2017. november 6., hétfő

Vasárnapi krémes

Egyszerűen elkészíthető, viszonylag olcsó sütemény, puhán omlós tésztával, könnyű vaníliás krémmel. Számolni kell azzal, hogy nagyon eteti magát - nem igazán lehet megállni 1-2  szeletnél. Ha gyors krémesre vágyik a család hétvégén, akkor kitűnő választás és vendégek fogadására is tökéletes.






Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
5 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
A krémhez:
4 dl víz
3 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor díszítésként


A pöttyös-virágmintás porcelánok megvásárolhatók a webáruházban - most akciós áron - az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 







Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell mind. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk! Ne legyen ragacsos, de kellemes lágy tapintású legyen.
  2. Az összeállított tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk lisztezett felületen, 20x30 cm-es téglalap alakúra, kb. 2 mm vékonyra. 
  3. Egyenként kisütjük egy enyhén vajazott tepsi hátulján előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 7-8 percig. Amikor a szélei picikét kezdenek barnulni, akkor már jó! Nem baj, ha a közepe még puha, hűlés közben szilárdulni fog. (A tepsit elég csak az első tészta előtt enyhén vajazni, utána már nem kell, nem fog leragadni a tészta.) 
  4. A pudingporokat egy kevés tejben simára keverjük. A vizet, tejet összekeverjük a cukorral egy lábasban és felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tejet és közepesnél kisebb lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízre állítjuk és kevergetve kihűtjük a pudingot.
  5. A tejszínhabot a habfixálóval előírás szerint habbá verjük, majd összeforgatjuk a pudinggal. Végül ezzel a krémmel egyenletesen megtöltjük a lapokat.  
  6. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább 3 órára (de legjobb egész éjszakára), hogy a krém kicsit megszilárduljon, a tészta pedig átpuhuljon.
  7. Kisebb kockákra szeletelve, porcukrozva tálaljuk.  
           
 

Jó étvágyat!
Csábító házi sütemények 6. 

10 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél ismét, mint mindig :-) Gyönyörűek a képeid, a tálalásod, a süti pedig nagyon guszta!
    Játék van nálam, ha van kedved és időt, szeretettel várlak:
    https://katalin-konyha.blogspot.hu/2017/11/7-eves-lett-blogom-es-blogjatek-hazai.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet ez a krémes!

    VálaszTörlés
  3. Spice recipe . Liked and appreciate this post . Keep continue sharing . Thank your for this well shared .

    VálaszTörlés
  4. Very fresh cake. Looks like its front of me. Very nice capture.

    VálaszTörlés
  5. Yummy foods. And photo shoot were excellent. good presentation.

    VálaszTörlés
  6. Really Awesome Blog Thanks for Sharing...

    VálaszTörlés