Borzas túrós - avagy reszelt túrós

A süti eredeti neve: reszelt túrós, de én "átkereszteltem" sok-sok évvel ezelőtt borzas túrósra, mert számomra így jobban hangzik.
A süteményt férjem által ismertem meg 15 évvel ezelőtt 1996-ban. Ő mesélte, hogy gyerekkorában, amikor mentek látogatóba a kazincbarcikai keresztszüleihez, mindig ez volt a vendégváró süti málnaszörppel. 
Amikor évekkel ezelőtt, 1996. októberében vittük az esküvői meghívónkat a keresztszüleihez.... na, milyen süti fogadott minket...??? TALÁLT! SÜLLYEDT! Pontosan ez a sütemény! De a málnaszörp elmaradt. 😊 Viszont nekem azóta ez az egyik kedvenc túrós süteményem, számtalanszor megsütöttem már, nem tudok "betelni" vele. ...és most már a kisfiamnak is kedvence lett. 





Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
 40 dkg finomliszt
 25 dkg puha margarin vagy vaj
 2 evőkanál kakaó
 15 dkg porcukor (nálam csak 10-12 dkg porcukor)
 fél cs. sütőpor
 1 egész tojás
 1 tojássárgája

A töltelékhez:
 75 dkg túró
 25 dkg porcukor (én csak 18-20 dkg-ot teszek bele)
 1 kanál liszt
 1 cs. vaníliás cukor
 3 tojás sárgája


+ külön a 4 tojás fehérje


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverem sütőporral, a kakaóporral, porcukorral, elmorzsolom benne a margarint, majd az egész tojással és a tojássárgával összegyúrom. Két egyenlő részre gömbölyítem, és beteszem a mélyhűtőbe fél órára! (Nem véletlenül emeltem ki és húztam alá, hiszen ha nem tesszük be a mélyhűtőbe a tésztát legalább fél órára, akkor nem fogjuk tudni reszelni, mert a tészta alapjában véve lágy ahhoz, hogy reszelni lehessen!) 
  2. Addig elkészítem a tölteléket: összedolgozom a túrót, porcukrot, lisztet, vaníliás cukrot, tojássárgáját egy tálban. Felverem a 4 tojás fehérjét kemény habbá és óvatosan a töltelékhez keverem. 
  3. Kivajazott/lisztezett tepsibe reszelem a tészta egyik felét, rákenem a tölteléket, majd erre ráreszelem a tészta másik felét is, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm. (nálam 20 percig sül, de a sütési idő csak tájékoztató jellegű - sütőtől függően eltérhet).
  4. Szeletelve (és esetleg porcukrozva) tálaljuk.

 



Jó étvágyat!

💙


Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Yummiiiiii, ez az a süti amiből ipari mennyiséget vagyok képes eltüntetni... (b.csek vagyok, csak a blogspotos kommentelés nem akarja az igazságot :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó!:) Én is borzas túrósnak hívom ezt (az ilyen reszelt tésztás) sütit. Aztán van a Borzas Katám is...:))

    VálaszTörlés
  3. Illéskrisz: Nagyon örülnék a látogatásaidnak "Nálam"! :)
    Az "édiséget" köszönöm a kisfiam nevében is! :)

    Barbi: Igen, Milánt nagyon sokan nézik kislánynak a szőke göndör fürtjei és kis bájos pofija miatt > úgyhogy nyugi, nem Te vagy az első! :) De az is jól hangzik, hogy Annát fiúnak nézik talpig rózsaszínben... :-)

    B.csek: A Yummi-ból valahogy sejtettem, hogy csakis Te lehetsz! ;-)

    Róza: Szuper, hogy nem csak Én vagyok ilyen "sütikeresztelős". :)) Ismerem a Borzas Katát is, sőt, már sütöttem is 1-2 alkalommal, fincsi az is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tündér a kisfiad ahogy eszi a finom sütidet! Nagyon guszta, nálam még reszelt túrosként szerepel, nagy kedvencünk főleg a kisebbik lányomnak. Decemberben van a szülinapja nem tortát kér hanem ezt a sütit.

    VálaszTörlés
  5. Éva: köszönöm kedves szavaidat! A kisfiam szülinapja is decemberben van, imádja Ő is ezt a sütit... :) Mivel nem tudom pontosan a lánykád szülinapját, ezért most kívánok Neki boldog szülinapot!

    VálaszTörlés
  6. Mi mindig Borzas Katát (diós) sütök,de ezt a receptet is kipróbáltam már. A poén,hogy én is hasonlóképp fotóztam mint te,itt a babára gondolok... :D
    Klassz receptjeid vannak. Jövök még szemezgetni. :D

    VálaszTörlés
  7. MrsSame: Köszönöm, hogy benéztél, gyere máskor is! :D
    Úgy látszik, hogy a Borzas túrós receptnél egyre gondoltunk > ez tényleg poén! :))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella ! Ma ezt a sütit fogom kipróbálni :) a tegnapi töpörtyűs-leveles pogi után édeset szeretnék enni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, örülök, hogy megtetszett a süti. Nagyon finom ám!

      Törlés
  9. Válaszok
    1. Emese, ezt a sütit 20-30 cm-es tepsiben szoktam sütni.

      Törlés
  10. Szia Gabi :) Remek az oldalad, isteniek a receptjeid, mindig innen sütök vmi finomságot :) Érdeklődnék, hogy ebbe a receptbe az 1 kanál liszt, ami a töltelékhez kell, milyen kanál? :)
    Előre is köszönöm a választ, további soksok finomságot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik a blogom és a receptjeim. :)
      Egy evőkanálnyit szoktam a tésztába tenni... Nem is tudom, hogy miért csak annyit írtam a receptbe, hogy 1 kanál liszt?? Mindig oda szoktam írni, hogy evőkanál vagy teáskanál, most a jelző valahogy lemaradt.

      További kellemes időtöltést/nézelődést kívánok Neked a blogomon és jó sütést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  11. Kedves Gabi! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Azóta sorra készítem a finomságokat. Szuper az oldal (a receptek, fázisfotók, minden :-D)!! Most a borzas túróst szeretném elkészíteni. Megírnád kérlek, hogy mekkora tepsi szükséges hozzá?
    Előre is nagyon köszönöm! Egy 9 hónapos baba anyukája :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szabina!
      Remélem, nem jövök későn a válasszal... Kb. 25x25 cm-es tepsiben készítsd.

      Örülök, hogy itt vagy és tetszik a blogom, köszönöm, hogy megírtad.
      Jó sütögetést kívánok Neked! :)

      Törlés
    2. Szia Gabi! Nem, egyáltalán nem késő az információ, sőt nagyon köszönöm, hogy megírtad!
      Olvastam a bejegyzést, amiben a testvéredre emlékeztél. :-( Nagyon szép gondolatokat írtál, rendkívül szívszorító volt. Azóta is a hatása alatt vagyok. Amikor ilyet olvasok, mindig eszembe jut, hogy ez az én családomban, az én szeretteimmel is megtörténhet. Nekem három testvérem van. Belehalnék, ha történne velük valami (sajnos kétszer már volt olyan álmom, hogy láttam, amint elveszítem az Öcsémet. Borzasztó volt, pedig "csak" álom volt. Emlékszem, zokogva ébredtem, és napokig nem tudtam túltenni magam rajta. Attól rettegtem, hogy ez biztos valami rossz megérzés, előjel.) Nem is tudom, hogy lehet feldolgozni, ha valaki, akit nagyon szeretünk, nincs többé, csak a szívünkben. Biztos a Te szíved is megszakadt a fájdalomtól, de amíg ilyen szépen emlékezel Rá, és ilyen sokat gondolsz Rá, mindig Veled lesz a testvéred.

      Törlés
    3. Szia! Liszt helyett vanília pudingot rakhatok bele?

      Törlés
    4. Szia! Zacskós túróból készítetted Vagy a negyed kilósból. Tojások száma miatt kérdezem, mert a túrós gombócnál sem mindegy,mert az egyik jóval szárazabb. Köszi.

      Törlés
    5. Szia!
      Zacskós túróval szoktam készíteni ezt a süteményt.
      Liszt helyett készítheted vaníliapudinggal is...
      Jó sütést!
      Gabriella

      Törlés
  12. Kedves Gabriella, ma én is megsütöttem a túrós finomságot, az arányok tökéletesek, finom lett. Ha valamit megszeretnék sütni, először mindig a te oldaladon kutakodom. Köszönöm és további örömöt a konyhában (is).

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gabriella! Gyerekkori vágyamat váltottad valóra ezzel a recepttel! Kb. 20 évvel ezelőtt, gimnazista koromban kóstoltam cukrászdában a borzas túróst, egyfajta rituálé lett suli után. Néhány éve valahogy előjött ez az emlék, betértem az ismerős cukrászdába, de nagy bánatomra arról értesültem, hogy már nem készítik. Valami hasonlót ajánlottak helyette, de annak nem is kakaós a tésztája, pedig szerintem épp attól olyan ellenállhatatlanul finom. 1 hónapja, adventi vásározás után újra rátaláltam egy másik helyen, más néven, de ugyanolyan finom volt. Mígnem tegnap este egy recept ajánló oldal hirdetése a borzas túrós képével jelent meg a hírfolyamomban. Ekkor hatolt belém a felismerés, hogy basszus, ezt otthon is el lehet készíteni! Rágugliztam, megtaláltam a receptedet. Én nem vagyok egy gyakorlott sütögető, de úgy voltam vele, ezt megcsinálom. A tojásfehérje felverésétől egy kicsit tartottam, nem is sikerült kemény habbá átalakulnia... ettől függetlenül a sütemény sikerült! Nagyon köszönöm az élményt! Lejla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lejla!
      Olyan örömmel olvastam az emlékeidet és a kis leveledet, köszönöm, hogy írtál. Annak is nagyon örülök, hogy rátaláltál nálam a receptre, elkészítetted, és ízlett. :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked az oldalamon, és jó sütögetést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban