Karácsonyi linzer
Az egyik legfinomabb, puhám omlós, vajas linzertésztából karácsonyi aprósüteményt készíthetünk. A tészta egy részébe kakaópor is kerül, hogy egy kicsit változatosabb legyen az ünnepi asztalon. Sütipecsétekhez is tökéletes.
Hozzávalók
a világos tésztához:
kiszúró
forma nagyságától függően kb. 100 darabhoz
60 dkg
finomliszt
1 csipet só
20 dkg
porcukor
40 dkg vaj
1 egész
tojás
1
tojássárgája
esetleg 1-2
evőkanál víz (opcionális)
A kakaós
tésztához:
15 dkg
finomliszt
egy pici
csipet só
8 dkg
porcukor
10 dkg vaj
1 evőkanál (enyhén csapott) cukrozatlan kakaópor
1
tojássárgája
esetleg 1
evőkanál víz (opcionális)
+
sárgabarack lekvár (vagy hasonló savanykás, sütésálló lekvár)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A világos tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját. Ha nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
- Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-35 percre.
- A kakaós tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, kakaóporral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Ha szükséges adhatunk hozzá 1 evőkanál vizet, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Könnyen kezelhető, de ne ragacsos tészta legyen. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30-35 percre.
- A világos tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk. A lemaradó részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
- Késsel óvatosan a kiszaggatott kis tészták alá nyúlunk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
- Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 8-9 percig sütjük. Ne süssük túl, világos maradjon a tészta! Ha a széle itt-ott kezd barnulni, vegyük ki a sütőből! Hagyjuk kihűlni.
- A kakaós tésztával ugyanígy járunk el: enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A lemaradó részeket, összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
- Egy késsel óvatosan a tészták alá nyúlunk, sütőpapíros tepsire helyezzük.
- Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-9 percig sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl! Hagyjuk kihűlni.
- Lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk, porcukorral meghintjük a tetejét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése