2018. július 19., csütörtök

Sajtos rugelach

Olyan finom ez a kis sajtos aprósütemény! Belül puha, kívül kicsit ropogós, imádni való. Azt szokták mondani, hogy frissen a legfinomabb, de nálunk maradt másnapra néhány darab (melyet csak egy tányérra tettem papírszalvétával letakarva) és másnap is ugyanolyan finom volt. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!






Hozzávalók:
24 darabhoz
20 dkg finomliszt
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 csapott kávéskanál só
12 dkg natúr krémsajt

+ 15 dkg reszelt sajt
(pl. trappista, edámi, gouda)

+ a tetejére a lekenéshez 1 kisebb tojás felverve




Elkészítés:
  1. A krémsajtot a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a tészta elég ragadós és lágy. (Az sem baj, ha egy egész éjszakára a hűtőben hagyjuk és másnap formázzuk, töltjük.)    
  2. A hűtőből kivéve kettévágjuk és alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket 25 cm átmérőjű kör alakúra. (Legyen szabályos, mert úgy lehet szép cikkekre vágni és egyformák lesznek a  kifli tekercsek.)  
  3. A kinyújtott tésztát egyenletesen megszórjuk a reszelt sajt felével, kicsit rányomkodjuk a tésztára, majd a kört 12 egyforma cikkre vágjuk. A szélesebb végétől indulva feltekerjük a kifliket. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is: kör alakúra nyújtjuk, sajttal szórjuk, cikkekre vágjuk, feltekerjük kifli alakúra. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütésen 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) 

 A munkafolyamatok képekben







Jó étvágyat!
  

6 megjegyzés:

  1. Megsütöttem, egyből dupla adaggal! :-) Tetszik, hogy omlós és extra sajtos. Mi köményt is szórtunk a tetejére; legközelebb (mert biztos, hogy lesz legközelebb :-) ) füstölt sajtot is teszek bele. Köszönöm a receptet, bekerült a receptes füzetembe. :-) Üdvözlettel: Pető Edit

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi! Elkészítettem ezt is a csokissal együtt és mindkettő nagyon finom lett! Köszi :)!!!

    VálaszTörlés
  3. Szia Gabi. Tömlős sajtkrém kerül bele? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsu!
      Mascarponét szoktam beletenni vagy bármilyen natúr krémsajtot, ami nem édes, nem sós.

      Törlés