Csirkebecsinált-leves

Különlegesen finom ez a leves - ráadásul roppant egyszerű és gyorsan elkészíthető: az előkészületekkel és főzéssel együtt szűk 1 óra és már kanalazható is! Könnyed, nem terheli meg a pocakunkat, tehát minden téren ideális vacsora a rohanós hétköznapokon. 
A férjem (aki nagyon válogatós és ínyenc az ételek terén) mindig két tányérral eszik ebből a levesből egymás után - ez szerintem mindent elárul. 




Hozzávalók:
kb. 4 személyre
50 dkg csirkemell vagy egy egész kis csirke
1 evőkanál kacsa- vagy libazsír (helyettesíthető olajjal)
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem
10 dkg zeller
1 kis csokor petrezselyem zöldje
pár szál friss vagy 1 kávéskanál szárított tárkony
1,5 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint




 

Elkészítés:
  1. A megmosott, megtisztított sárgarépát és petrezselymet vékony karikákra vágjuk, a zellert apró kockákra. A megmosott csirkemellet szintén apró kockákra vágjuk. 
  2. Ha nem csirkemellel, hanem egy egész kisebb csirkével készítjük a levest, akkor a csirkét a következőképpen daraboljuk fel: levágjuk róla a szárnyát - levágjuk a szárnytöveket, a szárnyat pedig kétfelé metéljük. A combokat is lekanyarítjuk: a felső combot kétfelé vesszük, az alsót 1-2 helyen mélyen bevágjuk. Szétválasztjuk a mellrészt a far-háttól. A mellhúst leszedjük a csontról, hatfelé osztjuk. A far-hátról levágjuk a nyakat, a többit 2-3 felé szedjük.  
  3. Egy nagyobb fazékba tesszük az evőkanálnyi zsírt - közepes lángon - rádobjuk a húst és kevergetve addig pirítjuk, míg kifehéredik. Majd beletesszük a zöldségeket is, együtt pirítjuk még néhány percig. 
  4. Ráöntünk másfél liter vizet, hozzáadjuk a tárkonyt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd teszünk a lábasra egy fedőt és nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 
  5. Közben a lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük és adunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. 
  6. Ha a hús és a zöldségek már puhák (megfőttek), akkor a forró levesből kiveszünk egy szedőkanálnyit a tejfölös-lisztes keverékhez - elkeverjük, majd ezt hozzáöntjük a leveshez, simára eloszlatjuk benne, összekeverjük és még pár percig együtt forraljuk. Közben megkóstoljuk a levest: ha még kell, utóízesítjük a sóval, borssal.
  7. A megmosott, finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.

  
   
Jó étvágyat! 

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban