Omlós sajtos perec
Néhány hozzávalóval nagyon finom omlós, ropogós perecet készíthetünk egyszerűen és gyorsan. A férjem szerint egy baj van vele: "ha elkezdi enni az ember, nem tudja abbahagyni". 😄
Ez a harmadik perecszaggatós receptem itt a blogon. A sajtos perec élesztővel készül csoda finom és annyira könnyen kezelhető a tésztája. A szalalkális perec pedig olyan jó omlós. Most pedig ezt a gyors, sütőporos verziót sütöttem, mert gyorsan kellett nagy mennyiséget sütnöm, nem volt idő arra, hogy pihentessem a tésztát. Mindhárom nagyon finom, nyugodtan készítsd el bármelyiket - amelyik szimpatikusabb. 😊
Hozzávalók:
kb. 70-80 darabhoz
40 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
10 dkg zsír
2 csapott teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, edami...)
kb. 3 evőkanál tejföl
A tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt sajt
vagy szezámmag, lenmag, köménymag, mák ízlés szerint
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
A perecszaggató nagyon régi, még Anyukámé volt, melyet néhány éve nekem adott
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal + a zsírral és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy egy lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, kiszaggatjuk a perecformával és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal ízlés szerint.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Nagyon szépek! :) És milyen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen - tényleg nagyon finom!!
TörlésÉppen tegnap sütöttem két adagból. A perec szaggatót a férjem átalakította, a rugót kivette és forrasztott a helyére és a képen látható két pontra egy-egy fém rudacskát, amelyeket fém rudacskákkal összekötött és így nagyon könnyen kijön a perec a formából.
VálaszTörlésÓ, milyen kis ezermester a férjed. :) Apukám ilyen... Ő is szeret mindent átalakítani, átszerelni praktikussá, nagyon ért hozzá, ez a hobbija. :)
TörlésMa megsütötem a dédnagymamám perec szaggatójával... Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ennyire ízlik, szívesen. :)
TörlésKöszönöm szépen a hozzászólást.
Már nagyon régóta követem a blogodaz , imádom. Nagy családunk van így majdnem minden hétvégén van valamilyen buli nálunk és a lányok között mindig megosztjuk ki mit hozzon. Általábn nekem a sós jut és mivel tavaly kaotam apukámtól egy ilyen szagatót és valani mást akartam csinálni mint pogácsát ezért ezt csináltam és hát mindenki imadtam. Az utolsóug elfogyott
VálaszTörlésKöszönöm szépen
Nem ez volt az utolsó recepted amit kipróbálok
Nagyon szívesen. Boldogan olvastam a soraidat, köszönöm, hogy írtál. :)
TörlésKedves Gabriella! Ez is egy csodás recept, amit biztos megsütök karácsonykor. Nagyon szeretem a receptjeidet, mert biztos, hogy finomak lesznek és mindig sikerülnek.☺
VálaszTörlésKedves Gabriella! Tojás vagy tojássárgája nem kell a tésztába?
VálaszTörlésKedves Judit, ebbe a tésztába nem kell tojás, csak a tetejét szoktam lekenni vele.
TörlésNagyon finom lett.😀
VálaszTörlésMost készítettem el anyukámmal. Nagyon finom. Dupla adag készült, hamar elfogy. Köszönjük a receptet!!! 🤩😍
VálaszTörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésMa megsütöttem igazán omlos finom lett.Köszönöm a receptet.
Bea
Kedves Gabriella! Nagyon köszönöm a receptet, a fiaimnak nagyon ízlik! Hát kicsit durvább volt elkészíteni, mint egy linzert, triplát biztos nem vállalnék belőle, le a kalappal előtted!!! Zsuzska
VálaszTörlésNem rég megcsináltam, nagyon finom lett. Lementettem, valoszínű ezután ezt fogom elkészíteni.
VálaszTörlésEn egy kis segitseget szeretnek kerni. Az lenne a kerdesem , hogy meddig áll el és marad ilyen finom omlos? Pl 6 napig kibirja femdobozba vagy inkabb fagyasszam le? Elore is koszonom ha valaki tud segíteni
VálaszTörlés