Majoránnás burgonyakrémleves pirított baconnel

A családom krémleves rajongó (Milán különösen) - ezt már többször is írtam - emiatt nálunk gyakran készülnek különböző krémlevesek. Nem csak finomak és kiadósak, de általában még egészségesek is. Ráadásul kímélik a pocakot. :) Nem beszélve arról, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. (mennyi pozitívum szól a krémlevesek mellett :)
Ezt a burgonyakrémlevest egy 12 éves Tina konyha újságban találtam, pár éve elkészítettem, azóta ez is a kedvencünk lett. A pirított baconnal nagyon finom! A kertünkben termett új burgonyával, új hagymával és az új zsenge sárgarépával pedig finomabb. :)

Hozzávalók: 4 személyre

- 50 dkg burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 szelet bacon
- 1 evőkanál olaj
- 3/4 liter zöldség- vagy húsleves (ha nincs, akkor kockából is jó)
- 1 teáskanál szárított, morzsolt majoránna
- fél dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint




Elkészítés:
1. A meghámozott és megmosott burgonyát, illetve sárgarépát felkockázom. A vöröshagymát is megpucolom, megmosom, és apró kockákra vágom. A baconszeleteket kisebb darabokra vágom, majd egy lábasban, a felforrósított olajon ropogósra sütöm és kiveszem egy kistányérra. 
2. A burgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát a visszamaradt forró olajon megpárolom 1-2 perc alatt, majd felöntöm a zöldséglevessel (vagy 3/4 liter vízben főzünk 1 leveskockából alapot és azzal öntjük fel). Beleszórom a szárított majoránnát, sózom, borsozom, és fedő alatt 20-25 percig főzöm.
3. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levesből kiveszek egy szedőkanállal, a tejszínnel simára keverem, majd az egészet a leveshez adom, összekeverem és összeforralom.
4. A levesből pár burgonya- és répakockát ki szoktam szedni egy kistányérra (ezt amolyan levesbetétnek szánom, de nem mindig :)), a többit pedig összeturmixolom, majd visszateszem az előbb kiszedett répát és burgonyát. 
Szükség esetén még utánaízesítem sóval, borssal, majd a pirított baconnal tálalom.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Megnyaltam egyből a szám, olyan guszta. :) Bár valahogy ebben a melegben nem kívánok levest, de egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, én is kérek! Főleg a friss, zsenge zöldségfélékből lehet finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretném! Holnap ebédig ideér? ;-))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is jöhet! Ha burgonya, akkor mindenképp imádom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban