Citromos levendulás keksz
Évekig készültem levendulás kekszet sütni, de valami mindig visszatartott. Most megsütöttem, és bevallom, nem gondoltam, hogy ennyire finom! A citromos-levendulás íz elég ütős párosítás és mindez egy omlós vajas keksszel kombinálva. A családom kedvence lett.
A kisfiam vásárolt nekem egy csokor levendulát június közepén, amikor az osztállyal elsétáltak az iskolából a levendulamezőre. Egy részéből készítettem egy szép szárított csokrot, hogy megmaradjon egész évben emlékként a lakásban, a másik részét pedig lemorzsoltam sütéshez használva. A nyári hónapokban gyakran készítek ilyen levendulás kekszet - ennyire ízlik nekünk. 😊
Hozzávalók:
kb. 55 darabhoz
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
3 enyhén csapott evőkanál megmosott, szárított levendula
1 tojássárgája
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
egy kisebb citrom reszelt héja (bio)
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
ÉS GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK
megrendelhetők webáruházunkban az alábbi linken: 👇
Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, levendulával és citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ha esetleg nem áll össze a tészta, adhatunk hozzá pici tejfölt (ha van otthon), vagy vizet. Összegyúrjuk. Kellemes tapintású, lágy, de nem ragacsos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk (legyen köztük 1-1,5 cm távolság, mert sütés közben picit terülni fognak).
- Előmelegített 170 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 12-13 percig sütjük. Világosak maradjanak a kekszek! Amikor már a szélei itt-ott halványan kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből!
Nagyon finom és nagy sikert arattam vele és levendulás porcukorba forgattam.
VálaszTörlésKedves Gabi! :)
TörlésMostanában készülök majd megsütni. A forgatáshoz a porcukrot összekevertem a levendulával, és az ajánlott 1-2 napot kivárom az ízek összeérése végett.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a vaj helyett rakhatok-e zsírt, és ha igen, mennyit? Gondolom kevesebbet mint a vaj.
Szia Zsuzsi!
TörlésNagyon örülök, hogy elkészíted, nagyon finom keksz!
Készítheted zsírral is, de a zsírtól omlós, porhanyós lesz. Ami egyáltalán nem rossz, mert én pl. imádom a porhanyós kekszeket (jobban mint a keményebb, ropogósabb fajtákat), csak amiatt írom le, hogy mire számíts. :)
Illetve nyilván vajjal készítve finom vajas íze lesz. Ettől függetlenül én is nagyon szeretek zsírt használni a süteményekhez. De lehet, hogy ennek a keksz jobban áll a vaj, finomabb lesz vele. Mi lenne, ha a zsír és vaj keverékével készítenéd? Pl. 10 dkg vaj + kb. 8 dkg zsír.
Egyébként ha csak zsírral készíted, akkor zsírból mindig 20 %-kal kevesebb kell a megadott vaj mennyiségéhez képest.
Jó sütést! :)
Köszönöm-szépen az őszinte válaszod Gabi, én is vajjal fogom készíteni, a tökéletes íz és állag érdekében. :)
Törlés