2015. június 7., vasárnap

Gyümölcsös kocka - sütés nélkül

Amilyen gyorsan és egyszerűen elkészíthető - szinte csak 5-6 hozzávalóval - annyira finom ez a kis gyümölcsös desszert, és mindez sütés nélkül! Nálam eperrel készült, mert a kertünkben az epertermés ilyenkor van a csúcson, de a későbbiekben lehet készíteni áfonyával, szederrel, málnával is.
A tesómnak ma lenne a születésnapja, ez alkalomból minden évben valamilyen epres tortát vagy süteményt készítettem neki. Bár többé már nem tudjuk felköszönteni Őt, én azért megmaradtam a családi hagyománynál és epres finomságot készítettem ezen a napon az emlékére.




Hozzávalók:
kb. 25x20 cm-es tepsihez vagy tálhoz
20 dkg háztartási keksz (négyzet alakú)
7 dl tej
2 csomag vanília ízű pudingpor ((főzős)
6 evőkanál kristálycukor
30 dkg gyümölcs (eper, szeder, málna)
4 dl hideg habtejszín  
2 csomag habfixáló por      


A pöttyös kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A tepsibe/tálba egymás mellé kirakjuk a kekszeket. 
2. A gyümölcsöt megmossuk, papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a vizet. 
3. Két dl hideg tejben simára keverjük a pudingport, a többi tejet felfőzzük a cukorral közepes lángon. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingos tejet és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a pudingot. Amikor elkészült, hideg vízbe állítjuk a tálat és kevergetve langyosra hűtjük. Ne hűtsük ki teljesen hidegre, ne dermedjen meg, csak erős langyosra!
4. A pudingot langyosan a kirakott kekszek tetejére egyengetjük, erre sorba rakosgatjuk a gyümölcsszemeket.
5. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd rátesszük a gyümölcsök tetejére és elsimítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni, de akár már 2 óra elteltével is szeletelhető.

Tipp:
1. A családom nem bírta kivárni a teljes dermedési időt, hogy szépen tudjam szeletelni... délután fél 2-kor lettem kész, betetettem a hűtőbe és már fél  4-kor fel kellett szeletelnem, mert ott toporogtak körülöttem, hogy mikor ehetik már...? :) Nem baj, így legalább tudjuk, hogy 2 óra hűtőben pihentetés után viszonylag már egész jól szeletelhető és nyugodtan ehető. 
2. Többen kérdeztétek már, hogy milyen habtejszínt használok...? Ez itt nem a reklám helye, de általában a Milli-t szeretem, de most a szomszéd kisboltban csak Parmalatot kaptam és azzal sem volt semmi bajom, hamar fel lehet verni keményre - csak jó hideg habtejszínt használjunk mindig, mielőtt kezdjük felverni, akkor vegyük ki a hűtőből.


A süteményes könyvemben áfonyával készül, amit ajánlok Nektek is,
mert tavaly nyáron már kipróbáltam és nagyon-nagyon finom!!!


Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Épp ilyen nagy melegre szabott finomság! S még jól is néz ki! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ma megcsináltam ezt a süteményt, csak barackkal, isteni finom lett :)

    VálaszTörlés
  3. Én pedig meggyel fogom csinálni, nagyon tetszik a süti, egyszerű és finom!! A "családi toporgás" ismerős!! Úgy látszik egyik "férfitársulat" se különb, úgy tudnak aggódni, mintha a hűtő elenné előlük!! Persze ettől aranyosak!! Üdvözöllek Titeket: Évi

    VálaszTörlés