! :-))
VálaszTörléshu de finom lehet, én is meg fogom csinálni , köszike a recit és a kép is nagyon jo lett! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Erika. :)
TörlésSzuper! Egyszerű és finom :)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK!!! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! De mi van ha meggyet tennék mazsola helyett?
VálaszTörlésSzerintem nyugodtan tegyél bele lecsöpögtetett meggyet, ha azzal jobban szereted. Finom lesz. :) ...és milyen jó ötletet adtál, legközelebb én is kipróbálom meggyel. :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésÉn is azon gondolkodtam, mivel cserélhetném ki a mazsolát, mert nem nagyon szeretjük! Szerintem is tökéletes lehet valamilyen gyümölcs. Köszönöm szépen a recept-ötletet. Szeretek hozzád járni!
Kedves Gyöngyi!
TörlésNagyon szívesen a receptet, örülök, hogy szeretsz itt lenni, köszönöm szépen, hogy írtál.
Üdv.:
Gabriella
köszönöm megsütöttem és nagyon izlett a családnak
VálaszTörlésÖrömmel olvasom...
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésEz valami isteni finom! Tegnap sütöttem meg, mára csak morzsák maradtak belőle, annyira ízlett a kis családomnak. Valóban olyan szaftos, puha, amilyennek leírod. Egyik kedvenc túrós sütink lett! :)
Anett
Szia Anett!
TörlésÖrülök, hogy Nektek is ennyire ízlett - tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom! Én is imádom!
Köszönöm, hogy írtál.
További jó sütögetést kívánok!
Gabriella
Kedves Gabriella! Elkészitettem és valóban az lett belőle, amit Ön leirt.Egy szaftos, kellemes izű kalács. Én nem légkeverős sütőtérben sütüttem, 170 fokon, 65 percig. Köszönöm a receptúrát. Kiváló tisztelettel: Németh Károly, Mester cukrász.
VálaszTörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésÖrömmel követem receptjeidet😊 Mindegyik szuperül sikerül még nekem is, pedig nem vagyok profi😉
Ez a túrós kalács épp most sül a konyhában. Én beletettem egy citrom reszelt héját, isteni illata lett😊
Alig várom a végeredményt!
Köszönöm a jó recepteket!
Berti