2017. november 6., hétfő

Vasárnapi krémes

Egyszerűen elkészíthető, viszonylag olcsó sütemény, puhán omlós tésztával, könnyű vaníliás krémmel. Számolni kell azzal, hogy nagyon eteti magát - nem igazán lehet megállni 1-2  szeletnél. Ha gyors krémesre vágyik a család hétvégén, akkor kitűnő választás és vendégek fogadására is tökéletes.






Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
5 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
A krémhez:
4 dl víz
3 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor díszítésként


A pöttyös-virágmintás porcelánok megvásárolhatók a webáruházban - most akciós áron - az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 







Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell mind. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk! Ne legyen ragacsos, de kellemes lágy tapintású legyen.
  2. Az összeállított tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk lisztezett felületen, 20x30 cm-es téglalap alakúra, kb. 2 mm vékonyra. 
  3. Egyenként kisütjük egy enyhén vajazott tepsi hátulján előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 7-8 percig. Amikor a szélei picikét kezdenek barnulni, akkor már jó! Nem baj, ha a közepe még puha, hűlés közben szilárdulni fog. (A tepsit elég csak az első tészta előtt enyhén vajazni, utána már nem kell, nem fog leragadni a tészta.) 
  4. A pudingporokat egy kevés tejben simára keverjük. A vizet, tejet összekeverjük a cukorral egy lábasban és felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tejet és közepesnél kisebb lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízre állítjuk és kevergetve kihűtjük a pudingot.
  5. A tejszínhabot a habfixálóval előírás szerint habbá verjük, majd összeforgatjuk a pudinggal. Végül ezzel a krémmel egyenletesen megtöltjük a lapokat.  
  6. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább 3 órára (de legjobb egész éjszakára), hogy a krém kicsit megszilárduljon, a tészta pedig átpuhuljon.
  7. Kisebb kockákra szeletelve, porcukrozva tálaljuk.  
           
 

Jó étvágyat!
Csábító házi sütemények 6. 

5 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél ismét, mint mindig :-) Gyönyörűek a képeid, a tálalásod, a süti pedig nagyon guszta!
    Játék van nálam, ha van kedved és időt, szeretettel várlak:
    https://katalin-konyha.blogspot.hu/2017/11/7-eves-lett-blogom-es-blogjatek-hazai.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet ez a krémes!

    VálaszTörlés