2011. december 21., szerda

Sajtos, sós ünnepi sütemény


 
Finom, egyszerű, omlós, és csupa sajtos. Ráadásul nagyon jól lehet variálni a formákat a különböző ünnepekre. Most éppen karácsonyi formákkal... :)



Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg reszelt sajt
- 2 dl tejszín
- 1 cs. sütőpor
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- ízlés szerint só


A tetejére:
- 1 tojás
- és ízlés szerint olajos magvak, köménymag, mák...


Sütésre várakozva :)

 
1. A margarint habosra keverem, hozzáadom a tojást, a reszelt sajtot, a tejszínt, sót, és tovább keverem. Végül a sütőporral kevert lisztet belegyúrom. Minimum 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. 
2. Majd 3 mm vastagra nyújtom, és különféle karácsonyi figura szaggatóval (csillag, hold, fenyő, szív...) kiszaggatom. 
3. Tepsibe teszem, tetejét megkenem felvert tojással, és ízlés szerint díszítem (szezámmag, köménymag...). 
4. Előmelegített forró sütőben rózsaszínűre sütöm (alsó-felső sütésen 200 fokon kb. 12-15 percig).




Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletet adtál jövőre! Én is így fogok süteményeket sütni, egy diós vagy mákos, egy krémes és egy sós!!! Hihetetlen jók ezek a karácsonyi mintás sós sütikék!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Barbi, szerintem is "jófejek" így a "kari" mintás kis sósak! :-))

    VálaszTörlés
  3. Olyan "ennivalóak". Ha most megsütném nálunk nem érné meg a karácsonyt. Olyan szépek a gömbjeid is, hogy már most karácsonyi hangulatba kerültem tőlük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, hogy írtál, kedves vagy. :)

      Törlés
  4. Érdeklődnék a tejszín édes v főző kell hozzá? Köszi Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én főzőtejszínnel szoktam készíteni Anett ezt a sós sütit.

      Törlés
  5. Melyik fajta margarint használja hozzá? Köszi Évi

    VálaszTörlés