Húsleves sertéspörkölttel

Mindkettő alapételnek számít kis hazánkban, ezért évekig nem tettem fel a blogra a receptjét, hiszen egyrészt mindenkinek megvan a maga receptje, másrészt ez a két étel alapjaiban véve szinte mindenkinél ugyanúgy készül. De mivel ez a blog főként gasztroblog (vagy valami olyasmi), mégiscsak illik szerepelnie itt ennek a két receptnek. Főleg, hogy levesek közül a húsleves az első számú kedvencem! A pörköltről már nem mondható el ugyanez... Szeretem ezt is, csak gyerekkoromban Anyukám hetente kétszer is pörköltet csinált és eléggé ráuntam. A mai napig is nagyon gyakran készíti. A húslevesek közül a tyúkhúslevest szeretem a legjobban (Anyukám tyúkocskáiból) - farhát, mellcsont, szárny, nyak, szerintem ebből készül a legfinomabb leves, de most sertés karajcsontból készült  (szintén a szüleim malackáiból).


Csodás porcelán és kerámia készletek a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:


A húsleves hozzávalói:
 kb. fél kg hús
 (tyúk farhát, mellcsont, szárny, nyak vagy sertéscsont)
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 szál sárgarépa
2  szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó vagy 1 nagyobb fele
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál egész fekete bors
 só ízlés szerint


Elkészítés:
1. Langyos vízben megmossuk a húst, majd egy nagyobb fazékba tesszük, öntünk rá hideg vizet, hogy bőven ellepje és lassú lángon kezdjük főzni. 
2. Közben a megtisztított, megmosott zöldségeket feldaraboljuk. (A kisebb sárgarépát és fehérrépát egészben szoktam hagyni, de ha nagyobbak, akkor hosszában félbe vágom vagy négy hosszabb darabra, a zellergumót nagy szeletekre, a megmosott hagymát és fokhagyma gerezdeket egészben hagyom.) 
3. Amikor a leves tetején hab keletkezik, kis szűrővel leszedegetjük (ezt többször is lehet). Majd megsózzuk, és ha a csonton lévő hús félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket is. 
4.  Egy villát beleszúrunk a zöldségekbe és ha jó puha, akkor elkészült a leves, elzárjuk alatta a lángot és kb. 10-15 percig állni hagyjuk, had ülepedjen le a leves. Majd egy sűrű szűrőn átszűrjük egy lábasba, vigyázva, hogy ne keverjük fel a levest közben. 
5. A zöldségeket és húsokat egy tálba szedve kínáljuk. (Nálam a fotón most nem szerepel zöldség és hús, mert a fotók másnap készültek és addigra megettük az összes zöldséget és húst :)). 
6. A levesbetétet (cérnametélt vagy csigatészta, eperlevél) valaki vízben főzi meg és úgy teszi a levesbe, én jobban szeretem a levesben főzni.  
7. Amennyiben nem fogy el a leves, érdemes mélyhűtő dobozban lefagyasztani, mert alapléként nagyon jó más ételekhez.



 
A pörkölt hozzávalói:
80 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 paprika
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
őrölt pirospaprika ízlés szerint
 zsír (vagy olaj)

  
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, egyforma kockákra vágjuk, majd a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a zsíron egy lábasban. Majd belerakjuk a megtisztított, összenyomott fokhagymát, a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot (melynek a héját ebben az esetben le szoktam húzni), a megmosott, kettévágott, kicsumázott paprikát + a kockára vágott húst is beletesszük.
2. Ekkor ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt paprikával és közepes lángon főzzük a saját levében gyakran kevergetve. (Az igazi pörkölt alá nem kell víz, csak abban az esetben öntünk alá pici vizet, ha muszáj, de inkább a saját levében kell készülnie). 
3. Ha megfőtt a hús, nokedlivel vagy főtt tésztával tálaljuk, melyhez kínálunk kis tálkában tejfölt és savanyúságot is. (Nálunk többnyire nokedlivel készül, mert a férjem azt szereti, most viszont csak tésztát főztem hozzá, mert ez egyszerűbb/gyorsabb - a 3 hónapos fiam mellett, örülök, ha ez elkészül.) 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Hú, de szép, biztos nagyon fincsi volt
    :)

    VálaszTörlés
  2. Gabicsek! Ez a húsleves most meggyógyítana. Már a látványától jobb a közérzetem! (undi nátha, rendetlen arcüreg) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  3. Mindkettőt nagyon szeretjük, fincsi :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban