Karfiolos-borsós csirkemell alagút

Egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós és isteni finom! A recept alapját az őzgerinces csirkemell receptem adta, melyet évek óta elég gyakran készítek. De mostanában szeretem picit átvariálni a bevált receptjeimet a más ízvilág kedvéért (no, nem mintha nem lenne több ezer új recept a tarsolyomban). Mivel volt itthon felhasználásra sorakozva karfiol és borsó, úgy gondoltam, egy kicsit megbolondítom most ezzel. Jól tettem, mert isteni lett! 😋 Nálunk tegnap sima hétköznapi vacsorára készült, de annyira jól néz ki, hogy egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. 




Hozzávalók:
1 db 30x10 cm-es formához
50 dkg csirkemell filé
20 dkg szeletelt bacon
10 dkg trappista sajt (vagy hasonló jellegű félkemény sajt)
1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 teáskanál szárított)
2 tojás
3 evőkanál finomliszt 
4 evőkanál tejföl
kb. 35 dkg karfiol (egy kisebb fej)
15 dkg borsó
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
 őrölt bors ízlés szerint

+ pici vaj a forma kikenéséhez


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:






Elkészítés:
  1. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és félpuhára főzzük. A kifejtett friss borsót is megmossuk és szintén félpuhára főzzük egy kis lábasban. (Ha konzerv borsót használunk, nem kell külön megfőzni.) A karfiolt és a borsót is leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
  2. De közben - amíg fő a karfiol és borsó - a csirkemellet megmossuk és apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a megmosott/lecsöpögtetett petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Majd összeállítjuk a zöldséges-húsos 'egyveleget': a csirkemellet, karfiolt, borsót, petrezselyemzöldet egy tálba tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a lisztet, mellyel simára keverjük, majd mehet bele a megtisztított/zúzott fokhagyma és só, őrölt bors ízlés szerint, valamint a sajt - alaposan összekeverjük. Ezt a masszát ráöntjük a zöldséges csirkemellre és kézzel jól összekeverjük. (Régebben nem tetszett, hogy a tv-ben Jamie Oliver mindig kézzel 'dzsamigálta' össze az ételeket, de később rájöttem, hogy milyen jól teszi, mert az ember a két kezével sokkal jobban érez mindent. Kézzel például nem törjük annyira össze a megfőtt zöldségeket sem - fakanállal keverve sokkal jobban összetörődnek.) 
  3. A formát kikenjük vajjal (nem kell sok vaj, de a sarkokat is jól kenjük ki). Majd a bacon szeleteket keresztben helyezzük a formába egymás mellé úgy, hogy a forma két oldalán egy picit kilógjon (lásd az alsó fotón). A tölteléket egyenletesen eloszlatva beletesszük, ráhajtogatjuk a bacon szeleteket.
  4. Sütőpapíros tepsire tesszük a formát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, egy késsel óvatosan körbelazítjuk a tölteléket a forma oldalainál, majd egy kesztyű vagy konyharuha segítségével kiborítjuk a sütőpapíros tepsibe. Visszatesszük a sütőbe és 220 fokon tovább sütjük kb. 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
  5. Hidegen és melegen is fogyasztható, illetve köret nélkül vagy párolt rizzsel. 




Jó étvágyat!
        

Megjegyzések

  1. Jó ötlet ez a zöldséges tuningolás kevesebb hús kell így hozzá és nagyon finom lehet! Az őzgerinces nálunk is kedvenc legközelebb elkészítem így talán a "húsimádók" nem veszik zokon:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Jó lehetett, hisz sok finomság van benne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy benéztetek és írtatok. Puszilok mindenkit! :)

      Törlés
  3. Szia.a liszt kimaradhat?vagy mit lehet helyette mert nem ehetek lisztet....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a liszt helyett több tojást kell beletenni és úgy megfelelő lesz az állaga.

      Törlés
    2. gluténmentesen készitve....zabpehelyliszt....vagy kölesliszt....remek mindkettővel.



      Törlés
  4. Hétvégi menü lesz,köszi a receptet puszi

    VálaszTörlés
  5. Ma megcsinálta. Páromnak nagyon izlett, azt mondta mindennap megenné.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet,karácsonyi menübe szerepelni fog.

    VálaszTörlés
  7. Karácsonykor ezt készítem, mivel nem szeretem a halat.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik ,kipróbálom!!Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban