Görög sós kifli (sonkás töltelékkel)

Puha, foszlós, mosolygós, egyszerű és nagyon finom - kell ennél több? Reggelire egy csésze kakaóval, tejjel, tejeskávéval vagy teával kitűnő, valamint tízóraira is lehet csomagolni nyugodtan. Én pont emiatt készítettem: férjemnek tízóraira csomagoltam párat, aminek természetesen nagyon örült, hiszen ma olyan napja van, amikor nincs ideje reggelizni és tízóraizni sem. A sonkás-sós kiflijeim viszont kéznél lesznek. 😊 Nem mellesleg Milánnak is nagyon ízlik. (Na és persze Nekem is! 😜) 





Hozzávalók a tésztához: 
kb. 16 db lesz ebből a mennyiségből
50 dkg finomliszt 
(nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 db tojássárgája
3 kávéskanál só
2,5-3 dl langyos tej
1 csipet kristálycukor

A töltelékhez:
20 dkg sonka 
3 dkg olvasztott vaj

A tetejére:
1 tojás
nagy szemű só (elhagyható)


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:






Elkészítés:
  1. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben feloldjuk egy csipet kristálycukorral, felfuttatjuk 10 percig. 
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy egy lágy, kellemes tapintású, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Kelesztőtálba tesszük és letakarva kb. 1 órán át kelesztjük.
  3. Amikor megkelt, ketté osztjuk, gombócokká formázzuk. Az egyik gombócot kinyújtjuk 5 mm vastag kör alakúra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk, megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
  4. A sonkát felvágjuk kis kockákra, a háromszögek szélesebb szélére tesszük hosszúkás halmokban, hogy ne essen ki felcsavarás közben. (Egy kis sonkát félre teszünk.) Szorosan felcsavarjuk a háromszögeket, kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsibe tesszük őket.
  5. A tetejét lekenjük a felvert tojással és a maradék sonkával díszítjük. A tepsiben még kelni hagyjuk 10-15 percig sütés előtt, majd ismét lekenjük tojással és megszórjuk a durva sóval. 
  6. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Munkafolyamatok képekben









Jó étvágyat!


Ez a kép 2012. februárjában készült, amikor a recept felkerült a blogra és mindenképp meg szeretném hagyni emlékbe, mert a képen szereplő babát Anyukámtól kaptam ajándékba egy kirándulása alkalmával 💗


Megjegyzések

  1. Nagyon guszták és látszik hogy nem spóroltál a sonkával
    mi is így szeretjük ha van benne töltelék:))

    ui:- nem akarod eltávolítani a szóellenőrzést,hogy könnyebb legyen neked írni ?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon guszta már megint! Szuper!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom kiflikék! Frissen ropogósan...Hm! De jó lenne egy belőle...

    VálaszTörlés
  4. Ínycsiklandozó kiflik. Tízóraira tökéletes.

    VálaszTörlés
  5. Istenien néznek ki a kiflik, de jó lenne megkóstolni...

    VálaszTörlés
  6. Hű de jól néz ki. Ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  7. Most nagyon éhes lettem, mehetek a konyhába :D

    VálaszTörlés
  8. Ezek a kiflik valami gyönyörűségesek!!! Kedvem lenne beleharapni olyan guszta azzal a jó sok sonkával.:)

    VálaszTörlés
  9. Húú de szépek, húú de éhes vagyok... Nagyon megkívántam...

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek, jó a sonkadísz a tetején! Hogy milyen finomak, azt csak elképzelni tudom... De erre is van megoldás: meg kell sütni:-)

    VálaszTörlés
  11. Hú de jól néznek ki ezek a kiflik! Szívesen kóstolnék belőlük egyet-kettőt :). És nemcsak reggel, bármikor :D!!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszták a kiflik! El is hiszem hogy volt sikere a családban! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörűek a kiflik, tényleg isteni lehet:) Szeretem én is az ilyen péksütiket, mert a szendvics unalmas minden nap a suliba. Ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen kedves hozzászólásaitokat - a kifli tényleg fincsi volt. :)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszták lettek, jó ötlet tízóraira-uzsira csomagolni! :)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gabriella! Játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám a részletekért...

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm! Kis változtatással készítettem el! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ezt is megsütötted! Remélem ízlett!? :)
      Köszönöm, hogy megírtad. :)

      Törlés
  18. Megcsináltaaam! Naggyyon finom lett,bacon szalonnát aprítottam bele,de legközelebb sajttal készítem. Lehet fetával.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban