Villámgyors vajas-tejfölös pogácsa - kelesztés nélkül

Annyira örülök, hogy kipróbáltam ezt a pogácsát! Valóban gyorsan, egyszerűen elkészül (kb. 1 óra alatt) és csoda finom - kívül ropogós, belül nagyon jó puha. ...és másnapra sem szárad ki! Már most látom, hogy ez a recept is nagyon közkedvelt lesz itt az oldalamon. 😊 Számomra kedvenc lett, gyakran fogom sütögetni, ha sós nassolni valóra vágyunk. 


 


Hozzávalók:
38 darabhoz
50 dkg átszitált finomliszt
20 dkg puha vaj
4 dkg friss élesztő
fél dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
1 kis pohár tejföl (140 g)
2 tojássárgája
5 dkg reszelt trappista sajt
1 csapott evőkanál só

+ a tetejére 1 tojássárgája 
egy kis marék mag vegyesen (len-, napraforgó, szezámmag)
5 dkg reszelt trappista sajt


 S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát - pici liszt vagy tejföl hozzáadásával korrigálhatunk rajta, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. másfél cm vastagra, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és meleg helyen hagyjuk 15-20 percig pihenni.
  3. Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk némelyiknek a tetejét a magkeverékkel, némelyiket a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)





Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Üdv . Azt szeretném kérdezni , hogy , ha szárazélesztőt használok , akkor abbol mennyit ?
    Köszönöm .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Porélesztőből 1 egész csomaggal kell beletenni, azaz 7 g-ot. De azzal készítve szerintem nem lesz villámgyors pogácsa, egész biztos, hogy keleszteni kell a tésztát kb. 1 óráig.

      Törlés
    2. Én ilyenkor a porélesztőt is elkeverem a langyos cukros tejben és felfuttattom, ebben az esetben ugynúgy "működik", mint a friss ékesztő, nem kell hosszabb ideig keleszteni.

      Törlés
  2. Üdvözletem, lehet olyan speciális lisztből is csinálni? A húgom liszt érzékeny, azért kérdezem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Nem tudok ebben tanácsot adni, nem készítettem még más liszttel...

      Törlés
  3. Most csináltam meg :) nagyon fincsi lett!köszi a receptet! szerintem többször fogom sütni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  4. Szia Gabriella! Milyen vajat használsz hozzá? Guszta recept :)

    VálaszTörlés
  5. Megsütöttem, csak Ráma margarin volt itthon, de így is tökéletes lett. Imádom a receptjeidet, még egyik sem okozott csalódást!

    VálaszTörlés
  6. Helló! Porélesztővel csináltam, nem kelesztettem, és 6 cm átmérőjű pohárral szaggatam ki. Így is nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  7. Gabriella! Ez egy szuper recept.Luca napi pogácsának
    sütöttem meg vasárnap,a család nagy örömére!
    Köszönöm szépen! 🙂

    VálaszTörlés
  8. Megsütöttem a pogácsát, nagyon finom, puha, biztos, hogy rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm receptet, nagyon finom lett. Mátyás Gabi.

    VálaszTörlés
  10. Egy fontos alkalomra kerestem egy tökéletes pogácsa receptet,erre esett a választásom,én kelesztettem a tésztát,isteni finom! Másnap is puha,sőt, még másnap mintha puhább lenne. Nem csalódtam! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban