Villámgyors vajas-tejfölös pogácsa - kelesztés nélkül
Annyira örülök, hogy kipróbáltam ezt a pogácsát! Valóban gyorsan, egyszerűen elkészül (kb. 1 óra alatt) és csoda finom - kívül ropogós, belül nagyon jó puha. ...és másnapra sem szárad ki! Már most látom, hogy ez a recept is nagyon közkedvelt lesz itt az oldalamon. 😊 Számomra kedvenc lett, gyakran fogom sütögetni, ha sós nassolni valóra vágyunk.
Hozzávalók:
38 darabhoz
50 dkg átszitált finomliszt
20 dkg puha vaj
4 dkg friss élesztő
fél dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
1 kis pohár tejföl (140 g)
2 tojássárgája
5 dkg reszelt trappista sajt
1 csapott evőkanál só
+ a tetejére 1 tojássárgája
egy kis marék mag vegyesen (len-, napraforgó, szezámmag)
5 dkg reszelt trappista sajt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát - pici liszt vagy tejföl hozzáadásával korrigálhatunk rajta, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. másfél cm vastagra, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és meleg helyen hagyjuk 15-20 percig pihenni.
- Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk némelyiknek a tetejét a magkeverékkel, némelyiket a reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Jó étvágyat!
Üdv . Azt szeretném kérdezni , hogy , ha szárazélesztőt használok , akkor abbol mennyit ?
VálaszTörlésKöszönöm .
Porélesztőből 1 egész csomaggal kell beletenni, azaz 7 g-ot. De azzal készítve szerintem nem lesz villámgyors pogácsa, egész biztos, hogy keleszteni kell a tésztát kb. 1 óráig.
TörlésÉn ilyenkor a porélesztőt is elkeverem a langyos cukros tejben és felfuttattom, ebben az esetben ugynúgy "működik", mint a friss ékesztő, nem kell hosszabb ideig keleszteni.
TörlésKöszi. :)
TörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésÜdvözletem, lehet olyan speciális lisztből is csinálni? A húgom liszt érzékeny, azért kérdezem.
VálaszTörlésKedves Attila!
TörlésNem tudok ebben tanácsot adni, nem készítettem még más liszttel...
Most csináltam meg :) nagyon fincsi lett!köszi a receptet! szerintem többször fogom sütni! :)
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésSzia Gabriella! Milyen vajat használsz hozzá? Guszta recept :)
VálaszTörlésTeavajat szoktam használni.
TörlésJó sütést! :)
Megsütöttem, csak Ráma margarin volt itthon, de így is tökéletes lett. Imádom a receptjeidet, még egyik sem okozott csalódást!
VálaszTörlésHelló! Porélesztővel csináltam, nem kelesztettem, és 6 cm átmérőjű pohárral szaggatam ki. Így is nagyon finom lett!
VálaszTörlésGabriella! Ez egy szuper recept.Luca napi pogácsának
VálaszTörléssütöttem meg vasárnap,a család nagy örömére!
Köszönöm szépen! 🙂
Megsütöttem a pogácsát, nagyon finom, puha, biztos, hogy rendszeresen fogom sütni. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésKöszönöm receptet, nagyon finom lett. Mátyás Gabi.
VálaszTörlésEgy fontos alkalomra kerestem egy tökéletes pogácsa receptet,erre esett a választásom,én kelesztettem a tésztát,isteni finom! Másnap is puha,sőt, még másnap mintha puhább lenne. Nem csalódtam! :)
VálaszTörlés