Citromos levendulás keksz

Évekig készültem levendulás kekszet sütni, de valami mindig visszatartott. Most megsütöttem, és bevallom, nem gondoltam, hogy ennyire finom! A citromos-levendulás íz elég ütős párosítás és mindez egy omlós vajas keksszel kombinálva. A családom kedvence lett.

A kisfiam vásárolt nekem egy csokor levendulát június közepén, amikor az osztállyal elsétáltak az iskolából a levendulamezőre. Egy részéből készítettem egy szép szárított csokrot, hogy megmaradjon egész évben emlékként a lakásban, a másik részét pedig lemorzsoltam sütéshez használva. A nyári hónapokban gyakran készítek ilyen levendulás kekszet - ennyire ízlik nekünk. 😊



Hozzávalók:

kb. 55 darabhoz

30 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 teáskanál sütőpor

3 enyhén csapott evőkanál megmosott, szárított levendula

1 tojássárgája

20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

egy kisebb citrom reszelt héja (bio)


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK

ÉS GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK

megrendelhetők webáruházunkban az alábbi linken: 👇

Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, levendulával és citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ha esetleg nem áll össze a tészta, adhatunk hozzá pici tejfölt (ha van otthon), vagy vizet. Összegyúrjuk. Kellemes tapintású, lágy, de nem ragacsos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk.
  2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 
  3. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk (legyen köztük 1-1,5 cm távolság, mert sütés közben picit terülni fognak).
  4. Előmelegített 170 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 12-13 percig sütjük. Világosak maradjanak a kekszek! Amikor már a szélei itt-ott halványan kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből!
TIPP:
1. Ha friss levendulából készítjük, akkor a levendula virágokat húzzuk le a száráról, öblítsük le vízzel, majd egy papírtörlőre terítsük szét, szárítsuk meg! Száradás után morzsoljuk össze egy picit és már használhatjuk is a süteménybe.
2. Sütés után a még forró kekszeket meghempergethetjük levendulás porcukorba is - még finomabb lesz!
3. A levendulás porcukor az alábbiak szerint készül: egy kis befőttes üvegbe tegyünk 1 evőkanál szárított levendulát és 3 evőkanál porcukrot, zárjuk le a tetejét, rázzuk össze, majd hagyjuk állni 1-2 napig. Utána szitáljuk át a porcukrot, a fennmaradt levendulát pedig felhasználhatjuk süteményekhez.

Munkafolyamat





Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nagyon finom és nagy sikert arattam vele és levendulás porcukorba forgattam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi! :)
      Mostanában készülök majd megsütni. A forgatáshoz a porcukrot összekevertem a levendulával, és az ajánlott 1-2 napot kivárom az ízek összeérése végett.
      Azt szeretném megkérdezni, hogy a vaj helyett rakhatok-e zsírt, és ha igen, mennyit? Gondolom kevesebbet mint a vaj.

      Törlés
    2. Szia Zsuzsi!
      Nagyon örülök, hogy elkészíted, nagyon finom keksz!
      Készítheted zsírral is, de a zsírtól omlós, porhanyós lesz. Ami egyáltalán nem rossz, mert én pl. imádom a porhanyós kekszeket (jobban mint a keményebb, ropogósabb fajtákat), csak amiatt írom le, hogy mire számíts. :)
      Illetve nyilván vajjal készítve finom vajas íze lesz. Ettől függetlenül én is nagyon szeretek zsírt használni a süteményekhez. De lehet, hogy ennek a keksz jobban áll a vaj, finomabb lesz vele. Mi lenne, ha a zsír és vaj keverékével készítenéd? Pl. 10 dkg vaj + kb. 8 dkg zsír.
      Egyébként ha csak zsírral készíted, akkor zsírból mindig 20 %-kal kevesebb kell a megadott vaj mennyiségéhez képest.
      Jó sütést! :)

      Törlés
    3. Köszönöm-szépen az őszinte válaszod Gabi, én is vajjal fogom készíteni, a tökéletes íz és állag érdekében. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban