Expressz epres-tejszínes torta

Ez a torta tényleg expressz módon készült, kicsit minimalista stílusban, alig néhány alapvető hozzávalóval - a tészta puha és laza, a blogomon található gyors alappiskóta + egy kis tejfölös tejszínhabos krém. Díszítésként pedig bármilyen gyümölcs lehet, nálam most az eper a sláger, mivel az érik a kertben. Szóval a puha piskóta és az egyáltalán nem tömény, inkább kellemesen üdítő tejszínes krém nagyon klassz párosítás, nagyon eteti magát. Ha gyorsan kell tortát készíteni valamilyen alkalomra, akkor ez lesz a megfelelő recept! Bárhol, bármikor megállja a helyét!

Milán imád tortát kapni: csak egy kis szeletet eszik belőle mindig, de maga az az érzés, hogy tortát kap, nagyon boldoggá teszi - olyan lelkesen tud örülni minden apró dolognak. A tortát Neki és Zalánnak készítettem gyereknapra. Zalán 2 és fél éves, de még semmilyen édességet nem szoktam adni neki - viszont Anya süteményeiből egy picike kóstolót mindig kap. 
Mivel vasárnap nem voltunk itthon (kirándultunk), így még előtte szombat délután készítettem a tortát, és ezzel köszöntöttem Őket gyermeknap alkalmából. 💕




Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
5 db közepes tojás
16 dkg kristálycukor
16 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
2 dl habtejszín
2 dl sűrű tejföl
5 dkg porcukor
1 csomag habfixáló

+ a díszítéshez pár szem eper vagy bármilyen idény gyömölcs


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

      

Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát enyhén vajazzuk ki. Ha nincs két formánk, akkor a tésztamasszát kettévesszük és egymás után sütjük ki a formában. Csak a két sütés között mossuk ki és töröljük szárazra a formát!
  2. Az egész tojásokat (nem kell szétválasztani!) verjük habosra a cukorral (fehéredésig, míg a cukorszemcsék elolvadnak). Majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet és óvatosan keverjük össze. Válasszuk ketté a tésztamasszát és egyengessük el a két formába (vagy egymás után süssük, ahogy fentebb írtam). 
  3. Légkeveréses sütőben sütjük 170 fokon kb. 20 percig, de a sütési idő a sütőtől függ, inkább végezzünk tűpróbát!
  4. A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk!
  5. A krémhez a tejfölt simára keverjük a porcukorral, felverjük a tejszínhabot a habfixálóval, majd összekeverjük a tejföllel. 
  6. A krém felét elsimítjuk az egyik tortalapon, ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd a torta tetejét és oldalát is körbekenjük. A megmosott, megtisztított, szeletelt gyümölcsökkel díszítjük.
Tipp: Gyümölcsdarabokat a torta megtöltéséhez is használhatunk: amikor kettéválasztottuk a krémet, az egyik felébe keverjünk megmosott, szárazra törölt, feldarabolt gyümölcsöket és így kenjük rá a tortalapra, tegyük rá a másik tortalapot és kenjük le krémmel a tetejét/oldalát. 


Jó étvágyat!


Gyermeknapon Sárospatakon kirándultunk 💗


 

Megjegyzések

  1. Nagyon finom lehet ez a torta!!!
    "...tortaforma alját béleljük ki sütőporral..." 😀 Hirtelen kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e... Ilyet még nem is hallottam! De aztán végig olvasva a receptet, rájöttem hogy sütőpapírra gondolhattál ☺️
    Milyen nagyok már a gyerekek! Nagyon szép családod van! ♥️

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam a receptet és jó lett :) köszönjük szépen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban