Nutellás-lekváros csavart napsugár

Szép kalácsot sütöttem - ráadásul nagyon finom, ezért nem csak gyönyörködtünk benne, hanem meg is ettük. 😊 A tésztája a joghurttól könnyed, levegős, pihe-puha - a mogyorókrém + málnalekvár párosa pedig nagyszerű töltelék kombináció együtt. De tulajdonképpen bármivel tölthetjük: dióval, mákkal, kakaóval, túróval stb.
A családommal azon ritka példányok közé tartozunk, akik nem nagyon szeretik a nutellát - számunkra túl édes, de néha megkívánjuk és veszünk egy üveggel. Utána pedig sokáig várakozik felbontva a hűtőben, hogy kezdjünk vele valamit. Most is így jártam, ezért találtam ki ezt a nutellás kalácsot, hogy elfogyjon a nutella ...és hogy kicsit ellensúlyozzam a mogyorókrém édességét, gondoltam "feldobom" egy kis - tavaly nyáron főzött - savanykás málnalekvárral. 
Egyébként ez a napraforgó kalács megtalálható a blogomon sós változatban is

 


Hozzávalók a tésztához:
2 kalácshoz
50 dkg finomliszt átszitálva
1 tojás
150 g joghurt  
3 evőkanál olaj
3 evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz

A töltelékhez:
5-6 evőkanál mogyorókrém (vagy ízlés szerint)
5-6 evőkanál málnalekvár vagy más savanykás lekvár
(lehet szeder-, eper-, sárgabarack-, ribizli-, narancs lekvár is)

+ a tetejére egy kisebb tojás felverve


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált lisztben elkeverjük a joghurtot és a tojást, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tésztát kell kapnunk! (Pici liszt vagy pici langyos víz hozzáadásával korrigáljunk az állagán.) Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 4 egyenlő gombóccá formázzuk, majd kinyújtjuk az egyik gombócot vékony kör alakúra (kb. 4 mm vastag legyen), a nyújtófa segítségével ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Egyenletesen megkenjük a mogyorókrém felével, majd erre rákenjük a lekvár felét. 
  4. Kinyújtjuk a másik gombócot is ugyanekkora kör alakúra, majd ráhelyezzük a töltelékkel megkent tésztára. A közepére enyhén rányomunk egy poharat, hogy meglátszódjon a pohár karimája - ez lesz a kiindulópont, innen kezdjük el cikkekre vágni a tésztát (lásd az alsó képeken!). Majd minden cikket megcsavarunk háromszor. 
  5. A kalács tetejét lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  6. A másik két tésztagombóccal ugyanígy járunk el, tehát így 2 kalácsunk lesz.

A munkafázis fotói



  

Jó étvágyat!
  

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban