Karácsonyi linzer

Az egyik legfinomabb, puhám omlós, vajas linzertésztából karácsonyi aprósüteményt készíthetünk. A tészta egy részébe kakaópor is kerül, hogy egy kicsit változatosabb legyen az ünnepi asztalon. Sütipecsétekhez is tökéletes.



Hozzávalók a világos tésztához:

kiszúró forma nagyságától függően kb. 100 darabhoz

60 dkg finomliszt

1 csipet só

20 dkg porcukor

40 dkg vaj

1 egész tojás

1 tojássárgája

esetleg 1-2 evőkanál víz (opcionális)

 

A kakaós tésztához:

15 dkg finomliszt

egy pici csipet só

8 dkg porcukor

10 dkg vaj

1 evőkanál (enyhén csapott) cukrozatlan kakaópor

1 tojássárgája

esetleg 1 evőkanál víz (opcionális)

 

+ sárgabarack lekvár (vagy hasonló savanykás, sütésálló lekvár)

 

S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M

és a pöttyös kézműves kerámiák 

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A világos tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját. Ha nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
  2. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-35 percre. 
  3. A kakaós tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, kakaóporral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Ha szükséges adhatunk hozzá 1 evőkanál vizet, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Könnyen kezelhető, de ne ragacsos tészta legyen. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-35 percre.
  4. A világos tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk. A lemaradó részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
  5. Késsel óvatosan a kiszaggatott kis tészták alá nyúlunk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
  6. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 8-9 percig sütjük. Ne süssük túl, világos maradjon a tészta! Ha a széle itt-ott kezd barnulni, vegyük ki a sütőből! Hagyjuk kihűlni.
  7. A kakaós tésztával ugyanígy járunk el: enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A lemaradó részeket, összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
  8. Egy késsel óvatosan a tészták alá nyúlunk, sütőpapíros tepsire helyezzük.
  9. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-9 percig sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl! Hagyjuk kihűlni.
  10. Lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk, porcukorral meghintjük a tetejét.





Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban