2019. augusztus 24., szombat

Mini tekercsek: diós-kakaós-mazsolás és kókuszos-málnalekváros

Imádok aprósüteményeket készíteni! Egyrészt olyan jó vele megtölteni a kekszes dobozokat, másrészt az is jó érzés, amikor az embernek egy kis nassolni valóhoz van kedve napközben, akkor van mihez "nyúlni". 
Ezek a mini tekercsek különösen kedvenceim, mert gyorsan, egyszerűen elkészül kevés hozzávalóval, ráadásul kétféle töltelékkel készítem, tehát van miben válogatni: ki melyiket kívánja, szereti. Ünnepi aprósütinek vagy csak egy egyszerű  hétköznapi nassolni valónak is remek választás. Én Anyukám névnapjára készítettem még a múlt hétvégén. Nagyon finom! El is fogyott egy szempillantás alatt. 😊





Hozzávalók a tésztához:
kb. 50 darabhoz
12 dkg puha vaj
5 dkg kristálycukor
1 csipet só
40 dkg finomliszt
kb. 20-22 dkg tejföl

A diós-kakaós töltelékhez:
2-3 dkg puha vaj
3 csapott evőkanál kristálycukor
2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
2 evőkanál darált dió

A kókuszos-málnalekváros töltelékhez:
2 evőkanál málnalekvár
2 evőkanál kókuszreszelék
 1 marék aszalt áfonya (elhagyható)


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken: 



Elkészítés: 
  1. A megmosott mazsolát beáztatjuk a rumba.
  2. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót, lisztet, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Kétfelé osztjuk.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra kb. 3 mm vastagra: lekenjük egyenletesen a puha vajjal, meghintjük a cukorral elkevert kakaóporral úgy, hogy a tészta felső szélénél hagyjunk 2 cm-t üresen, hogy feltekerés közben ne folyjon ki a töltelék. A cukros-kakaóporos felületre ráhintjük a darált diót és a rumos mazsolát. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe max. 20 percre (vagy amíg kemény nem lesz, de ne fagyjon meg!). De betehetjük a hűtőszekrénybe is kb. 2 órára, hogy jó kemény legyen.
  4. A másik tésztát is ugyanúgy kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 3 mm vastagra: lekenjük egyenletesen a málnalekvárral, meghintjük a kókuszreszelékkel és ha van, akkor az aszalt áfonyával is. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 2 órára vagy a mélyhűtőbe 20-30 percre. 
  5. A megdermedt/kemény rudakat felszeleteljük kb. 1 cm vastagra és a kis tekercseket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
  6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. Világos maradjon, mert ha túl sütjük, akkor kemény lesz! Ha a szélei picit barnulni kezdenek, vegyük ki! Lehet, hogy ekkor még túl lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, megfelelő lesz az állaga. 
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk vagy zárt dobozban tároljuk. 

 Sütés előtt

     



Jó étvágyat!

Pár kedves és kedvenc fotó az idei nyaralásainkról...


Balatonalmádi, 2019. július

 
  Balatonalmádi, 2019. július

 

Tihany, 2019. július

  
Várpalota, 2019. július


 
 Várpalota, 2019. július

  

3 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    A receptet köszönöm, azt kérdezném, hogy a tésztájába nem kell tojás?
    Szeretném megsütni, köszönöm a válaszodat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!
      Szívesen a receptet.
      Ebbe a tésztába nem kell tojás. Készítsd el nyugodtan, ízleni fog.
      Jó sütögetést kívánok!
      Üdvözlettel

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm, azóta sajnos sokat gondoltam erre a sütikére
    :-)
    főleg, hogy a lányomék lassan indulnak nyaralni...nekik is jó lenne

    VálaszTörlés