Fenséges bukta gömbök - házi szilvalekvárral, darált dióban hempergetve :)
"Egészen a kezéhez toltam a buktát. Erre rám nézett, én meg megszólaltam:
- Ezt teneked hoztam. Bukta.
- Tudom - mosolyodott el, és mindjárt bele is harapott.
- Szeretem."
/Móra Ferenc: A kis Bice-Bóca/
Szeretjük a buktát - nagyon. Kétfélét is szoktam készíteni, mind a kettő nagyon finom: különösen a duplán túrós buktámat szeretjük a túrós-olajos kelt tészta miatt. Pár napja viszont találtam a Péksütemények és házi kenyerek c. könyvemben egy újabb bukta receptet, ami nagyon megtetszett. Naná, hogy megsütöttem. A férjemnek annyira ízlett - nem győztem hallgatni minden lenyelt falat után, hogy "hmmm, de finom". :) Bevallom, Én sem tudtam ellenállni ennek a nagyon puha vajas-szilvalekváros-diós finomságnak > ettem egyiket a másik után. :) ...és ezeket a labdákat a kisfiam is jóízűen, nagy beleéléssel majszolta. :) Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni.
- Ezt teneked hoztam. Bukta.
- Tudom - mosolyodott el, és mindjárt bele is harapott.
- Szeretem."
/Móra Ferenc: A kis Bice-Bóca/
Szeretjük a buktát - nagyon. Kétfélét is szoktam készíteni, mind a kettő nagyon finom: különösen a duplán túrós buktámat szeretjük a túrós-olajos kelt tészta miatt. Pár napja viszont találtam a Péksütemények és házi kenyerek c. könyvemben egy újabb bukta receptet, ami nagyon megtetszett. Naná, hogy megsütöttem. A férjemnek annyira ízlett - nem győztem hallgatni minden lenyelt falat után, hogy "hmmm, de finom". :) Bevallom, Én sem tudtam ellenállni ennek a nagyon puha vajas-szilvalekváros-diós finomságnak > ettem egyiket a másik után. :) ...és ezeket a labdákat a kisfiam is jóízűen, nagy beleéléssel majszolta. :) Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni.
Hozzávalók:
kb. 2,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 csipet só
2 db tojás
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
+ házi szilvalekvár vagy házi sárgabaracklekvár
A hempergetéshez:
10 dkg olvasztott vaj
kb. 15 dkg darált dió
Elkészítés:
A tésztát lehet a kenyérsütőgépben is dagasztani, majd dagasztás után kikapcsolt gépben duplájára keleszteni.
A tésztát lehet a kenyérsütőgépben is dagasztani, majd dagasztás után kikapcsolt gépben duplájára keleszteni.
Kézi dagasztásnál:
1. A tejben felfuttatom az élesztőt pici cukorral. A liszteket átszitálom és a többi cukorral, sóval összekeverem, ráöntöm a tojásokat, majd a puha vajjal és az élesztős tejjel összegyúrom és alaposan kidolgozom. (A tészta jó lágy maradjon - nagyon lágy, de ne ragacsos. Bár ha picit ragad, az nem baj, legfeljebb nyújtáskor jobban alá kell lisztezni, hogy ne ragadjon le a nyújtótáblára.)
Duplájára kelesztem.
2. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, 7x7 cm-es négyzetekre vágom (30 db legyen belőle), melynek közepére halmozom a házi lekvárt, feltekerem, két szélét behajtom, lenyomkodom, hogy ne folyjon ki belőle a lekvár sütés közben (gömböket formálok).
3. Az olvasztott vajat egy 25x35 cm-es tepsibe öntöm, a buktákat alaposan megforgatom a vajban, és meghempergetem a darált dióban, majd szorosan egymás mellé sorakoztatom.
4. A tepsiben még kb. 15 percig kelesztem, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, a 20 percet magamnak írom le - sima sütőben kb. 25-35 percig sülnek a bukták.)
Körülbelül a sütési idő felénél - amikor a bukta teteje már szép aranybarna - letakarom a tepsit alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön tovább.
5. Porcukorral meghintve fogyasztható.
Körülbelül a sütési idő felénél - amikor a bukta teteje már szép aranybarna - letakarom a tepsit alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön tovább.
5. Porcukorral meghintve fogyasztható.
Jó étvágyat!
Nagyon tetszik!! Már napok óta buktát készülök sütni, lehet, hogy kipróbálom ezt.
VálaszTörlés:)
TörlésGabi, mindig leveszel a lábamról ezekkel a kelt tésztákkal, ráadásul a szilvalekvár a gyengém! :) Nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka, kedves vagy. :)
TörlésEeeeeeeeez igen!
VálaszTörlésÉs a végén az idézet :-) Jaj de jó!
Köszi Viki, örülök, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésTetszik nagyon! Most úgy is van szilvalekvárom,ki fogom próbálni:))
VálaszTörlésÉrdemes lenne... :)
TörlésJó ez a recept, finom vajas lehet. Hasonlítom így diósan az aranygaluskára:-) az idézet is aranyos:-)
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésNagyon szép a tészta! Isteni lehet szilvalekvárosan, dióban hempergetve! :)
VálaszTörlésKöszönöm Csilla. :)
TörlésAnnyira jók ezek az egy-két falatos bukták! Nálunk is nagyon fogy ha sütök. Irtó guszta!
VálaszTörlésMi is szeretjük az ilyen "falatokat". :) Köszi Kriszti.
TörlésNekem is az aranygaluska jutott eszembe róla, töltött aranygaluska:) Nagyon helyesek ilyen kis labdának formázva, és már megint a szilvalekvár, az örök kedvencem:) Nem sokáig tartana nálunk sem egy ilyen adag:)
VálaszTörlésGabika, gyönyörűek lettek a buktáid. A buktákról mindig a gyerekkorom jut eszembe. A nagymamám fantasztikus ízű buktákat tudott sütni, ő mindig házi zsírt tett bele, attól lett neki olyan utánozhatatlanul omlós. Valahol elő kéne kotornom a receptjét. Köszi, hogy eszembe juttattad.
VálaszTörlésElkészítettem, köszönöm! :)
VálaszTörlésÖrülök - köszi, hogy megírtad. :)
TörlésKöszi a receptet,most sütöm az első buktámat!!!!
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök!!! :) Ha lesz kedved és időd, megírhatod, hogy sikerült és hogy ízlett...? Bár szerintem szép lesz és nagyon fog ízleni... ;)
TörlésHello, nagyon finom a sutemenyeid, kiprobaltam, igazan remek, en nekem nem konnyu mert nem reg koltoztem vissza,NY-bol es mindeg keresem a jo receptet, igazan koszonom......judy
VálaszTörlésKedves Judy!
TörlésÖrülök, hogy ízlik Neked is, és hogy tetszenek a receptek. Köszönöm, hogy írtál.
További jó sütést-főzést kívánok Neked!
Üdv.:
Gabriella
hat az enyemek nem lettek ilyen szepek de az ize az fenomenalis :)) koszi a receptet :)
VálaszTörlésSzívesen Attila, örülök, hogy Neked is ízlik. Köszönöm, hogy megírtad. :)
Törlésegy nagyon fontos részlet kimaradt a rceptből mégpedig az hogy milyen vékonyra kell kinyújtani a tésztát.Köszönöm
VálaszTörlésSzékely Károly
Károly, kb. 5 mm vastagra szoktam nyújtani a tésztát.
TörlésA kedvencem vagy!!Amiket kipróbáltam...mindent imádtak!!Köszönöm!! <3
VálaszTörlésKöszönöm szépen Erika, kedves vagy. :) Örülök, hogy ízlik minden.
TörlésNagyon szeretem Gabriella oldalát gyakorlatilag minden nagyon finom most kel a diós szilvalekváros buktám ...már alig várom hogy kisüljön... mindent lehet enni csak keveset... köszönöm szépen ezeket a csodás recepteket...
VálaszTörlésNagyon szívesen Mária.
TörlésTegnap sütöttem meg és valóban könnyű,pihe-puha tésztájú kis bukta! Nagyon finom lett,ízlett a családnak! Köszi a receptet Gabi!
VálaszTörlésNagyon szívesen. :)
TörlésMegsutottem, nagyon finom lett. Pont itt volt a gazszerelo. Megkinaltam. Idezem :loveli. Skociaban elunk.
VálaszTörlés:)))
Törlés