2018. június 14., csütörtök

Habkönnyű (kakaós) angyalpiskóta

Nevét a hófehér, légiesen könnyed tészta miatt kapta. Bár nálam most kakaós változatban készült, de tojásfehérjés sütemény néven megtalálható a blogomon "fehér" tészta változatban is. Nem lehet elmondani, mennyire finom ez a pihe-puha sütemény, el kell készíteni és meg kell kóstolni! Az egész családom rajong érte. Az összegyűlt tojásfehérjék felhasználására remek választás. Imádom a tojásfehérjéből készült kevert tésztákat: például karácsonykor én a gyümölcskenyeret is tojásfehérjéből készítem.
3-4 hete készítettem Milán névnapjára ezt a nagyon finom, egyszerű piskótát - az idő hiánya miatt kerül még csak most megosztásra. 

 


Hozzávalók:
12 tojásfehérje
9 dkg finomliszt
3 dkg holland kakaópor
(vagy cukrozatlan hagyományos kakaópor)
1 csipet só
10 g sütőpor
20 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)




  

Elkészítés:
  1. A tojásfehérjéket egy nagy tálban félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Belekeverjük a vaníliakivonatot is.
  2. A keményre vert tojásfehérjéhez legalább 3 adagban hozzászitáljuk a liszt + kakaópor + só + sütőpor keverékét. Óvatosan keverjük hozzá. 
  3. A tésztamasszát enyhén kivajazott/lisztezett formába simítjuk és előmelegített 160 fokos, légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!)
  4. A megsült piskótát a formában kb. 30 percig hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan meglazítva a széleit, kiborítjuk. Szeletelve tálaljuk.  
Tipp:
1.  Általában kuglóf formában szokták sütni vagy valamilyen hasonló lyukas közepű formában. De nyugodtan készíthető tortaformában vagy tepsiben is.
2. Fagyasztott tojásfehérjéből is készíthető. Előző este kivesszük a tojásfehérjéket a fagyasztóból a hűtőbe és másnap süthetjük belőle az angyalpiskótát.



Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és legalább tudom használni a kuglóf formám is :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon finom és legalább tudtam hasznositani a lefagasztott tojásfehérjéket, köszönöm!

    VálaszTörlés