2016. április 9., szombat

Villámgyors vajas-tejfölös pogácsa - kelesztés nélkül

Annyira örülök, hogy kipróbáltam ezt a pogácsát! Valóban gyorsan, egyszerűen elkészül (kb. 1 óra alatt) és csoda finom - kívül ropogós, belül nagyon jó puha. ...és másnapra sem szárad ki! Már most látom, hogy ez a recept is nagyon közkedvelt lesz itt a blogon. :) Számomra kedvenc lett, gyakran fogom sütögetni, ha sós nassolni valóra vágyunk. 


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


Hozzávalók:
38 darabhoz
50 dkg átszitált finomliszt
20 dkg puha vaj
4 dkg friss élesztő
fél dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
1 kis pohár tejföl (140 g)
2 tojássárgája
5 dkg reszelt trappista sajt
1 csapott evőkanál só

+ a tetejére 1 tojássárgája 
egy kis marék mag vegyesen (len-, napraforgó, szezámmag)
5 dkg reszelt trappista sajt





Elkészítés:
1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát - pici liszt vagy tejföl hozzáadásával korrigálhatunk rajta, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. másfél cm vastagra, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és meleg helyen hagyjuk 15-20 percig pihenni.
3. Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk némelyiknek a tetejét a magkeverékkel, némelyiket a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)







Jó étvágyat!

Vidék íze, 2015. július

6 megjegyzés:

  1. Üdv . Azt szeretném kérdezni , hogy , ha szárazélesztőt használok , akkor abbol mennyit ?
    Köszönöm .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Porélesztőből 1 egész csomaggal kell beletenni, azaz 7 g-ot. De azzal készítve szerintem nem lesz villámgyors pogácsa, egész biztos, hogy keleszteni kell a tésztát kb. 1 óráig.

      Törlés
  2. Üdvözletem, lehet olyan speciális lisztből is csinálni? A húgom liszt érzékeny, azért kérdezem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Nem tudok ebben tanácsot adni, nem készítettem még más liszttel...

      Törlés