'RÉGIMÓDI' DIÓTORTA

Klasszikus forma, hagyományos ízvilággal. Annyira finom ez a diótorta, hogy elmondani nem igazán lehet, inkább meg kell kóstolni. 😊 De már a recept elolvasása után is el lehet képzelni, mit érzünk akkor, amikor falatozzuk a kis desszertes villával. Szóval olvassátok nyugodtan végig a receptet, biztos vagyok benne, hogy megtetszik Nektek. 😍

Apukám 80. születésnapjára készítettem nagy-nagy szeretettel. 💕 Vacsora után tökéletes szülinapi desszert volt, nagyon örült neki. 😊



Hozzávalók a tésztához:

22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

8 nagyobb méretű tojás

16 dkg kristálycukor

2 csapott evőkanál darált dió

1 csomag sütőpor (12 g)

20 dkg finomliszt

 

A diókrémhez:

3 evőkanál finomliszt

5 evőkanál kristálycukor

5 dl tej

25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

10 dkg porcukor

8 púpos evőkanál darált dió

1-2 evőkanál rumaroma (ízlés szerint)

1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)

 

+ 4 evőkanál sárgabarack lekvár

 

+ 1 dl felvert tejszínhab fél tasak habfixálóval a díszítéshez

+2-3 marék darált dió

és 1 marék darabokra vágott dió vagy cukorgyöngy

 

L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

 megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu 

 

Elkészítés:

  1. A krémhez 4 dl tejet beleöntünk egy lábasba a kristálycukorral, az 1 dl tejben simára/csomómentesre keverjük a lisztet, majd hozzáadjuk a cukros tejhez és a közepestől picit kisebb lángon folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Valóban folyamatosan és gyorsan kevergessük, különben leég az alja és csomós lesz! Amikor már bugyog, vegyük alacsony lángra és még főzzük keverve kb. 1 percig, így nem lesz liszt ízű. A megfőtt krémet a lábassal hideg vízbe állítjuk és kevergetve kihűtjük, majd félretesszük.
  2. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a megmosott citrom reszelt héját és a rumaromát, melyekkel összekeverjük, és hozzákeverjük a darált diót is. Összehabosítjuk a kihűlt!! lisztes krémmel és betesszük a hűtőbe kicsit dermedni, hogy könnyebb legyen rákenni a tortára.
  3. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. Az oldalára magasabban tegyük a papírt, mint amekkora a forma, mert szép magas piskóta lesz.
  4. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket kezdjük felverni, majd a félig felvert fehérjékhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Ezután keverjük bele a tojássárgákat 3 részletben. Szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet is, végül a darált diót. Beleöntjük a formába és az előmelegített 160 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 60 percig sütjük. A sütési idő függ a sütőtől és attól is, hogy a tortaforma milyen anyagú, úgyhogy mindenképp végezzünk tűpróbát egy hosszú késsel vagy hústűvel! Ha már nem ragad a tészta a tűre vagy késre, akkor megsült. Előfordulhat, hogy 60 percnél tovább kell sütni.
  5. A megsült piskótát egy süteményrácsra tesszük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben amikor már langyos, 3 egyenlő lappá vágjuk egy recés késsel. 
  6. Ha teljesen kihűltek a piskótalapok, akkor megtöltjük a krémmel: alsó tortalap, erre rákenjük a sárgabarack lekvár felét, majd egyenletesen elkenjük rajta a diós krém kb. 1/3-át. Majd jön a második tortalap, amire rákenjük a maradék sárgabarack lekvárt, erre jön a diós krém  másik 1/3-a. Végül ráhelyezzük a felső tortalapot, melynek a tetejét és oldalát is körbekenjük a maradék diós krémmel. 
  7. A torta oldalát meghintjük a darált dióval, az apróra vágott diót vagy cukorgyöngyöt pedig a torta tetején középre szórjuk.
  8. Az 1 dl tejszínt felverjük a fél tasak habfixálóval és csillagcsöves nyomózsákba téve kidíszítjük a tortát. 
  9. A tortát minimum 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni, de az a legjobb, ha 1 éjszakát a hűtőben áll, mert úgy igazán finomra összeérnek az ízek. De már 2-3 óra után is fogyasztható.
 

 

 

 

Jó étvágyat!  

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Pont most keresek tortareceptet egy igazán különleges alkalomra, és ez nagyon-nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban