Kedvenc túrós batyum és variációi

Van már egy nagyon finom túrós batyu recept itt az oldalamon. Sok éve aszerint sütöm a túrós batyut, és nem szeretném továbbra sem háttérbe szorítani, mert jól bevált recept. De mivel a mostani recept nagyon megtetszett a Péksütemények és házi kenyerek című könyvemben, úgy gondoltam kipróbálom. Megérte! Nagyon! Amikor dagasztottam be a tésztáját, már akkor annyira kellemes illat volt a konyhában a citromhéj és rum keverékétől, sütés közben pedig még jobban fokozódott ez a fenséges illat a konyhában. A tészta puha és foszlós, a töltelék pedig olyan finom ízletes. Sikerült eljutnom odáig, hogy a két túrós batyu recept között képtelen leszek dönteni... Persze van rá megoldás: váltakozva fogom megsütni - a családom úgyis nagy rajongója a túrós batyunak, főleg Milán kedvence.





Hozzávalók:
kb. 24 db batyuhoz
60 dkg rétesliszt vagy finomliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
 1 mokkáskanál só
10 dkg puha vaj
 5 dkg porcukor
1 evőkanál kristálycukor
 2 tojás
 fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
 1 kis kupica rum (elhagyható)

A töltelékhez:
 40 dkg tehéntúró (nálam most házi tehéntúró)
 10 dkg búzadara
 1 teáskanál vanília kivonat vagy 2 cs. vaníliás cukor
kb. 10 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
2 tojássárgája
 fél citrom reszelt héja (bio citrom)
 2 evőkanál mazsola, melyet 2 evőkanál tejben beáztatunk (elhagyható)

+ a tetejére a lekenéshez 1 tojás felverve 
1 teáskanál cukor és 1-2 evőkanál tejföl keveréke


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 


Elkészítés:
  1. A tésztájához: az élesztőt 1 dl langyos tejben az 1 evőkanál kristálycukorral simára keverjük, felfuttatjuk. 
  2. Az átszitált lisztet a porckorral, sóval összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját, a rumot, a felfuttatott élesztőt és a maradék 2 dl langyos tejet - bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk: pici liszttel vagy langyos tejjel korrigáljuk az állagán, ha nem megfelelő. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot), kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és az áztatott mazsolát. Összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket egyenként kinyújtjuk kb. fél centiméter vastag téglalap alakúra, és  összesen 24 db négyzetet vágjuk. (4 x 6 négyzetre)
  5. Minden négyzet közepére teszünk egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogjuk, jól összecsippentjük, hogy a batyu ne nyíljon szét sütés közben.
  6. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) tesszük szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
  7. Felvert tojással lekenjük a tetejét, majd pihentetjük még kb. 10 percig. 
  8. 1-2 evőkanál tejfölt összekeverünk 1 teáskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenjük a cukros tejföllel is.
  9. 170 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt aranyszínűre sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben kb. 30 perc a sütési idő.)
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk: lehet sima túrós, vagy túrós-mazsolás. 
De ha kivonjuk a töltelék kellékei közül a mazsolát és teszünk bele egy friss csokor apróra vágott kaprot, akkor a végeredmény lenyűgöző kapros-túrós lesz. 
Ha pedig felnyitunk egy üveg kimagozott meggybefőttet, és szórunk pár szem meggyet bele, akkor ízletes meggyes-túrós batyut kapunk. 
...és egy tányér tartalmas leves után túrós batyut falatozva, pompás ebédünk vagy vacsoránk lesz. 


Munkafolyamatok



Először felvert tojással, majd cukros tejföllel lekenve



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Hú Gabi, napok óta akarok túrós batyut készíteni, azt hiszem most mindneképpen neki kell állnom...:)

    VálaszTörlés
  2. Roppant guszta, én nagyon ritkán sütők, mert valahogy nincs rá igény.
    Na majd most megmutatom a képed, a családomnak:)

    VálaszTörlés
  3. Wow Gabi, ezek álomszépek! Még sosem sütöttem túrós batyut de muszáj lesz. Jövő héten diétázom, de utána belevágok.

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek! Milyen finom lehet...! Most bedörgölnék belőle kettőt az biztos. Megyek kenek helyette egy baracklekváros kenyeret...

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűségesek! :) Bármelyik variáció jöhet, mindenféleképpen nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  6. Csodásak a képeid!!! Szívesen leemelnék egy ilyen guszta batyut, annyira tökéletesre sikeredtek. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  7. Gabicsek! Ez annyira szépséges!!! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;-) Köszi B.csek, ari vagy. :))) Puszi Neked is!

      Törlés
  8. Jó lehet cukros tejföllel lekenve! Így még nem próbáltam, de kifogom. Szépségesek!

    VálaszTörlés
  9. Ha túrós, csakis finom lehet. A kapros változat már régóta foglalkoztat, ezt nem ismerem, de az összes többiről tudom, hogy fincsi. Nagyon kis guszták, a fotóid meg most olyan vidámak!

    VálaszTörlés
  10. NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM, ÉS ENNYI KEDVESSÉGET HAGYTATOK NÁLAM... PUSZI NEKTEK! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabi! Ma elkészítettem ezt a buktát és nagyon finom, foszlós, könnyű a tésztája...köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy ízlett! Ez a batyu a családom körében is nagy kedvenc, imádjuk, mert tényleg annyira finom és könnyű a tésztája... :)

    VálaszTörlés
  13. Szia! Ma végre megsütöttem, köszönöm a receptet, isteni finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Zsuzsa, szívesen a receptet. Én pedig köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  14. Nagyon jó recept, többször megsütöttem. Készítettem már úgy, hogy a túrós töltelék helyett apróra vágott almát és vanília pudingport összekevertem cukorral, pici fahéjjal és azzal töltöttem meg a batyukat. Nagggyon finom úgy is és túróval is!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      Nagyon örülök, hogy neked is kedvenc lett ez a batyu. :)
      Jól hangzik az almás-vaníliás változat is... biztos, hogy nagyon finom.
      Köszönöm, hogy írtál, további jó sütögetést kívánok Neked!
      Gabriella

      Törlés
  15. Kedves Gabriella 😊 Règóta nèzegetem ezt a receptet,rètesliszt helyett jó a "sima"liszt is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, készítheted finomliszttel is. Jó sütést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban