2017. február 2., csütörtök

Citromos-túrós kiflik - dagasztás és kelesztés nélkül

Ez a kis kifli is azok közé tartozik, melyet el kezd enni az ember és nem tud abbahagyni. Hogy is lehetne neki ellenállni, mikor a tésztája olyan pillekönnyű és puha, a túrós töltelék pedig annyira finom! Nem kell dagasztani és keleszteni, ezért igen hamar elkészül. A könyvemben papucsként van megcsinálva, de nekem most a kifli szimpatikusabb volt.

A férjem amikor meglátta a túrót a hűtőben, csillogó szemmel kérdezte, hogy: "Túrós batyut fogsz sütni?" ...és amikor azt válaszoltam, hogy most nem batyu lesz, hanem kifli... csalódott lett. Gyorsan hozzátettem, hogy majd meglátod, annyira finom lesz, hogy el fogsz tőle ájulni. :) Amikor megsült, egy ideig kerülgette a kifliket, majd megkóstolta... lopózva ette egyiket a másik után, végül megjegyezte, hogy: "Tényleg nem hazudtál, hogy el fogok ájulni tőle, annyira finom!" Még ilyet... hát, hazudtam én valamikor? :) De hogy feledékeny vagyok, az egész biztos: ezek a kis kiflik még decemberben készültek a téli szünetben és majdnem elfelejtettem feltenni a gyűjteményembe.




Hozzávalók a tésztához:
56 darab kiflihez
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj
4 dkg kristálycukor
1 csipet só

A túrós töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
2 dkg búzadara
5 dkg mazsola
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál tej
1 kezeletlen citrom reszelt héja

+ a tetejére 1 felvert tojás


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
pottyosotthon.hu 



Elkészítés:
1. A tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt.  Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, tojást, majd a felfuttatott élesztőt  és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, de ne ragacsos tészta legyen! Liszttel vagy pici tejjel korrigáljuk a megfelelő állag eléréséhez.
Az összegyúrt tésztát letakarjuk és félretesszük addig, amíg összekeverjük a tölteléket. Nem kell keleszteni!
2.   A töltelékhez az előzőleg megmosott, 1 evőkanál tejben áztatott mazsolát lecsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a túróhoz és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük.  
3. A tésztát 7 egyenlő gombóccá formáljuk, egyenként kinyújtjuk, mindegyiket 8 egyforma háromszögre vágjuk, a háromszögek szélesebb részére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket és feltekerjük, kiflivé formáljuk. 
4. Sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket, tetejüket lekenjük a felvert tojással és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. A megsült kifliket még melegen meghintjük porcukorral.




Jó étvágyat!  

3 megjegyzés:

  1. Kár lett volna elfeledkezni róluk :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet! Minden, ami túrós jöhet! :) És nagyon sok boldogságot a babához, a családnak pedig jó egészséget kívánok! ( Bocsánat, hogy most, de már rég jártam "nálad" ! ) P Mónika

    VálaszTörlés