Tojásfehérjés sütemény
Az ünnepi sütögetések után volt lefagyasztva néhány tojásfehérje, gondoltam, felhasználom ehhez a sütihez. Nézzétek, milyen szép hófehér a belseje, és nagyon kellemes a tészta állaga. Egyszerű, de igazán finom, én egyik szeletet ettem a másik után, a férjem is azt mondta, hogy kellemes kis süti, Milán pedig egyenesen imádja az ilyen jellegű süteményeket. Nem is tartott sokáig nálunk ez a kis rúd. Magában is nagyon finom, kortyolhatunk hozzá teát, de ehetjük lekvárral, teavajjal is.
Ha fagyasztott tojásfehérjét használunk, előző nap vegyük ki a mélyhűtőből, tegyük a hűtőbe és másnap már használhatjuk.
Hozzávalók: 1 őzgerincformához
- 5 tojásfehérje
- 13 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 13 dkg sima liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
2. A vajat olvasszuk meg, majd hagyjuk hűlni.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a cukrot és szép simává verjük.
4. A sütőporral elkevert lisztet is fokozatosan hozzászitáljuk, összekeverjük. Végül hozzáadjuk a folyékony vajat és a citromlevet is, és simára keverjük a tésztát.
5. Kivajazzuk/lisztezzük a formát, egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 170 fokon légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben valószínű több ideig kell sütni, ezért végezzünk tűpróbát)
Tipp:
Tehetünk bele tejben áztatott mazsolát és apróra vágott csokoládét - úgy még finomabb és szaftosabb.
Tipp:
Tehetünk bele tejben áztatott mazsolát és apróra vágott csokoládét - úgy még finomabb és szaftosabb.
Jó étvágyat!
Forrás: Édes finomságok a Nagyi konyhájából
Olyan könnyűnek látszik, hogy szinte várom, hogy felrepüljön a tányérról ide hozzám - természetesen :-D - ... :)
VálaszTörlésJó kis recept, tea mellé, fantasztikus lehet :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki látszik mennyire könnyű lehet a tésztája. Nekem is csücsül a mélyhűtőbe pár fehérje, majd rászánom magamat és megsütöm ha legközelebb jönnek haza a gyerekek.Biztos hamar "elvarázsolnák" a tányérról:-))
VálaszTörlésNagyon szép a színe és az állaga is, finom lehetett! :) Már sokszor láttam ilyen fehérjéből készült sütit, de még nem próbáltam ki, itt az ideje! :)
VálaszTörlésNagyon jó lehet a tésztája, látszik a képről! Lekvárral fincsi lehetett.
VálaszTörlésPont 5 tojásfehérjém maradt ma ki is próbálom
VálaszTörlésNálam is folyamatosan gyűlnek a tojásfehérjék, most már van egy újabb remek receptem az elhasználásukra:-)
VálaszTörlésValóban amilyen egyszerű, olyan finom szaftos ez a sütemény. Érdemes észben tartani a receptet. :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy benéztetek hozzám, köszönöm szépen.
Ismerem és ha összegyűlik a fehérjém meg is szoktam sütni...Mondjuk elég régen nem sütöttem, mert mostanság híján vagyok fehérjékből...:o) Guszta!
VálaszTörlésTudod, hogy ebből lehetne méterest is csinálni? Mi éppen ilyen őzgerincformát használunk az elkészitéséhez :) Mivel nálunk már rég készült, ezért még mindig adós maradok a recepttel...
VálaszTörlésJó ötlet, köszi.
TörlésMár többször sütöttem,de kevertem hozzá darált diót,mazsolát,birsalmasajtot,vagy aszalt vagdalt gyümölcsöt,reszelt csoki.Attól függ mi van itthon.Gyorsan elfogy.
VálaszTörlésKipróbálandó, köszönöm az ötletet.
TörlésNagyon finom! Ha van tojásfehérjém csak ezt sütöm belőle! Olyan kis könnyű tészta, hogy pillanatok alatt megenném akár egyedül is! Köszönöm!
VálaszTörlésZsuzska
Kedves Zsuzska!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlik neked is ez a süti. Én is szeretem, mert amellett, hogy amilyen finom, könnyed, puha, olyan könnyű elkészíteni is.
Köszönöm, hogy írtál. :)
További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütögetést!
Üdv.: Gabriella