Réteges joghurtos-sajtos pogácsa

Annyira szeretem, amikor egy pogácsának ilyen könnyed, pihe-puha a tésztája! Csak általában az ilyen finom pogácsák úgy tudják etetni magukat, hogy az ember eszi egyiket a másik után és nem bír nekik ellenállni: "Na még egyet és most már tényleg ez lesz az utolsó!" - szoktam ilyenkor mondani. 😉
Milán is imádja a pogácsákat - bármelyiket. De talán a legnagyobb kedvence a pehelykönnyű burgonyás pogácsa. Most viszont volt a hűtőben egy nagy doboz natúr joghurt, melyet el akartam használni, ezért a pogácsa tészta hozzávalóit és az arányokat  magam alakítottam ki. Gondoltam, hogy a joghurttól egy könnyű, puha tésztát kapok, de hogy ennyire...? Mivel viszonylag hamar elkészül, egyszerű, nagyon finom és elég kiadós adag, szerintem ez lesz mostantól kezdve a leggyakoribb nálunk hétvégeken és ünnepnapokon is. Merthogy eddig havi rendszerességgel sütöttem a pehelykönnyű burgonyás pogácsát - igaz, mostanában mindig az előző napról megmaradt burgonyapüré újrahasznosítása végett. Na és persze azért, mert eddig az a pogácsa volt nálunk a legnagyobb favorit. Ezek után úgy érzem most már képtelenség választani a pogácsa receptjeim közül - eddig szerepel kb. 10-12 fajta az oldalamon és egyik finomabb, mint a másik. 






Hozzávalók:
kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
4 dkg friss élesztő
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej

A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt

A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


       

A pogácsa szaggatás mindig az Ő feladata 😊



Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
  2. Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük. 
  3. Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.) 
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Elkészítési fázisfotók





  

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Milyen helyes ez a nagylegeny!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági - tényleg olyan jóképű, nem győzök gyönyörködni benne. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép mosolygós pogácsákat sütöttél! És látom segítséged is volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Imád pogácsát szaggatni, évek óta soha nem engedi, hogy én szaggassam. :)

      Törlés
    2. Tündéri kis fiúcska. Ilyen segítséggel már szinte nem is olyan nagy munka az egész . Nekem valójában persze nem annyira könnyű .

      Törlés
  3. A tojássárgája elhagyható?

    VálaszTörlés
  4. Milyen nagy már Milán! Gyönyörű családod van, és örülök, hogy már a ház körül is rendeződtek a dolgok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen - a családom nevében is. :)
      Igen, elkészült a nyári konyhánk és újra színeztettük az egész házat - nagyon szép lett minden. :)

      Törlés
  5. Szerinted teljeskiörlésű liszttel is működne ez a pogi?☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt bizony nem tudom Csilla. Szerintem igen, de fele mennyiséggel próbáld ki.

      Törlés
  6. Szia! Nagyon jó a recept, mindenkèppen kipróbàlom. Csak azt szeretnèm kèrdezni hogy a pogik màsnapra is puhàk maradnak? :) Köszönöm. Üdv: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó!
      Igen, másnapra is jó puhák maradnak. Én zacskóban szoktam tárolni másnapra és úgy nem száradnak ki, puhák maradnak.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Én megsüt{ttem teljes kiőrlésű liszttel, fele-fele arányban, és isteni lett! Nagyon jó kis recept, köszönöm Gabriella! ����

      Törlés
  7. Nagyon szépen köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella!
    Receptjeid, fotóid csodálatosak! Gratulálok!!
    Jelöltelek a ONE LOVELY BLOG AWARD https://izek-es-izlesek.com/2017/10/07/one-lovely-blog-award/

    Üdvözlettel: Balázs Èva (Ìzek és ìzlések)

    VálaszTörlés
  9. Egyszerűen ez a pogi, csoda jó! Nem is bonyolult és tényleg csak fogy, és fogy! Köszi ezt a jó receptet! Szép napot! :)

    VálaszTörlés
  10. Csoda finom lett! És tényleg csak fogy és fogy! Nem is bonyolult,köszönöm szépen hogy megosztottad! Szép napot! :) :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella! Tegnap este megsütöttem a pogácsákat (nem volt elég vajam, így kb. fele-fele arányban került bele vaj és zsír, de így is szuper lett), isteniek lettek! Frissen azt hittem, hogy azt már nem lehet überelni, de a maradékot fémdobozba tettem éjszakára, pihe-puha az összes még most is! Ez a recept is felkerült a "gyakran készítendők" listájára, már külön mappám van a te receptjeidnek, és lassan meg is telik... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én még 2-3 szem főttburgonyát , amit összetörök és ha kihűl akkor teszem hozzá a liszthez, így puha marad a pogácsa. Egy próbát megér!

      Törlés
  12. Nagyon sok receptedet elkészítettem már, de ez az egyik kedvencem. Csak gratulálni tudok.

    VálaszTörlés
  13. Életem első pogácsája. Nem volt időm lefényképezni! Elfogyott! Könnyű gyors finom

    VálaszTörlés
  14. Én csak azt szeretném, ha a receptek nyomtatóbarát módon jelennének meg, azaz férjen ki egy oldalra a hozzávalók felsorolása és az elkészítés módja. Ha a végeredményről egy fénykép is van, az persze nem hátrány, de elég lenne a fázisfotók nélkül. Én már öreg vagyok és csak a leírás alapján tudom hasznosítani a receptet, fejben nem igazán jegyzem meg.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta húsvétra meg sütöm köszönöm sépen!

    VálaszTörlés
  16. Szerintem jó hogy vannak fázisfotók, nem mindenki gyakorlott háziasszony, így mindenki láthatja hogyan készül. Nem kell fejben tartani a recepteket, ki is lehet innen írni.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jónak tűnik! Ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
  18. Sütés előtt fagyasztható a tésztája?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszti!
      Még nem próbáltam, ebben nem tudok segíteni. De szerintem ha a kész (nyers) pogácsákat sütés előtt egy tálcára sorakoztatva lefagyasztod, majd később a fagyott pogácsákat egy zacskóba teszed és úgy teszed vissza a mélyhűtőbe... Igen, szerintem lehet. :)

      Törlés
  19. Köszönöm szépen a választ, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gabriella !
    Örülök,hogy rátaláltam erre a receptre. Ma elkészítettem és remekül sikerült .
    Köszönöm !

    VálaszTörlés
  21. Kedves Gabi! Kefir is jó natúr joghurt helyett? Köszönöm 😊

    VálaszTörlés
  22. Frizsiderben allhat egyik naprol a masikra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam éjszaka hűtőben pihentetni, de szerintem jó lesz.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  23. Gyonyorüek. Száraz élesztöt is használhatok friss helyett? Itt nem igen kapok frisset. Ha jo bele a száraz is, azt is fel kell futtatni, vagy elég a liszthez adni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, többször is megsütöttem már száraz élesztővel (én csak azt használok, mert a frissnek mindig érzem valami mellékízét, akármeddig-hogyan kelesztem a tésztát).
      Persze, hogy működik, én simán belekeverem a lisztbe, aztán kelesztem ugyanúgy, mintha frissel készíteném.
      Azt viszont guglizd meg, mennyi a friss élesztő mennyiségének a megfelelője szárazban, mert én érzésre csinálom. :O

      Törlés
  24. Ez jó nagy adag! Kiszaggatva fagyasztóba tettem! Sütés előtt kivettem1 órára Szuper lett!

    VálaszTörlés
  25. Nagy sikert arattam a pogácsáddal,már sokadjára csinálom de nem tudja megunni a család és a haveri kör! Köszi a receptet,most az almás balhét próbálom meg,hátha azzal is sikert aratok. Nagy tisztelettel: Keczán Illés/ilu/

    VálaszTörlés
  26. Nagyon finom a pogácsa. Szuper recept!

    VálaszTörlés
  27. Nagyon jól néz ki és biztos finom is! KI FOGOM PRÓBÁLNI! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  28. Isteni finomak a pogácsáid.Gratulálok.

    VálaszTörlés
  29. Szia 🙂 joghurt helyett lehet tejfölt is használni? Köszönöm szépen 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Készítheted tejföllel is. Bár joghurttal készítve igazán könnyed a tészta, de ha tejföllel készíted, úgy is nagyon finom, puha pogácsákat kapsz. Jó sütést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban