Babgulyás - Anyukám receptje szerint

Nagyon finom, gazdag, laktató egytálétel. Az egyik kedvenc levesem! Az ilyen hideg téli napokon annyira jól tud esni egy tállal jó forrón... A recept Anyukámé, az Ő babgulyása verhetetlen, olyan finom!! Ehhez a leveshez általában palacsinta készül nálunk, mint ahogy most is.




Hozzávalók:
 1 kg sertéscomb
30 dkg füstölt sertéstarja
2 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb karalábé
2 kisebb paradicsom
50 dkg száraz barna bab
1 szárított babérlevél
ételízesítő ízlés szerint
őrölt kömény ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
zsír (vagy olaj)  

A csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt
 csipet só


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 

    
Elkészítés:
  1. Az átválogatott, megmosott babot előző este beáztatjuk vízben.
  2. Másnap a megmosott, megtisztított répát, petrezselymet, karalábét hosszabb darabokra vágjuk és egy fazékban feltesszük főni a babbal és a kockákra vágott füstölt hússal - beledobjuk a babérlevelet is. Bőven lepje el a víz.
  3. A megmosott, kockákra vágott sertéscombból pedig addig pörköltet készítünk: hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a zsíron. Majd belerakjuk a megtisztított, összenyomott fokhagymát, a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot (melynek a héját ebben az esetben le szoktam húzni) + a kockára vágott húst is beletesszük, melyet saját levében megfőzünk. Ekkor ízlés szerint fűszerezzük őrölt borssal, őrölt paprikával. és az őrölt köménnyel, ételízesítővel. (Az igazi pörkölt alá nem kell víz, csak abban az esetben, ha muszáj, de inkább a saját levében kell készülnie).
  4. Amikor megpuhult a bab, zöldségek és füstölt hús, akkor hozzáadjuk az elkészült pörköltet és összefőzzük. 
  5. A lisztből és tojásból a csipet sóval tésztát gyúrunk (ne legyen ragacsos a tészta, inkább picit keményebb), majd belecsipkedjük a levesbe. Megfőzzük benne a tésztát és már tálalhatjuk is. 



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Gabriella!
    Szivbol gratulalok a blogodhoz! Nem vagyok hozzaszolos tipus, de elarulom Neked, hogy kb. fel eve, miota nezegetem a receptjeidet, minden egyes sutit, etelt a Te ireasaid alapjan keszitem el. Imadok turkalni en is regi receptek kozott, kivaltkepp a nagymamameban. Verhetetlen volt sutesben, fozesben. Barhogy is probaltuk a csaladtagokkal utanozni, az az iz sosem jott vissza. Hiaba, szivet, lelket sutotte, fozte az eteleibe. Ezert is tetszik a blogod, mert tapasztalat alapjan osztod meg a legjobb sutiket, amiket mar sokszor kiprobaltal, es erzodik, mennyire ragaszkodsz Te is a hagyomanyokhoz. Nekem is tele van otthon a konyham regi foltos, kezzel irott, mar-mar mnuzealis erteku receptekkel.
    Nekem azert is fontos a blogodat bongeszgetni, mert Skociaban dolgozom, dolgozunk, fiammal, lanyommal egyutt. A magyar izeket, zamatokat a sejtjeinkbe hoztuk magunkkal. Itt viszont mindennek mas ize. Meg a cukornak is! Szinte ujra kellett tanulni, kiserletezgetni a magyaros etelekkel, hogy vegre valami igazit egyunk. Szerencsere az unnepre jol sikerultek a sutijeim, amit persze a Te receptjeid alapjan keszitettem. A holabdat 2-szer kellett megsutnom, mert hamar elfogyott.
    A mostani babgulyas levesed is ujabb remek otletet adott, igy meg nem keszitettem, de meg fogom fozni!
    Es vegul, de nem utoljara, szivbol gratulalok a csodas gyermekeidhez. Nagyon edesek!
    Azt is elarulom, nekem 3 fiu, es 2 leanyunokam van. Vagyis nagymama vagyok.
    Egyszoval mindig fel kell kotni a gatyamadzagot, ha kajarol van szo!

    Kivanok Neked tovabbi sok sikert minden teren.! Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katica!
      Boldogság olvasni a sorait - köszönöm szépen.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  2. Finom, gazdag téli leves, pont ilyen hideg időkben esik jól :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella! Hogyan kell gyúrni a tésztát a levesbe?Tényleg mrggyurom vagy csak osszekavarom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tészta hozzávalóit össze kell gyúrni - kicsit keményebb tésztává. Majd belecsipkedni a levesbe és megfőzni.

      Törlés
  4. Kedves Gabriella! Jó pár receptedet kipróbáltam… mindegyik a kedvencem! Gratulálok! Mónika

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban