Kenyérlángos avagy töki pompos
Pihe-puha tészta, fokhagymás tejföl, lila hagyma, szalonna és olvadozó sajtréteg... Nagyon szeretem!
Hétvégén férjemmel tettünk egy kis kirándulást Lillafüredre, utána elmentünk Miskolcon az egyik bevásárlóközpontba vásárolni, ahol férjem az egyik "étkezde" előtt meglátta kiírva a kenyérlángost. (Imádjuk a töki pompost, pár éve vettük fel az étkeink közé barátnőm receptje által, azóta már sokszor elkészítettem.) Visszatérve a bevásárlóközpontos történethez: a férjem megkívánta a kenyérlángost és venni akart, aztán meggondolta magát és mégsem vett - azt mondta, úgyis csalódna a "kajázós" töki pomposban, mert szerinte az úgysem lenne olyan finom, mint ahogy én szoktam elkészíteni itthon. 😊 Nagyon jól esett ez a dicséret, ezért már ott elhatároztam, hogy valamelyik este ismét meglepem vele. Általában vacsorára szoktam elkészíteni, de ilyenkor érdemes előrébb venni a vacsoraidőt a megszokottnál és utána még picit "lemozogni egy kis házi teendővel" vagy esti sétával, mert a kenyérlángos nagyon laktató. Ráadásul a pihe-puha tésztájával és a finom feltéttel nagyon eteti magát.
Hozzávalók a tésztához:
25x30 cm-es tepsihez
25x30 cm-es tepsihez
60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
kávéskanál só
icipici cukor a kelesztéshez
Töltelékhez:
kb. 35 dkg húsos szalonna felkockázva
1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
2 közepes fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
MEGJELENT S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt simára keverjük a cukorral kb. 1 dl langyos tejben, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, tojást, tejet, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén, szinte enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk. Pici liszt vagy pici tej hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
- A szalonnát picit átsütjük (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A megtisztított/megmosott fokhagymát belenyomjuk/belepréseljük a tejfölbe, összekeverjük. A megtisztított/megmosott lila hagymát felkarikázzuk.
- Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett táblára/felületre borítjuk, és ami fontos, ilyenkor már nem kell átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtjuk. Nyújtáskor sem kell nagy erővel dolgozni és nem kell nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyhatjuk, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki - ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
- A tésztát betesszük 180 fokos, légkeveréses sütőbe kb. 10 percre sülni (hagyományos sütőben 200 fokon 10 percig).
- 10 perc után kivesszük a tésztát és megkenjük egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórjuk a lila hagyma karikákkal, rátesszük a pirított szalonnát, megszórjuk a reszelt sajttal és mehet vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon. Ekkor már alsó-felső sütésre állítjuk a sütőt.
Akkor én ebből most kérnék egy szeletet... :-)
VálaszTörlésKapsz! :) Csak Neked, csak Tőlem, csak itt, csak most! :-)
VálaszTörlésRendszeres vacsoratészta nálunk, eszméletlen nagy találmány! :D Ám vajjal még nem próbáltam a tésztát, én olajjal dolgoztam eddig, de jó ötlet, kipróbálom.
VálaszTörlésKöszi Dina, örülök, hogy benéztél! :)
TörlésJelentem tegnap megcsináltam, és a tészta ízében volt érezhető változás, ötlet mentve! :D Köszi!
VálaszTörlésIgazán örülök, hogy ízlett! Köszönöm Én is! :D
TörlésBacont a kenyérlángosra? Nem inkább kolozsvári szalonnát?
VálaszTörlésAmi neked szimpatikusabb. :)
TörlésEgyszerűen remek :)
VálaszTörlésMost készítem el másodszorra, először kézzel dagasztottam, de most a kenyérsütőgépet hívtam segítségül :) IMÁDJA az egész család!
Köszi a szuper recepteket!
Szia Enikő!
TörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek! Köszönöm szépen, hogy írtál, és nagyon szívesen a recepteket.
Üdv.:
Gabriella
Mai vacsi volt ez a szuper kenyér lángos! Ismételten nem ért csalódás! Tök jó recept és szerintem itt a kenyér liszttel az igazi! Köszi Gabi!
VálaszTörlésSzívesen Nóri, de jó, hogy ezt is kipróbáltad a receptjeim közül! :) Nagyon örülök, hogy ízlik.
TörlésEz egy "hagyományos" kelt tészta. Sokkal finomabb sós vízben főtt krumplival és az élesztőt tej helyett a krumpli levében felfuttatva elkészíteni....
VálaszTörlésDe jó ötlet a krumpli leve. Így fogom mivel tejèrzèkeny a kislányom ès mi sem igazán fogyasztunk sok tejtermèket.
TörlésTegnapi vacsi.Tökéletes recept szokás szerint.😊😘
VálaszTörlésNekem csak egy hagyományos gázsütőm van remélem azért abban is sikerűl megsütni finomra. 😊
VálaszTörlésMa vacsink volt ez az isteni finom kenyér lángos.
VálaszTörlésImádta az egész családom. Finnországban élek a finn párommal és kisfiammal.
Nagyon köszönjük ezt a finomsagos és hagyományőrző receptet!
Nagyon szuper recept!!Köszönjük💙💙💙💙
VálaszTörlés