Linzer alaptészta
A legfinomabb linzer alaprecept puhán omlós, vajas tésztával. Ez a tészta használható aprósüteményeknek, pitéknek, kosárka süteményeknek, és sütipecsétekhez is tökéletes, megmarad a minta.
Hozzávalók
a világos tésztához:
kiszúró
forma nagyságától függően kb. 100 darabhoz
60 dkg
finomliszt
1 csipet só
20 dkg
porcukor
40 dkg vaj
1 egész
tojás
1
tojássárgája
esetleg 1-2
evőkanál víz (opcionális)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját. Ha nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
- Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-35 percre.
- Tetszés szerinti süteményhez felhasználjuk: aprósüteményekhez, pitékhez, kosárka süteményekhez, sütipecséthez.
Tipp:
1. A nyert tésztát 1-2 napig hűtőben is tárolhatjuk, ha előre be szeretnénk gyúrni. Illetve le is fagyaszthatjuk - ebben az esetben használat előtti este kivesszük a fagyasztóból, betesszük éjszakára hűtőbe, hogy kiolvadjon.
2. A tésztát tojás nélkül is elkészíthetjük, akkor 1 dl víz vagy tej kell hozzá, hogy összeálljon.
3. A tésztát ízesíthetjük reszelt citrom- vagy narancshéjjal, esetleg kb. 6 evőkanál darált mogyoróval, mandulával, dióval - ezeket a liszthez keverjük, mielőtt összemorzsoljuk a vajjal.
4. Amennyiben ebből a tésztából linzer aprósüteményt készítünk, 4-5 mm vastagra nyújtsuk és szaggatás után tepsibe téve előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-9 percig süssük.
Jó étvágyat!
Kedves Gabriella! Hány fokon sütjük és mennyi percig? Köszönöm szépen.
VálaszTörlés180 fokon sütjük és kb mennyi ideig ?
VálaszTörlésKedves Gabriella,mennyi a sutesi ido es hany fokon?
VálaszTörlésGabika, most készítem,hány fokon és meddig süssem, légkeveréses sütőm van,köszönöm 🥰
VálaszTörlés