Sajtos, sós ünnepi sütemény


 
Finom, egyszerű, omlós, és csupa sajtos. Ráadásul nagyon jól lehet variálni a formákat a különböző ünnepekre. Most éppen karácsonyi formákkal... :)



Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg reszelt sajt
- 2 dl tejszín
- 1 cs. sütőpor
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- ízlés szerint só


A tetejére:
- 1 tojás
- és ízlés szerint olajos magvak, köménymag, mák...


Sütésre várakozva :)

 
1. A margarint habosra keverem, hozzáadom a tojást, a reszelt sajtot, a tejszínt, sót, és tovább keverem. Végül a sütőporral kevert lisztet belegyúrom. Minimum 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. 
2. Majd 3 mm vastagra nyújtom, és különféle karácsonyi figura szaggatóval (csillag, hold, fenyő, szív...) kiszaggatom. 
3. Tepsibe teszem, tetejét megkenem felvert tojással, és ízlés szerint díszítem (szezámmag, köménymag...). 
4. Előmelegített forró sütőben rózsaszínűre sütöm (alsó-felső sütésen 200 fokon kb. 12-15 percig).




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Olyan "ennivalóak". Ha most megsütném nálunk nem érné meg a karácsonyt. Olyan szépek a gömbjeid is, hogy már most karácsonyi hangulatba kerültem tőlük.

    VálaszTörlés
  2. Érdeklődnék a tejszín édes v főző kell hozzá? Köszi Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én főzőtejszínnel szoktam készíteni Anett ezt a sós sütit.

      Törlés
  3. Melyik fajta margarint használja hozzá? Köszi Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi!
      Mostanában már inkább vajjal készítem. De margarinnal is nagyon finom, ha azzal szeretnéd. Nem használtam egyfajta margarint, mikor milyet.
      Jó sütést!

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki.meddig állnak el estleg fémdobozban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen.
      Pontosan nem tudom megmondani, mert nálunk maximum csak másnapra marad. De 3-4 napig biztos eltartható.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban