Túrós-pudingos csiga
Olyan puha, könnyed a tésztája, hogy szinte majd' elrepül. ...és valami csoda finom ez a túrós-pudingos töltelék - ettől a tészta még másnap is puha, szaftos marad, nem szárad ki. Nagyon jól csomagolható tízórai iskolába, munkába. Vagy egy finom leves után második fogásnak is tökéletes. Hétvégi nassolni valónak is remek a család számára.
Hozzávalók:
kb. 20 darab csigához
50 dkg finomliszt átszitálva
4 csapott evőkanál kristálycukor
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
5 dkg puha vaj
A túrós-pudingos töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
7 dkg mazsola + 2 evőkanál tej
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)
+ a tetejére a lekenéshez 1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keveréke
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
GYÖNYÖRŰ, MINŐSÉGI TERMÉKEK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Először a megmosott mazsolákat beáztatjuk a 2 evőkanál tejbe - félre tesszük.
- A tésztához: 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára morzsoljuk a kezünkkel, felfuttatjuk (kb. 10 perc). A lisztben elkeverjük a maradék cukrot elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Szép sima tésztát dagasztunk. Jó lágy, szinte picikét ragacsos tésztát kell kapnunk, de azért ne ragadjon nagyon! Pici lisztet adjunk még hozzá, ha esetleg nagyon ragad, vagy ha nem elég lágy, pici langyos tejet dagasszunk még hozzá. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
- Addig elkészítjük a tölteléket: a pudingport a cukorral és pici tejjel simára, csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a túrót és a citrom héját. Kihűtjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 7-8 mm vastagra, melyen egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit és egy éles késsel kb. 2 cm vastag csigákra szeleteljük.
- A csigákat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire fektetjük egymástól picikét távolabb, de nem baj, ha egy kicsit sütés közben összenőnek. A tetejüket itt-ott lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
- Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamat
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése