2019. október 22., kedd

Méteres kalács torta - pici fiam születésnapjára 💙

A klasszikus sütemény tortaként is imádni való! 💕 A két színű pihe-puha, laza piskótát olyan jól kiegészíti a halvány rózsaszín puncsos krém - kinézetre és ízre is. Az étcsokoládé máz pedig "hab a tortán". 😊😋 A méteres kalács torta felszeletelve ugyanolyan mutatós, mint a méteres kalács sütemény. Éppen ezért, ha szeretitek ezt a sütit, akkor feltétlenül készítsétek el tortaként is - szülinapra, karácsonyra... vagy bármilyen alkalomra, mert nagyon-nagyon finom!

Imádom a méteres kalács süteményt! Nagyon! De bevallom ritkán készítem, főleg az utóbbi években, mert a két kisfiam mellett mostanában igyekszem minél egyszerűbb sütiket készíteni az ünnepekre is. Sem időm, sem energiám nincs bonyolult süteményekhez, ezért gondoltam, hogy most tortaként készítem el, mivel így sokkal egyszerűbb. A gyors alappiskóta receptem alapján készítettem el a kétféle tésztát, a krémet pedig a méteres kalács receptem alapján. Mivel a méteres kalács süteményen sincs semmi dekoráció az étcsokoládé mázon kívül, ezért a torta tetejére sem tettem semmi plusz dekorálást, csak így 'minimalista' stílusban hagytam. Érdekes, mert a minimál stílust az életben nem nagyon kedvelem, de a torták közül mégis vagy a minimál vagy a klasszikus kinézetű tetszik. Nem szeretem, ha egy torta teteje  zsúfolásig meg van pakolva mindennel, pedig tudom, hogy mostanában ez is nagyon divatos. De egy torta egyébként is igencsak laktató, szerintem felesleges telepakolni pluszban rengeteget egyéb kalóriával. Viszont meg ne haragudjon senki, ha esetleg valakinek a zsúfolt torta jön be - nem baj az, ha különböző az ízlésünk. 😚

Visszatérve az én kis tortámhoz... szerintem nagyon szép lett így egyszerű kinézettel is. Főleg azért örültem neki, mert az utolsó pillanatban készítettem el a kisfiam születésnapján, boldog voltam, hogy alig 2 óra alatt össze tudtam hozni úgy, hogy közben mostam, főztem, porszívóztam, gyerekeket ebédeltettem stb. Az előtte lévő napon akartam elkészíteni a tortát, de nem volt időm az előkészületekre, ezért aznap délben kezdtem el sütni a piskótát, majd gyorsan elkészítettem a krémet - délután gyorsan összeállítottam, zsupsz be a hűtőbe dermedni legalább 30-40 percre és este 6 órakor a vacsora után már szeleteltük. 
Minden születésnap előtt elhatározom, hogy előtte nap elkészítem a tortát, hogy legyen elég időm "pepecselni" egy igazán szép tortával, de mindig úgy jönnek össze a dolgok, hogy a szülinap előtti napon itthon sem vagyok egész nap - mindig menni kell valahová. Ezért sajnos minden családtag születésnapjára kapkodva készítem el a tortákat, az elfogyasztás előtt alig 2-3 órával. De a lényeg, hogy végül minden szülinapra készül torta így vagy úgy! 😊





A sárga piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
6 g sütőpor (fél csomag)

A kakaós piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
10 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
9 g sütőpor (3/4 csomag)

A krémhez:
2 csomag puncs pudingpor 
5 dl tej
5 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl meggylé (befőttlé vagy rostoslé)
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, de kalkuláljuk bele, hogy a befőttlé vagy rostoslé is édes!)
 3 evőkanál rum, ha nem nem fogyasztanak belőle gyerekek!
(én most a rumot kihagytam, mivel a kisfiamnak készült a torta és picit evett belőle Ő is)  

A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj


Esti lámpafénynél az ünnepi asztalnál készült egy gyors fotó a felvágott tortáról is, hogy lássátok, milyen szép és mutatós szeletelve

    

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra! A tortaformát enyhén kivajazzuk, liszttel meghintjük, az aljára sütőpapírt vágunk.
  2. A sárga piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!)
  3. A megsült piskótát egy tompa késsel körbelazítjuk a formában és még melegen óvatosan kiborítjuk egy süteményrácsra, kihűtjük! Elmossuk gyorsan a tortaformát, megtöröljük, ismét enyhén kivajazzuk/lisztezzük, az alját sütőpapírozzuk.
  4. A kakaós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a sütőpor-liszt-kakaópor keverékét, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük - vagy tűpróbáig! A megsült piskótát körbelazítjuk egy tompa késsel a formában, majd kiborítjuk egy rácsra, kihűtjük!
  5. A kihűlt piskótákat recés késsel középen vízszintesen kettévágjuk, így kapunk 2-2 lapot.
  6. A krémhez a pudingporokat és a cukrot egy lábasba tesszük, öntünk hozzá kb. 1,5 dl tejet, gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és a meggylevet is és alacsony lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízbe állítjuk és kevergetve kihűtjük a krémet.
  7. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a rumot, majd összeöntjük a pudingos krémmel és összekeverjük.
  8. A krémet 'gondolatban' 4 részre osztjuk. Az egyik kakaós tortalapot egy tortatálra/tányérra helyezzük, lekenjük egyenletesen a puncsos krém egynegyedével. Rátesszük az egyik sárga tortalapot, erre jön a krém másik negyede, majd a kakaós tortalap másik része, erre a krém harmadik része, majd a sárga piskóta. A kimaradt krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát is. 
  9. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a torta tetejét úgy, hogy egy kicsit az oldalán is lefolyjon a csoki. 
  10. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit összeérjen a torta, dermedjen a krém. Érdemes fogyasztás előtt 20 perccel kivenni a hűtőből és akkor szépen lehet szeletelni. 
 
A piskóta lapok itt még várakoznak a finom krémre
  
            
Jó étvágyat!

Végül hoztam pár szülinapos képet is 💙  





Háttérben a szüleimtől kapott kerti rózsacsokorral 😍



 

6 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot a pici fiúnak, most született és tessék már három éves.Gabika nagyon ügyes vagy,remek lett a torta és biztos finom is.

    VálaszTörlés
  2. Napokban volt eszemben a méteres kalács, de hamarosan sütök én is tortàt.
    Sok boldogságot kisfiának és az egész Családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a jókívánságokat. :)
      Érdemes elkészíteni ezt a tortát, mert tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom.

      Törlés
  3. De szép gyerekek!
    Boldog szülinapot kívánok!

    VálaszTörlés
  4. De jó ötlet így tortásítani, nagyon szeretem a méteres kalácsot! Boldog szülinapot a kisfiadnak!

    VálaszTörlés