Kenyérlángos avagy töki pompos
Pihe-puha tészta, fokhagymás tejföl, lila hagyma, szalonna és olvadozó sajtréteg... Jaj, de szeretem!!
Hétvégén férjemmel tettünk egy kis kirándulást Lillafüredre, utána elmentünk Miskolcon az egyik bevásárlóközpontba vásárolni, ahol férjem az egyik "étkezde" előtt meglátta kiírva a kenyérlángost. (Imádjuk a töki pompost, pár éve vettük fel az étkeink közé barátnőm receptje által, azóta már sokszor elkészítettem.) Visszatérve a bevásárlóközpontos történethez: a férjem megkívánta a kenyérlángost és venni akart, aztán meggondolta magát és mégsem vett - azt mondta, úgyis csalódna a "kajázós" töki pomposban, mert szerinte az úgysem lenne olyan finom, mint ahogy én szoktam elkészíteni itthon. 😊 Nagyon jól esett ez a dicséret, ezért már ott elhatároztam, hogy valamelyik este ismét meglepem vele. Általában vacsorára szoktam elkészíteni, de ilyenkor érdemes előrébb venni a vacsoraidőt a megszokottnál és utána még picit "lemozogni egy kis házi teendővel" vagy esti sétával, mert a kenyérlángossal nagyon be lehet ám lakmározni, később úgy érzi az ember, hogy nem bír megmozdulni. Ráadásul nagyon kínálja, eteti magát.
Hozzávalók a tésztához:
25x30 cm-es tepsihez
25x30 cm-es tepsihez
60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
kávéskanál só
icipici cukor a kelesztéshez
Töltelékhez:
kb. 35 dkg húsos szalonna felkockázva
1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
2 közepes fejű lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Az állandó kis kuktám - háttérben a kenyérlángossal :)
2015. áprilisi fotó
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a sóval. A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben (de természetesen kézzel is lehet gyúrni és dagasztani). Beleteszek az üstbe 2,5 dl tejet, tojást, vajat, majd a liszt > közepébe pici mélyedést, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és picike cukrot szórok rá. Gyúrás, dagasztás program. Ha a gép elvégezte a dagasztást, a tésztát kiteszem kelesztőtálba és hagyom kelni duplájára. Addig el lehet készíteni a töltelék hozzávalóit.
- A szalonnát picit átsütöm (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A fokhagymát pucolom/mosom és belenyomom vagy aprítom a tejfölbe > összekeverem. A lila hagymát szintén pucolom/mosom, majd felkarikázom.
- Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett táblára borítom, és ami fontos tapasztalat számomra, hogy ilyenkor már nem szoktam átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtom Nyújtáskor sem szoktam nagy erővel dolgozni és nem szoktam nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyom, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki > ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
- A tésztát beteszem 180-200 fokos sütőbe kb. 10 percig > Én ilyenkor légkeveréses programon szoktam, de természetesen lehet hagyományos sütőben is.
- 10 perc után kiveszem a tésztát és megkenem egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórom a lila hagyma karikákkal, ráteszem a pirított szalonnát, megszórom a reszelt sajttal és vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon > ekkor már alsó-felső sütésre állítom a sütőt.
Munkafázisok
Jó étvágyat!
Akkor én ebből most kérnék egy szeletet... :-)
VálaszTörlésKapsz! :) Csak Neked, csak Tőlem, csak itt, csak most! :-)
VálaszTörlésRendszeres vacsoratészta nálunk, eszméletlen nagy találmány! :D Ám vajjal még nem próbáltam a tésztát, én olajjal dolgoztam eddig, de jó ötlet, kipróbálom.
VálaszTörlésKöszi Dina, örülök, hogy benéztél! :)
TörlésJelentem tegnap megcsináltam, és a tészta ízében volt érezhető változás, ötlet mentve! :D Köszi!
VálaszTörlésIgazán örülök, hogy ízlett! Köszönöm Én is! :D
TörlésBacont a kenyérlángosra? Nem inkább kolozsvári szalonnát?
VálaszTörlésAmi neked szimpatikusabb. :)
TörlésEgyszerűen remek :)
VálaszTörlésMost készítem el másodszorra, először kézzel dagasztottam, de most a kenyérsütőgépet hívtam segítségül :) IMÁDJA az egész család!
Köszi a szuper recepteket!
Szia Enikő!
TörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek! Köszönöm szépen, hogy írtál, és nagyon szívesen a recepteket.
Üdv.:
Gabriella
Mai vacsi volt ez a szuper kenyér lángos! Ismételten nem ért csalódás! Tök jó recept és szerintem itt a kenyér liszttel az igazi! Köszi Gabi!
VálaszTörlésSzívesen Nóri, de jó, hogy ezt is kipróbáltad a receptjeim közül! :) Nagyon örülök, hogy ízlik.
TörlésEz egy "hagyományos" kelt tészta. Sokkal finomabb sós vízben főtt krumplival és az élesztőt tej helyett a krumpli levében felfuttatva elkészíteni....
VálaszTörlésDe jó ötlet a krumpli leve. Így fogom mivel tejèrzèkeny a kislányom ès mi sem igazán fogyasztunk sok tejtermèket.
TörlésTegnapi vacsi.Tökéletes recept szokás szerint.😊😘
VálaszTörlésNekem csak egy hagyományos gázsütőm van remélem azért abban is sikerűl megsütni finomra. 😊
VálaszTörlésMa vacsink volt ez az isteni finom kenyér lángos.
VálaszTörlésImádta az egész családom. Finnországban élek a finn párommal és kisfiammal.
Nagyon köszönjük ezt a finomsagos és hagyományőrző receptet!
Nagyon szuper recept!!Köszönjük💙💙💙💙
VálaszTörlés