2016. június 27., hétfő

Meggyes-vaníliás álom - sütés nélkül

Nagyon-nagyon finom, nem túl édes, üdítő desszert, melyet igen gyorsan el lehet készíteni. ...és mindezt sütés nélkül, tehát a nyári kánikulában tökéletes!






Hozzávalók:
20x25 cm-es hőálló tálhoz/tepsihez
60 dkg meggy
10 dkg kristálycukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg búzadara
5 dl víz
1 csomag babapiskóta

2 csomag vanília pudingpor
8 dl tej
6 evőkanál kristálycukor


A dombormintás kerámiák megtalálhatók több mintával a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 






Elkészítés:
1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk és kb. 5 dl vízben felforraljuk, közben ízesítjük a cukorral és fahéjjal, összekeverjük.
2. Forrás után beleöntjük a búzadarát és alacsony lángon folyamatosan kevergetve puhára főzzük a darát, addig, amíg az egész besűrűsödik (ez kb. 5-8 perc). Elzárjuk alatt a lángot és néhány percig kevergetve kicsit hűtünk rajta.
3. Folpackkal kibélelünk egy tepsit/tálat és beleöntjük a meggyes masszát, melyre egy réteg babapiskótát teszünk.
4. A pudingport a cukorral és kis tejjel simára keverjük, hozzáöntjük a többi tejet és közepes lángon folyamatosan kevergetve megfőzzük sűrűre és még forrón a babapiskótára öntjük.
5. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük - másnap szeletelve kínáljuk. A szeletek tetejére nyomhatunk tejszínhab rózsákat díszítésként (nálam ez most lemaradt, nem volt kedvem ezzel bíbelődni és tejszínhab sem volt itthon).

Tipp: A meggyes-búzadarába zselatint is lehet tenni, ha szilárdabbra szeretnénk készíteni - én  nem tettem bele.







Fotózás közben nem tudtam ellenállni a hűsítő, gyümölcsös desszertnek... :)



Jó étvágyat! 

Pár perc konyha 2014. kiadás

2016. június 14., kedd

Gyümölcsös tejes pite

Az ellenállhatatlan és elronthatatlan gyümölcsös finomság! Annyira imádom a tejes pitét! Rengetegszer készítem - tavasztól ősz végéig szinte minden gyümölccsel elkészítem minden évben. Talán már megszámolni sem lehet, hányféle gyümölccsel és hányféle recepttel található a blogon is: almás tejes pitecseresznyés tejes piteőszibarackos tejes pite. Mindegyik nagyon ízlik, hiszen ezért is készítem ilyen gyakran, de azt hiszem, eddig a ma készített ízlett a legjobban! :) Könnyed, pudingszerű, gyümölcsös süti...






Hozzávalók:
30 cm átmérőjű 3 cm magas piteformához vagy
25 cm átmérőjű 5 cm magas piteformához
12,5 dkg finomliszt
(nálam 7,5 dkg finomliszt + 5 dkg zabpehelyliszt)
3 tojás
5 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
1 evőkanál vaníliás cukor
3 dl tej
50 dkg gyümölcs  
(nálam most cseresznye, eper, áfonya vegyesen)

+ pici vaj a forma kikenéséhez


A dombormintás kerámiák és pitesütő forma megtalálható a webáruházban
az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. A piteformát kikenjük pici vajjal, majd belerakjuk a gyümölcsöket.
2. A lisztet (liszteket) összekeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejet, simára keverjük. Felverjük a tojások fehérjét is lágy habbá és hozzákeverjük a tésztához. Ráöntjük a gyümölcsökre a formába.
3. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben  20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)








Jó étvágyat!

2016. június 9., csütörtök

Tepsis lecsós csirkemell mustáros-tejes pácban

Annyira szeretem a tepsis ételeket, mert kevés munka és kevés mosatlan van velük, nagyon egyszerűek. Ez a lecsós csirkemell pedig az egyik kedvencem - az elmúlt hetekben olyan sokszor készítettem. A hús a tejes pácnak köszönhetően nagyon omlós, a zöldségeknek köszönhetően pedig jó szaftos is. Készítsétek el Ti is, nagyon fog ízleni!




Hozzávalók:
4 főre
2 egész csirkemell csont nélkül
1 lila hagyma
3-4 szál újhagyma
3 kisebb paradicsom
1 db tv paprika
15 dkg reszelt fehér cheddar sajt (vagy trappista sajt)
2 dl tej
só, őrölt bors ízlés szerint
2 evőkanál mustár
3 dkg vaj


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 






Elkészítés:
1. A tejet és a mustárt összekeverjük egy nagyobb tálban, majd a megmosott csirkemellet enyhén kilopfoljuk (kb. 1 cm vastagra) majd beletesszük a tejes pácba, lefedjük és betesszük a hűtőbe kb. 3 órára. 
2. A hagymákat, paradicsomokat, paprikát megmossuk, megtöröljük, majd vékonyan felszeleteljük.
3. Egy tűzálló tálat/tepsit kikenünk kevés vajjal, a csirkemellet lecsöpögtetjük a páclétől, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belehelyezzük egymás mellé a tálba/tepsibe. Rátesszük a lila hagyma karikákat sorba, erre a paradicsom szeleteket, majd a paprikaszeletet és az újhagyma karikákat is. 
4. Alufóliával letakarjuk a tálat/tepsit és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. Majd levesszük róla fóliát (ha túl sok lé lenne alatta, a felét leöntjük), megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal és fólia nélkül sütjük/pirítjuk tovább kb. 20 percig. (Természetesen hagyományos sütőben is süthető.)
5. Magában is fogyaszthatjuk köret nélkül (én többnyire így szoktam), de tálalhatunk mellé párolt rizst is.





Egy kis gasztro programajánló hétvégére...
Én is ott leszek a családommal. :)



Jó étvágyat!

2016. június 8., szerda

Kókuszos tekercs - főzött krémmel

Nem a hagyományos vajkrémmel töltött kókuszos tekercsről van ám szó! Biztos ismeritek a boltban kapható kókuszrudat...? Na, ez pont ugyanolyan, vagy talán még finomabb is. :) Nézzétek csak a receptet... 






Hozzávalók:
2 rúdhoz
40 dkg kristálycukor
4 dl tej
18 dkg finomliszt
15 dkg vaj
40 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 




Elkészítés:
1. A tejet a cukorral felforraljuk egy nagyobb lábasban, levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük
2. Hozzáadjuk a vajat, melyet kevergetve elolvasztunk benne, majd belekeverjük a kókuszreszelék 2/3-át is. Megfelezzük, az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másik marad fehér - mindkettő krémet betesszük a hűtőbe dermedni.
3. Amikor már annyira megdermedt, hogy könnyen lehet nyújtani és nem ragad, akkor kivesszük a hűtőből (de túl keményre se dermedjen, mert akkor nehéz kinyújtani) - a fehéret is és a kakaóst is kettéosztjuk. Kókuszreszelékkel meghintett felületen kinyújtjuk mind a négyet fél cm vastag téglalapra. 
4. Összeállításkor az egyik rudat készíthetjük úgy, hogy a világos marad alul, erre ráhelyezzük a kakaós téglalapot, melyet óvatosan, szorosan feltekerünk (a hajtás rész maradjon alul). A másiknál legyen a kakaós téglalap alul, erre rátesszük a világost, majd ezt is óvatosan feltekerjük. 
5. Tálcára téve néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy jól összedermedjen, összeálljon. Majd szeletelve kínáljuk.






Ezt a finomságot is 3 héttel ezelőtt készítettem Milán névnapjára az oviba. Mostanában lassan kerültek/kerülnek fel az új receptek a blogra, mert kicsit más irányba fordul az életem (aminek nagyon örülök). :) Bevallom, néha napok telnek úgy, hogy nem érkezek benézni az oldalaimra, emiatt elnézést kérek azoktól, akiknek később válaszolok a fontos kérésre, kérdésre. Igyekszem jelen lenni - ahogy időm és energiám engedi -, mert nagyon szeretem a blogot és olyan boldogan osztom meg Veletek a kis receptjeimet. Nem beszélve arról, mennyire jó érzés olvasni a sok kedves hozzászólásaitokat, megjegyzéseket.


Jó étvágyat!

2016. június 6., hétfő

Mogyorókrémmel töltött omlós keksz

Ez a kedvenc alap kekszreceptem, mert sütés után rögtön annyira omlós a tésztája, hogy csak na! :) Most mogyorókrémmel töltöttem... ugye mondanom sem kell, mennyire finom lett! Csak úgy eteti magát! 
Két hete volt a kisfiam névnapja, még akkor sütöttem, ezzel kínálta meg az oviban a kis pajtásait. Egy kicsit felturbóztam keksznyomda mintázással , a gyerekek odavoltak érte. Milán egyik kis barátja: Zsombi még a receptet is elkérte tőlem, hogy otthon az Anyukája el tudja készíteni neki. :)








Hozzávalók:
6 cm átmérőjű kiszúróformával kb. 18 db kekszhez
30 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 tojássárgája

+ ízlés szerint mogyorókrém


A keksznyomda, a kekszes üvegtároló és pöttyös csésze megtalálható a webáruházban az alábbi linken:






Elkészítés:
1. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, mellyel szintén jól elkeverjük. Majd a lisztet is hozzáadva, tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragacsos, zsíros a tészta, pici lisztet  hozzáadva korrigáljuk az állagát, de alapvetően, lágy, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk! Fóliába csomagolva 20-30 percre a hűtőbe tesszük. 
2. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 3 mm vastagra és a keksznyomdával sorba mintázzuk. (Érdemes a keksznyomdát minden nyomdázás előtt lisztbe mártani, majd picit leütögetni róla a sok lisztet - ezáltal egész biztos, hogy nem ragad bele a tészta!) A kiszúróformával kiszúrjuk a kekszeket és egy lapos kiszedőlapát segítségével a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
3. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 6 percig sütjük. Teljesen világos maradjon! Ha icipicit barnul a széle, akkor már jó!! Nem baj, ha puhának érezzük, amikor kivesszük a sütőből, amikor kihűl, kellően megszilárdul. Pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, ott szilárduljon, majd minden másodikat megtöltünk mogyorókrémmel ízlést szerint és összeragasztjuk az üres kekszekkel. 
(Hagyományos sütőben is süthető.)







Jó étvágyat!