2017. október 3., kedd

Réteges joghurtos-sajtos pogácsa

Annyira szeretem, amikor egy pogácsának ilyen könnyed, pihe-puha a tésztája! Csak általában az ilyen finom pogácsák úgy tudják etetni magukat, hogy az ember eszi egyiket a másik után és nem bír nekik ellenállni: "Na még egyet és most már tényleg ez lesz az utolsó!" - szoktam ilyenkor mondani. 😉
Milán is imádja a pogácsákat - bármelyiket. De talán a legnagyobb kedvence a pehelykönnyű burgonyás pogácsa. Most viszont volt a hűtőben egy nagy doboz natúr joghurt, melyet el akartam használni, ezért a pogácsa tészta hozzávalóit és az arányokat  magam alakítottam ki. Gondoltam, hogy a joghurttól egy könnyű, puha tésztát kapok, de hogy ennyire...? Mivel viszonylag hamar elkészül, egyszerű, nagyon finom és elég kiadós adag, szerintem ez lesz mostantól kezdve a leggyakoribb nálunk hétvégeken és ünnepnapokon is. Merthogy eddig havi rendszerességgel sütöttem a pehelykönnyű burgonyás pogácsámat - igaz, mostanában mindig az előző napról megmaradt burgonyapüré újrahasznosítása végett. No, meg azért, mert eddig az a pogácsa volt nálunk a legnagyobb favorit. Viszont úgy érzem most már képtelenség választani a pogácsa receptjeim közül - ugyanis eddig szerepel kb. 10-12 fajta a blogomon és egyik finomabb, mint a másik. De komolyan! 😊 






Hozzávalók:
kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
4 dkg friss élesztő
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej

A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt

A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás


A virágmintás porcelán bögre és a fa antik tálca megvásárolható a webáruházban az alábbi linken:



       

A pogácsa szaggatás mindig az Ő feladata 😊



Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
  2. Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük. 
  3. Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.) 
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Elkészítési fázisfotók




  

Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Milyen helyes ez a nagylegeny!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági - tényleg olyan jóképű, nem győzök gyönyörködni benne. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép mosolygós pogácsákat sütöttél! És látom segítséged is volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Imád pogácsát szaggatni, évek óta soha nem engedi, hogy én szaggassam. :)

      Törlés
    2. Tündéri kis fiúcska. Ilyen segítséggel már szinte nem is olyan nagy munka az egész . Nekem valójában persze nem annyira könnyű .

      Törlés
  3. A tojássárgája elhagyható?

    VálaszTörlés
  4. Milyen nagy már Milán! Gyönyörű családod van, és örülök, hogy már a ház körül is rendeződtek a dolgok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen - a családom nevében is. :)
      Igen, elkészült a nyári konyhánk és újra színeztettük az egész házat - nagyon szép lett minden. :)

      Törlés
  5. Szerinted teljeskiörlésű liszttel is működne ez a pogi?☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt bizony nem tudom Csilla. Szerintem igen, de fele mennyiséggel próbáld ki.

      Törlés
  6. Szia! Nagyon jó a recept, mindenkèppen kipróbàlom. Csak azt szeretnèm kèrdezni hogy a pogik màsnapra is puhàk maradnak? :) Köszönöm. Üdv: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó!
      Igen, másnapra is jó puhák maradnak. Én zacskóban szoktam tárolni másnapra és úgy nem száradnak ki, puhák maradnak.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  7. Nagyon szépen köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella!
    Receptjeid, fotóid csodálatosak! Gratulálok!!
    Jelöltelek a ONE LOVELY BLOG AWARD https://izek-es-izlesek.com/2017/10/07/one-lovely-blog-award/

    Üdvözlettel: Balázs Èva (Ìzek és ìzlések)

    VálaszTörlés
  9. Egyszerűen ez a pogi, csoda jó! Nem is bonyolult és tényleg csak fogy, és fogy! Köszi ezt a jó receptet! Szép napot! :)

    VálaszTörlés
  10. Csoda finom lett! És tényleg csak fogy és fogy! Nem is bonyolult,köszönöm szépen hogy megosztottad! Szép napot! :) :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella! Tegnap este megsütöttem a pogácsákat (nem volt elég vajam, így kb. fele-fele arányban került bele vaj és zsír, de így is szuper lett), isteniek lettek! Frissen azt hittem, hogy azt már nem lehet überelni, de a maradékot fémdobozba tettem éjszakára, pihe-puha az összes még most is! Ez a recept is felkerült a "gyakran készítendők" listájára, már külön mappám van a te receptjeidnek, és lassan meg is telik... :-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon sok receptedet elkészítettem már, de ez az egyik kedvencem. Csak gratulálni tudok.

    VálaszTörlés
  13. Életem első pogácsája. Nem volt időm lefényképezni! Elfogyott! Könnyű gyors finom

    VálaszTörlés
  14. Én csak azt szeretném, ha a receptek nyomtatóbarát módon jelennének meg, azaz férjen ki egy oldalra a hozzávalók felsorolása és az elkészítés módja. Ha a végeredményről egy fénykép is van, az persze nem hátrány, de elég lenne a fázisfotók nélkül. Én már öreg vagyok és csak a leírás alapján tudom hasznosítani a receptet, fejben nem igazán jegyzem meg.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta húsvétra meg sütöm köszönöm sépen!

    VálaszTörlés
  16. Szerintem jó hogy vannak fázisfotók, nem mindenki gyakorlott háziasszony, így mindenki láthatja hogyan készül. Nem kell fejben tartani a recepteket, ki is lehet innen írni.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jónak tűnik! Ki kell próbálni!

    VálaszTörlés