Kenyérlángos avagy töki pompos

Pihe-puha tészta, fokhagymás tejföl, lila hagyma, szalonna és olvadozó sajtréteg... Jaj, de szeretem!!

Hétvégén férjemmel tettünk egy kis kirándulást Lillafüredre, utána elmentünk Miskolcon az egyik bevásárlóközpontba vásárolni, ahol férjem az egyik "étkezde" előtt meglátta kiírva a kenyérlángost. (Imádjuk a töki pompost, pár éve vettük fel az étkeink közé barátnőm receptje által, azóta már sokszor elkészítettem.) Visszatérve a bevásárlóközpontos történethez: a férjem megkívánta a kenyérlángost és venni akart, aztán meggondolta magát és mégsem vett - azt mondta, úgyis csalódna a "kajázós" töki pomposban, mert szerinte az úgysem lenne olyan finom, mint ahogy én szoktam elkészíteni itthon. 😊 Nagyon jól esett ez a dicséret, ezért már ott elhatároztam, hogy valamelyik este ismét meglepem vele. Általában vacsorára szoktam elkészíteni, de ilyenkor érdemes előrébb venni a vacsoraidőt a megszokottnál és utána még picit "lemozogni egy kis házi teendővel" vagy esti sétával, mert a kenyérlángossal  nagyon be lehet ám lakmározni, később úgy érzi az ember, hogy nem bír megmozdulni. Ráadásul nagyon kínálja, eteti magát.




Hozzávalók a tésztához: 
25x30 cm-es tepsihez
 60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
 3 dl langyos tej
 10 dkg olvasztott vaj
 1 tojás
 2,5 dkg friss élesztő
 kávéskanál só
  icipici cukor a kelesztéshez

Töltelékhez:
 kb. 35 dkg húsos szalonna felkockázva
 1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
 2 közepes fejű lila hagyma
 4 gerezd fokhagyma
 15 dkg reszelt trappista sajt


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:







Az állandó kis kuktám - háttérben a kenyérlángossal :)
2015. áprilisi fotó



Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverem a sóval. A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben (de természetesen kézzel is lehet gyúrni és dagasztani). Beleteszek az üstbe 2,5 dl tejet, tojást, vajat, majd a liszt > közepébe pici mélyedést, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és picike cukrot szórok rá. Gyúrás, dagasztás program. Ha a gép elvégezte a dagasztást, a tésztát kiteszem kelesztőtálba és hagyom kelni duplájára. Addig el lehet készíteni a töltelék hozzávalóit. 
  2. A szalonnát picit átsütöm (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A fokhagymát pucolom/mosom és belenyomom vagy aprítom a tejfölbe > összekeverem. A lila hagymát szintén pucolom/mosom, majd felkarikázom.
  3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett táblára borítom, és ami fontos tapasztalat számomra, hogy ilyenkor már nem szoktam átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtom Nyújtáskor sem szoktam nagy erővel dolgozni és nem szoktam nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyom, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki > ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
  4. A tésztát beteszem 180-200 fokos sütőbe kb. 10 percig > Én ilyenkor légkeveréses programon szoktam, de természetesen lehet hagyományos sütőben is. 
  5. 10 perc után kiveszem a tésztát és megkenem egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórom a lila hagyma karikákkal, ráteszem a pirított szalonnát, megszórom a reszelt sajttal és vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon > ekkor már alsó-felső sütésre állítom a sütőt. 


Munkafázisok


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Akkor én ebből most kérnék egy szeletet... :-)

    VálaszTörlés
  2. Kapsz! :) Csak Neked, csak Tőlem, csak itt, csak most! :-)

    VálaszTörlés
  3. Rendszeres vacsoratészta nálunk, eszméletlen nagy találmány! :D Ám vajjal még nem próbáltam a tésztát, én olajjal dolgoztam eddig, de jó ötlet, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Jelentem tegnap megcsináltam, és a tészta ízében volt érezhető változás, ötlet mentve! :D Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy ízlett! Köszönöm Én is! :D

      Törlés
  5. Bacont a kenyérlángosra? Nem inkább kolozsvári szalonnát?

    VálaszTörlés
  6. Egyszerűen remek :)
    Most készítem el másodszorra, először kézzel dagasztottam, de most a kenyérsütőgépet hívtam segítségül :) IMÁDJA az egész család!
    Köszi a szuper recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      De jó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek! Köszönöm szépen, hogy írtál, és nagyon szívesen a recepteket.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  7. Mai vacsi volt ez a szuper kenyér lángos! Ismételten nem ért csalódás! Tök jó recept és szerintem itt a kenyér liszttel az igazi! Köszi Gabi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, de jó, hogy ezt is kipróbáltad a receptjeim közül! :) Nagyon örülök, hogy ízlik.

      Törlés
  8. Ez egy "hagyományos" kelt tészta. Sokkal finomabb sós vízben főtt krumplival és az élesztőt tej helyett a krumpli levében felfuttatva elkészíteni....



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ötlet a krumpli leve. Így fogom mivel tejèrzèkeny a kislányom ès mi sem igazán fogyasztunk sok tejtermèket.

      Törlés
  9. Tegnapi vacsi.Tökéletes recept szokás szerint.😊😘

    VálaszTörlés
  10. Nekem csak egy hagyományos gázsütőm van remélem azért abban is sikerűl megsütni finomra. 😊

    VálaszTörlés
  11. Ma vacsink volt ez az isteni finom kenyér lángos.
    Imádta az egész családom. Finnországban élek a finn párommal és kisfiammal.
    Nagyon köszönjük ezt a finomsagos és hagyományőrző receptet!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szuper recept!!Köszönjük💙💙💙💙

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban