Gesztenyés bejgli

Idén karácsonykor nem tervezek bejglit sütni, csak hagyományos diós-mákos kalácsot, mert a családom a kalács tésztáját jobban szereti. Nekem mégis hetek óta a gesztenyés bejglin járt az eszem, csak kicsit nehezen került rá sor, mert most aztán tényleg belefulladok a teendőkbe. De szombaton végre megsütöttem a kedvenc bejglim tésztájával + a gesztenyés tekercs töltelékével. Csoda finom lett! A tészta puha és omlós, a töltelék pedig nagyon kellemes, nem száraz! rumos-gesztenyés. A baj az, hogy 1-2 szeletnél nem nagyon lehet megállni




Hozzávalók:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
1 csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája

A gesztenyés töltelékhez:
40 dkg gesztenyemassza (nálam most cukrozott)
2 evőkanál rum (esetleg helyettesíthető rumaromával)
1 teáskanál vanília kivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
3 enyhén csapott evőkanál búzadara
5 dkg kristálycukor

+ 1 tojás a tetejére


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:






Elkészítés:
  1. Először a tölteléket készítjük el, hogy ki tudjon hűlni! A cukrot elkeverjük a tejjel egy lábasban, hozzáadjuk a  búzadarát és alacsony lángon, kevergetve megfőzzük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumot, vaníliakivonatot (vagy vanília cukrokat) + simára keverjük a gesztenyemasszával. Félre tesszük hűlni!
  2. A tésztához a langyos tejben simára keverjük az élesztőt. A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül az élesztős tejjel összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha ragacsosnak érezzük, adjunk hozzá pici lisztet, vagy ha nem érezzük elég lágynak, adjuk hozzá pici tejet. Lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Két egyenlő részre osztjuk.  (Nem kell pihentetni és keleszteni.)
  3. Kinyújtjuk az egyik tésztát kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra (kivételesen nem lisztezünk a tészta alá nyújtáskor!). Egyenletesen megkenjük a gesztenyés töltelék felével úgy, hogy a felső részénél hagyunk ki kb. 2 cm-es részt üresen, hogy feltekerésnél ne csússzon ki a töltelék, könnyű legyen feltekerni. A két oldalát picit behajtjuk/ráhajtjuk a töltelékre és a felőlünk eső résznél fogva szorosan feltekerjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük úgy, hogy az alsó hajtás rész essen alulra. A másik tésztát is ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a töltelék másik felével, feltekerjük és beletesszük a sütőpapíros tepsibe a másik rúd mellé. Ne érjenek össze, mert még kelni fognak kicsit. 
  4. A tojást, melyet a tetejére szántunk, kettévesszük, a sárgáját picit felverjük villával, majd lekenjük vele a bejgliket és tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb. 40 percre.
  5. Amikor megszáradt a tojássárgája a tésztán, akkor kivesszük a hűtőből és lekenjük a bejgliket az enyhén felvert tojásfehérjével - ismét betesszük a hűtőbe kb. 30 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  6. Ha megszáradt a tojásfehérje is a bejglin, akkor kivesszük a hűtőből és mindkét bejglit jól megszurkáljuk! 4-5 helyen a 2-2 oldalán és a tetején is jó mélyen, ne sajnáljuk - szinte majdnem szúrjuk át a tésztát. 
  7. Az előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)




Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Boldog, békés karácsonyt kívánok Neked és szerető kis családodnak! És Isten éltesse ezt a csinos nagy fiút :-) A bejglid nagyon szép, kívül és belül egyaránt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Katalin - a kisfiam és családom nevében is.
      Meghitt, szép Karácsonyt kívánok én is!

      Törlés
  2. Olyan szép ez a kölök! :-) Isten éltesse az Ünnepeltet, Isten éltessen Titeket Gabicsek! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos a bejglid, mint minden, ami a kezed alól kikerül! Szép család vagytok, nagyon szép a tortája a mosolygós kisfiadnak! :)
    Sikerekben gazdag 2018-as évet kívánok egészségben, szeretben Neked és a családodnak! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia
    Boldog uj evet, jo egeszseget kivanok az egesz csaladnak!
    🙂

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm. Ebben a gesztenyésben nem kell fel futtatni az élesztőt a tejben? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó puha lett, én megtomtem aszalt szilvával, magokkal és a vegyes mixben lévő aszaltságokkal. Isteni finom. Az elején megijedtem, mert a tészta nem akart együttműködni.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom, a tésztával pedig egy álom volt dolgozni. Zsuzska

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban