Omlós sajtos perec

Néhány hozzávalóval nagyon finom omlós, ropogós perecet készíthetünk egyszerűen és gyorsan. A férjem szerint egy baj van vele: "ha elkezdi enni az ember, nem tudja abbahagyni". 
Ez a harmadik perecszaggatós receptem itt a blogon. A sajtos perec élesztővel készül csoda finom és annyira könnyen kezelhető a tésztája. A szalalkális perec pedig olyan jó omlós. Most pedig ezt a gyors, sütőporos verziót sütöttem, mert gyorsan kellett nagy mennyiséget sütnöm, nem volt időm arra, hogy órákig pihentessem a tésztát. Mindhárom nagyon finom, nyugodtan elkészíthetitek bármelyiket.
A kis szőke hercegem iskolájában hétfőn családi nap volt, oda készítettem ezeket a finom pereceket tripla adaggal, hogy maradjon nekünk és a szüleimnek is. Decemberben az iskolai karácsonyi bulira semmivel nem tudtam készülni, mert akkor volt 5 hetes a pici fiam, semmi energiám és időm nem volt a sütéshez. Márciusban a farsangi bulira szintén nem sütöttem semmit, mert még akkoriban sem lehetett a kisfiam mellett hosszabb és komolyabb sütéseket tervezni, így akkor - szégyen vagy sem - a cukrászdából rendeltünk egy nagy doboz mignont (csoki, karamell, puncs ízben) és azt vittük a farsangra. Ezért döntöttem úgy, hogy most legalább erre a családi napra sütök egy kis rágcsálni valót, és mivel sokan kértétek a receptet, kattintgattam gyorsan 1-2 képet is, hogy legyen mit csatolni a recept mellé.






Hozzávalók:
kb. 70-80 darabhoz
40 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
10 dkg zsír 
2 csapott teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, edami vagy más hasonló)
kb. 3 evőkanál tejföl

A tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt sajt
vagy szezámmag, lenmag, köménymag, mák ízlés szerint


A képen látható porcelán teás csésze és tányérka megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


A perecszaggatóm nagyon régi, még Anyukámé volt, néhány éve nekem adta

        

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal + a zsírral és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy egy lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. 
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, kiszaggatjuk a perecformával és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal ízlés szerint. 
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon szépek! :) És milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Éppen tegnap sütöttem két adagból. A perec szaggatót a férjem átalakította, a rugót kivette és forrasztott a helyére és a képen látható két pontra egy-egy fém rudacskát, amelyeket fém rudacskákkal összekötött és így nagyon könnyen kijön a perec a formából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, milyen kis ezermester a férjed. :) Apukám ilyen... Ő is szeret mindent átalakítani, átszerelni praktikussá, nagyon ért hozzá, ez a hobbija. :)

      Törlés
  3. Ma megsütötem a dédnagymamám perec szaggatójával... Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire ízlik, szívesen. :)
      Köszönöm szépen a hozzászólást.

      Törlés
  4. Már nagyon régóta követem a blogodaz , imádom. Nagy családunk van így majdnem minden hétvégén van valamilyen buli nálunk és a lányok között mindig megosztjuk ki mit hozzon. Általábn nekem a sós jut és mivel tavaly kaotam apukámtól egy ilyen szagatót és valani mást akartam csinálni mint pogácsát ezért ezt csináltam és hát mindenki imadtam. Az utolsóug elfogyott
    Köszönöm szépen
    Nem ez volt az utolsó recepted amit kipróbálok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Boldogan olvastam a soraidat, köszönöm, hogy írtál. :)

      Törlés
  5. Kedves Gabriella! Ez is egy csodás recept, amit biztos megsütök karácsonykor. Nagyon szeretem a receptjeidet, mert biztos, hogy finomak lesznek és mindig sikerülnek.☺

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabriella! Tojás vagy tojássárgája nem kell a tésztába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, ebbe a tésztába nem kell tojás, csak a tetejét szoktam lekenni vele.

      Törlés
  7. Most készítettem el anyukámmal. Nagyon finom. Dupla adag készült, hamar elfogy. Köszönjük a receptet!!! 🤩😍

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi!
    Ma megsütöttem igazán omlos finom lett.Köszönöm a receptet.
    Bea

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabriella! Nagyon köszönöm a receptet, a fiaimnak nagyon ízlik! Hát kicsit durvább volt elkészíteni, mint egy linzert, triplát biztos nem vállalnék belőle, le a kalappal előtted!!! Zsuzska

    VálaszTörlés
  10. Nem rég megcsináltam, nagyon finom lett. Lementettem, valoszínű ezután ezt fogom elkészíteni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban